DEV PROJE’nin detayları

DEV PROJE’nin detayları

DEV PROJE’nin detayları

DEV PROJE’nin detayları

DEV PROJE’nin detayları
23 Şubat 2015 - 09:21





* Hat, Güney Akım Güzergâhı’ndan kopacak ve Türkiye’ye yönelecek. Hat, Trakya’da Ormanlı’da karaya ulaşacak. Bu bölgeye, gazı basmak üzere 1 adet Kompresör İstasyonu inşa edilecek. Türkiye’nin, Trakya’da kara sınırları içinde de 260 Kilometre hat inşa edilecek.





HABER MERKEZİ


Habertürk Gazetesi, Rus Enerji Devi Gazprom’un Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na yaptığı “Türk Akımı Gaz Boru Hattı Projesi”nin sunumunun ayrıntılarına ulaştı. Her biri 15 milyar 750 milyon metreküp kapasiteli 4 ayrı borudan yılda 63 milyar metreküp gaz taşıyacak hat, Rusya’da Russkaya’dan başlayacak. Karadeniz’in altına 910 Kilometre hat döşenecek.


* Bu yılsonu inşaat başlıyor


910 kilometrelik deniz geçişinin, 660 Kilometrelik bölümü, iptal edilen Güney Akım Güzergâhı’nı takip edecek. Daha sonra hat, Güney Akım Güzergâhı’ndan kopacak ve Türkiye’ye yönelecek. Hat, Trakya’da Ormanlı’da karaya ulaşacak. Bu bölgeye, gazı basmak üzere bir adet kompresör istasyonu inşa edilecek. Türkiye’nin, Trakya’da kara sınırları içinde de 260 kilometre hat inşa edilecek. Hat, Yunanistan’da Kipi’ye ulaşacak. Karaya da 1 adet Kompresör İstasyonu’nun inşa edilmesi planlanıyor. Gazprom, 1 Ekim 2015 tarihinde deniz geçişinin inşaatına başlamayı hedefliyor. Türkiye’de, kara geçişinin inşaatı, 15 Aralık 2015’te başlayacak. Hat, 30 Aralık 2016 tarihinde ticari olarak devreye girecek ve gaz alım satımı resmen başlayacak.


* 19 milyar dolar


Hattın, yatırım maliyeti de belli oldu. Deniz geçişinin maliyeti yaklaşık 18 milyar dolar, kara geçişinin maliyeti de yaklaşık 1 milyar dolar düzeyinde hesaplanıyor. Kaynaklar, bu tutarın bir miktar yukarı ya da aşağı oynayabileceğini belirterek “Toplam yatırım tutarı 19 milyar da olabilir” dedi.


* İlk faz tamamlandığında Ukrayna by-pass edilecek


İlk faz, 15 milyar 750 milyon metreküp gaz taşıyacak. Bu hattın devreye girmesiyle birlikte Ukrayna gaz akışında by-pass edilecek. Türkiye, Batı Hattı yerine Türk Akımı üzerinden gaz çekecek. İlk fazdan akacak gazın tamamını, Türkiye satın alacak. Kaynaklar, Gazprom Heyeti ile görüşmelerin devam ettiğini belirterek “Gazprom, sunum yaptı. Belirlediği olası güzergâhları paylaştı. Henüz bu konuda alınmış bir karar bulunmuyor” diye konuştu.


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ankara ziyaretinde Gazprom’la BOTAŞ arasında Rusya’dan Türkiye’ye Karadeniz’in altından doğalgaz boru hattı döşenmesi ile ilgili mutabakat zaptı imzalanmıştı. Boru hattının yapımından “GazpromRusskaya” şirketi sorumlu olacak.


* Projeyı Putin duyurmuştu


Türk akımı projesini ilk olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 2 Aralık 2014 tarihindeki Türkiye ziyaretinde duyurmuştu. Putin ziyareti sırasında sürpriz bir açıklama yaparak Rus Gazı’nı Bulgaristan üzerinden Avrupa’ya ulaştıracak Güney Akım Projesi’nden vazgeçtiklerini, onun yerine Türkiye üzerinden Avrupa’ya doğalgaz taşıyacak yeni bir hat inşa edileceğini söylemişti


* Türkiye 2. büyük alıcı


Türkiye, Almanya’dan sonra Gazprom’un en büyük ikinci doğalgaz alıcısı durumda. Gazprom’dan 2014’te 27,4 milyar metreküp doğalgaz alan Türkiye, 2015’te bu rakamı 30 milyar metreküpe çıkarmak istiyor. Türkiye Mavi Akım ve Ukrayna üzerinden gelen Batı Hattı’ndan alım yapıyor. Türk Akımı’nın devreye girmesinin ardından Batı Hattı’ndan alım sona erecek.