Cumartesi Pazarı sessizliğini bozdu

Cumartesi Pazarı sessizliğini bozdu

Cumartesi Pazarı sessizliğini bozdu

Cumartesi Pazarı sessizliğini bozdu

Cumartesi Pazarı sessizliğini bozdu
09 Eylül 2013 - 09:44

Kırklareli Merkez’de Karacaibrahim Mahallesi’nde kurulan Cumartesi pazarında hareketlilik hâkimdi. Pazardaki hareketlilik Konfeksiyon tezgâhlarında yazlık ürünlerin......




HABER MERKEZİ


Kırklareli Merkez’de Karacaibrahim Mahallesi’nde kurulan Cumartesi pazarında hareketlilik hâkimdi. Pazardaki hareketlilik Konfeksiyon tezgâhlarında yazlık ürünlerin fiyatlarının düşmesinden vatandaşların bu tezgâhlara yoğunlaşmasını sağladı. Ayrıca Kış için hazırlık yapan vatandaşlar daha önceki haftalarda olduğu gibi bu haftada salçalık domates ve tarhana yaparken bir hayli fazla kullanılan Kırmızıbiber tezgâhlarının önünde yoğunluk yaşattı. Kırmızı Biberin kilosu 1 Lira olurken ortalama olarak domateste fiyatlar 50-75 kuruş ve 1 Liradan alıcı buldu. Pazara canlılığı getiren başka bir tezgâh ise Balık sezonunun açılmasından dolayı yaşanan yoğunluktu. Pazarda Balık fiyatları ise şu şekilde oluştu: Hamsi 7 lira, İstavrit 6 Lira, Palamut 8 Lira, Uskumru 10Liradan alıcı buldu. 


* Balık Fiyatları vatandaşları sevindirdi


Vatandaşlar Balık sezonun açılması ile birlikte balıkçı tezgâhlarının önünde yer aldılar. Özellikle geçtiğimiz senelere oranla fiyatların daha dengeli olması vatandaşları sevindirdi. Vatandaşlar konu üzerine şunları dile getirdi:


“İlk günlerde fazla olmamasından dolayı fiyatlar çok uçuktu. Alınacak gibi değildi. Şimdi fiyatlar normale dönmeye başladı. Bizler Balık seven bir İliz muhtemelen çoğu yerden çok daha fazla tüketiyoruzdur. Çünkü burada İğneada ve Kıyıköy gibi Karadeniz’e sahil olan yerlerimiz var ve balıkçılık yapılıyor. Yani balık yerken taze mi bayat mı? Diye bir düşüncemiz yok. Burada herkes birbirini tanıyor. Bu yüzden böyle bir kaygımız yok” dediler. Senelerden beri balıkçılık yapan Balıkçı Kazım konuya ilişkin olarak şunları dile getirdi: “  Şu anda palamut ve istavritin bol miktarda çıkmaya başladığını görüyoruz. İlerleyen günlerde balık çeşitleri artacak. Şuanda Balıklar havalarında sıcak olmasından dolayı dağınık bir şekildeler. Ancak havaların biraz soğuması ile birlikte sürüler halinde çıkmaya başlanır. Bununda anlamı bol olması ile birlikte fiyatlarında düşmesi demek. Balık severlere, yağlı balık olan palamut ve sardalyayı ızgarada, istavrit ve hamsiyi tavada pişirerek yemelerini öneriyorum. Ekim ayından itibaren hamsinin de yağlanması ile birlikte ızgarasının güzel olacağını kaydetti.


* Patates, Soğan, Taze Fasulye ve Barbunya da fiyatlar sabit


Yemeklerin vazgeçilmezi olan ve ana temel gıdalarından olan Patates, Soğan, Taze Fasulye ve Barbunya fiyatlarında fazla bir değişiklik yok. Patates ve Soğan’ın fiyatı 1-1.5 lira arasında değişirken Taze Fasulye ve Barbunya’nın fiyatı 2.5-3 Lira arasında değişiyor. Aldığımız bilgiler doğrultusunda özellikle Taze Fasulye ve Barbunya’nın fiyatının son üç seneden beri aynı olduğunu dile getirdiler. Bu iki üründe şuanda bolca alınıyor ve konserve yapılıyor en iyi ne şekilde yapabilecekleri ise şöyle: “ Taze Fasulye Konservesinin Malzemeleri( 4 adet kiloluk kavanoz) 2 kilo taze fasulye, 2 litre sıcak su, 4 tatlı kaşığı tuz. Konserve için Taze körpe, kılçıksız fasulyeler seçilmelidir. Fasulyeler birkaç kez akarsuda iyice yıkanır. Uçları, varsa kılçıkları temizlenerek, istenen uzunlukta doğranır. Kaynar suda veya buharda beş dakika haşlanır. Fasulyeler bir süzgece alınır, haşlama suyu süzülerek atılır. Önceden iyice temizlenmiş, yıkanmış ve kaynar suda bekletilen kavanozlara, fasulyeler sıcak haldeyken, sıkıca doldurulur. Kavanozları doldururken soğuk fayans veya mermer üzerine koymak, ani ısı farklılığından dolayı çatlamaya yol açabilir. Bu nedenle bir tahta veya bez üzerinde doldurmak ya da doldurmadan önce kavanozları sıcak buhara tutmak yararlı olacaktır. Kavanozların dibine ve fasulyelerin üstüne birer dilim domates konur. Bir kiloluk kavanozlara bir tatlı kaşığı, yarım kiloluk kavanozlara yarım tatlı kaşığı tuz konur. Fasulyeleri tamamen örtecek ve tepede 1,5 cm. boşluk kalacak şekilde üzerine kaynar suyu ilave edilir. Ucu sivri olmayan temiz bir bıçak veya kaşık sapı kavanozların dibine kadar batırılarak hafif hareketlerle birkaç kez sağa sola sallanır. Bu şekilde fasulyeler arasında kalabilecek hava çıkarılmış olur. Zaman geçirmeden önceden yıkanmış, temizlenmiş, kaynar suda bekletilen kapak, kavanozun ağzına yerleştirilir ve sıkıca kapatılır. Basınçlı düdüklü tencerenin dibinden itibaren 3-4 parmak su konur. Su seviyesi kavanozların 1/3 boyunu geçmemelidir. Tencerenin kapağı kapatılarak ocak yakılır. Yarım kiloluk kavanozlar için 25 dakika, bir kiloluk kavanozlar için 30 dakika süreyle düdüğü açık vaziyette orta hararetli ateşte kaynatılır. Kavanozlar aralıklı olarak bir bez veya tahta üzerine yatırılarak (kapakları alta gelecek şekilde) bir gece beklenir. Sızıntı olup olmadığı kontrol edilerek, serin, loş ve rutubetsiz bir yerde kullanılıncaya kadar saklanır” dedi.(Savaş Eskici)