Cumartesi Pazarı’nda fiyatlar uçtu

Cumartesi Pazarı’nda fiyatlar uçtu

Cumartesi Pazarı’nda fiyatlar uçtu

Cumartesi Pazarı’nda fiyatlar uçtu

Cumartesi Pazarı’nda fiyatlar uçtu
21 Ekim 2013 - 11:12

Kırklareli Merkez’de Karacaibrahim Mahallesi’nde kurulan Cumartesi Pazarı’nda geçtiğimiz hafta sonu fiyatlar tavan yaptı. Kurban Bayramı’nın hemen ertesi gününde kurulan pazara........




HABER MERKEZİ


Kırklareli Merkez’de Karacaibrahim Mahallesi’nde kurulan Cumartesi Pazarı’nda geçtiğimiz hafta sonu fiyatlar tavan yaptı. Kurban Bayramı’nın hemen ertesi gününde kurulan pazara rağbet olmamasına karşın fiyatların bir hayli yüksek oluşu pazara gelen vatandaşların tepkisine sebep oldu. 


* “Fırsatçılık yapılıyor” 


Cumartesi Pazarı’na erken saatte gelen vatandaşlar tezgâhlardaki fiyatları görünce adeta şoke oldu. Özellikle bayram öncesindeki fiyatlarla kıyaslandığında fiyatların %200 kadar arttığı göze çarptı. Karnabahar, Domates ve Ispanak’ın fiyat ortalaması 3,5-4 Lira arasında olunca vatandaşta pazardan eli boş döndü. Vatandaşların konuya ilişkin olarak tepkileri farklı yönde dile getirirken Pazarcılar ise kendini farklı bir şekilde savundu.  Pazarcı Esnafı fiyatların yükselmesinin sebebini; “Bayram öncesinde havalar güzeldi ve yerli mahsul piyasadaki fiyatları düşürmüştü. Bu hepimizin lehineydi. Ancak kıra düşünce ve havalar soğuyunca kimse tarlalara giremedi ve mahsul tarlada kaldı. Bu bağlamda fiyatlarda tavan yaptı” diyerek kendi düşüncelerini dile getiren Esnafa karşılık Vatandaşın tepkisi şu şekilde oluştu:”İyi ki havalar soğudu şunun şurasında iki gün soğuk yaptı. Bunu da direkt olarak vatandaşa yansıtmak doğru mu? Geçen hafta 1.5-2 Lira olan Domates 4 Lira olur mu? Karnabahar ve Ispanak keza aynı şekilde. Hepsinden 1 Kilo al 12 Lira para öde hafta boyunca sadece bunları ye. Komik şeyler bunlar. Sonrada burada bulunan esnaf niye müşteri gelmiyor neden AVM’lerden alışveriş yapılıyor diyorlar. Buraya gelen Vatandaşın bütçesi zaten belli. Çok parası olan zaten pazardan alışveriş yapmıyor. Birde burada fiyatlar yükselince ne yapacağız. Bizlere bunu reva görmesinler. Vatandaş bir kere küstüğü zaman sırtını çevirdiği zaman bir daha ağzınla kuş tutsan getiremezsin.”  


* Giyim reyonları boş kaldı 


Bayram Arifesin de dolup taşan Konfeksiyon reyonları bu hafta boş kaldı. Bayram öncesinde en yoğun alışveriş yapılan yerlerin başında olan konfeksiyoncular bu hafta sonu adeta sinek avladı.


* Fiyat etiketlerinin olmayışı dikkat çekiyor


Geçtiğimiz haftalara oranla bu hafta bazı tezgâhlarda fiyat etiketlerinin olmaması vatandaşların tepkisine neden oldu. Zira vatandaş alacağı malzemenin fiyatını görmek istiyor göremeyince de bunun neden kaynaklandığını merak edip soruyor. Ancak bir sor bin fırça ye misali almayacaksan niye soruyorsun cevabı geliyor. Vatandaşın bu konuda bir hayli derdi var ancak özellikle Cumartesi günü oluşumu yoksa bayram sonrası olması mı bilinmez bir tane bile Zabıta Memurunun olmayışı dikkat çeken başka bir durumdu.  


* Turşu malzemeleri yok satıyor


Kış aylarının yemeklerin yanında vazgeçilmez yiyeceklerin başında gelen Turşu malzemelerine rağbet yine az olmadı. Özellikle Salatalık, Havuç ve yeşil Domates arayışları bir hayli fazlaydı. Havuç Turşusunun yapımı konusunda ise aldığımız görüşler şu doğrultuda oldu: 


Havuç turşusu genelde tek başına pek yapmaya alışık olmadığımız bir turşu çeşidi. Çoğu zaman diğer turşu çeşitlerinin içerisine garnitür olarak koyarak yapıyoruz. Amerikan salatası, rus salatası ve makarna salatasında ise muhakkak kullandığımız bir malzeme. Özellikle küçük çocuklarında sevdiği bir turşu. Sandviçlerin yanında da ikram olarak sunabileceğiniz baharatlı bu turşu tarifini umarım dener ve beğenirsiniz. Dilerseniz içerisine tane karabiber de ekleyebilirsiniz.  


Malzemeler/2 kilogramlık kavanoz için:


1 kilogram havuç, 1 çay kaşığı kişniş tohumu,2-3 adet defneyaprağı, 1 küçük tutam dereotu, 1 tatlı kaşığı şeker, 1 baş sarımsak.


Turşu suyu için: 2,5 su bardağı su, 1,5 yemek kaşığı turşuluk tuz, 1,5 çay bardağı sirke, 1 çay kaşığı limon tuzu. 


Yapılışı: Havuçların dış yüzeyini kazıdıktan sonra yıkamak gerekiyor. Havuçları dilediğimiz şekillerde kesebiliriz.  Kesilen havuçları, dik bir şekilde 2 kilogramlık cam kavanoza dik bir şekilde bir sıra yerleştirmek gerekiyor. Üzerine küçük bir tutam dereotu, sarımsak dişleri, defneyaprağı ve kişniş tohumunu ilave edilirse farklı bir tada ulaşmış olunur. Limon tuzunu, şekeri ve sirkeyi karıştırarak kavanoza katmak gerekiyor. Turşu suyu için ise ayrı bir kap içerisinde turşuluk tuz ve suyu karıştırmak lazım. Tuz iyice eridikten sonra bu suyu da kavanoza ilave ediyoruz. Kavanozun kapağını sıkı bir şekilde kapattıktan sonra serin, güneş almayan bir yerde muhafaza etmek gerekiyor” dedi. Bu tarifleri herkes değişik bir şekilde uyguluyor ancak herkesin kendine özgü bir yapım şekli var. (Serkan Koçtürk)