“Çocuk İşçiliği önlenmelidir”

“Çocuk İşçiliği önlenmelidir”

“Çocuk İşçiliği önlenmelidir”

“Çocuk İşçiliği önlenmelidir”

“Çocuk İşçiliği önlenmelidir”
15 Haziran 2015 - 09:21

Kırklareli Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hatice Malkoç Çetin yaptığı açıklamasında Çocuk İşçiliği’nin her zaman bir istismar alanı olarak kullanıldığını belirtti.




HABER MERKEZİ


Kırklareli Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hatice Malkoç Çetin yaptığı açıklamasında Çocuk İşçiliği’nin her zaman bir istismar alanı olarak kullanıldığını belirtti."12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü" nedeniyle yaptığı açıklamasında Çetin şunları kaydetti:


“Çocuk işçiliğinin önlenmesi amacıyla bu gün küresel düzeyde toplumsal farkındalık  oluştumak, çocukların ihmal ve istismarının önüne geçmek  amacıyla sempozyum, panel gibi çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. Çocuk işçiliği her zaman bir istismar alanı olarak varlığını korumakta ve çocuğun gücünün üzerinde bir yük taşımasına neden olmaktadır. Çocuk işçiliği kanunlar tarafından belirlenen çalışılabilir yaş sınırının altındaki çocukların çalıştırılmasını ifade etmektedir. Ülkemiz tarafından da imzalanan Uluslararası Çocuk Hakları Sözleşmesine göre çocukların temel haklarını engelleyen her unsurun toplumsal yaşam alanlarında ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bu nedenle aslında çocuk işçiliği sorunu temel bir insan hakları sorunu olarak ta algılanabilir. Çocuğun çalıştırılması kişilik ve sosyal gelişimini mutlaka olumsuz etkileyebileceği gibi aynı zamanda çocuğun suça sürüklenme riski ve sokak çocukları sorununa da yol açabilmektedir. Uluslararası Çalışma Örgütünün verilerine göre halen dünya genelinde 5-16 yaş arası 218 milyon çocuk işçisinin var olduğu tahmin edilmektedir. Bu durum dünya genelinde aşılması gereken önemli bir sorun olmaya devam etmektedir.


Ülkemizde 5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanunu ve iş hayatını düzenleyen diğer mevzuat ile birlikte çocuk işçiliği son on yılda sürekli olarak azalmaktadır. Hedeflenen ise elbette çocuk işçiliğinin tamamen ortadan kaldırılmasıdır. Bu kapsamda Bakanlığımızın koruyucu ve önleyici hizmetleri ise çocuk işçiliği ve buna bağlı olarak çocuğun ihmal ve istismarına yol açacak her türlü etkenle mücadeleyi içermektedir.  


İlimizde yapılan alan taramaları ve aile eğitim programları ile risk oluşturan aileler belirlenerek ailelere gerekli sosyal destek sunulmaktadır. Sunulan destek, koruyucu ve önleyici hizmetlerimiz her çocuğun tüm haklarına hiçbir kısıt olmadan ulaşıncaya ve her türlü çocuk ihmal ve istismarı engelleninceye dek devam edecektir. Çocuklarımızın tümünün her günlerinin 23 Nisan mutluluğunda geçmesi için çabalarımız, mücadelemiz ve hizmetlerimiz kesintisiz sürecektir.” (Savaş Eskici)