Çitçiler mısır üretimi hakkında bilinçlendiriliyor

Çitçiler mısır üretimi hakkında bilinçlendiriliyor

Çitçiler mısır üretimi hakkında bilinçlendiriliyor

Çitçiler mısır üretimi hakkında bilinçlendiriliyor

Çitçiler mısır üretimi hakkında bilinçlendiriliyor
23 Ocak 2013 - 09:44

Kırklareli’nin Kavaklı Beldesi’ndeki çiftçiler; “Mısır Üretimi, Mısır İlaçlanması, Bitki Beslenme ve Gübrelendirme” hakkında bilgilendirildi.




HABER MERKEZİ





Monsanto Firması’nın Kırklareli’de Bölge Bayiliğini yapan Tarım Ticaret Yurdaer Ulus’un önderliğinde 22 Ocak 2013 Salı günü Kırklareli’nin Kavaklı Beldesi’nde çiftçilik yapan kişilere yönelik, Mısır Üretimi, Mısır İlaçlanması, Bitki Beslenme ve Gübrelendirme” hakkında çeşitli bilgiler verildi.


Kavaklı Belediyesi Düğün Salonu’nda yapılan toplantıda bir konuşma yapan Tarım Ticaret sahibi Yurdaer Ulus;


“Özellikle monsanto firmasının bölgemize karşı gösterdiği bir hassasiyet var. Monsanto firmasında görevli arkadaşlarımız bölgemizde geçtiğimiz yıllarda çalışmalarda yapmıştı ve bölgeye yoğun bir şekilde gelip gidiyor. İnşallah toplantımız hayırlı ve verimli geçer” dedi.


Yapılan açılış konuşmasının ardından Dekalp Akademi Monsanto Bölge Satış Temsilcisi Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Dedeağaç, mısır tohum çeşitlerinin özellikleri, sezon öncesinde nasıl bir önlemlerin alınması konusunda çeşitli bilgiler verdi.


Özellikle mısırların 16 santim aralar ile ekilmesi gerektiği konusuna dikkat çeken Dedeağaç;


“firmamıza ait ürünlerin ekiminde yüksek verim alınması hedeflenmişse 16 santim arayla bitlilerin ekilmesi gerekiyor. Bunu 20 santim arayla da eken çiftçilerimiz var ancak sağlıklı verim alamıyorlar. Mısır ekiminde 16 santim arayla ekim yapılmış ise dekarda yaklaşık 9 bin adet bitki yapar, 20 santim arayla yapılmış ise bu dekarda yaklaşık 7 bine kadar düşer. Yüksek verim alınması açısında 16 santim arayla ekilmesi son derece önemli. Monsanto yüzde 100 tarım odaklı bir firmadır. Firmamız teknolojiye dayalı tarım ürünlerini geliştirerek, ürün gelişimi ve gıda kalitesini arttıran ve bu konuda da lider olan bir firmadır. Bizler tarım ürünleri ve çözüm üretmek için çalışıyoruz. Asıl amacımız dünyanın gıda ihtiyacını karşılamak, doğal kaynaklarını korumak ve çevreyi korumak için yapıyoruz. DKC 6876 ve DKC 6589 dediğimiz ana ürün danelik mısır ekimini Nisan ve Mayıs aylarında, DKC 6590, DKC 6815, DKC 6717 ara ve ana ürün danelik mısır ekimini Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında öneriyoruz. Özellikle Kavaklı Bölgesi’nde sıkla ekilen C955 ve DKC 7211 silajlık mısır ekimini de Nisan, Mayıs ve Haziran, DKC 6903 ile DKC 6854 2. ürün silajlık mısırı da Haziran ve Temmuz aylarında ekilmesini öneriyoruz. DKC 6815 kodlu mısır sulama düzensizliklerine, stres koşullarına, aşırı sıcak ve kurak koşullara toleransı son derece iyidir. 45 derece sıcakta dahi yaprakları asla aşağı doğru eğilmez, dik durur. Yaygın adaptasyon kabiliyetine sahip olup, ana, ara ve 2. ürün olarak en çok DKC 6815 kodlu ürünü öneriyoruz. Bu ürünün koçan çevresi yaklaşık 16 ila 18 arasında değişkenlik sağlar. Ayrıca daneleri at dişi yapıda ve çok derindir. Olgunlaştıktan sonra dane rutubetini çok çabuk bir şekilde atmaktadır” dedi.


Daha sonrasında “Tohumdan, Hasada ve Hububat Hastalıkları" konusunda Bayer Satış Müdürü Ayhan Eren ve Teknik Danışman Cenk Ozan Şentürk, yabancı otlar ve diğer zararlılardan bitkilerin korunması yönünde ise Ege Üniversitesi’nden emekli Bitki Besleme Uzmanı İlyas Çaylı Kavaklı Beldesi’ndeki çiftçileri bilgilendirdi. (Ufuk Ertop)