CHP’de Aday Belirleme Yöntemleri’nin Analizi

CHP’de Aday Belirleme Yöntemleri’nin Analizi

CHP’de Aday Belirleme Yöntemleri’nin Analizi

CHP’de Aday Belirleme Yöntemleri’nin Analizi

CHP’de Aday Belirleme Yöntemleri’nin Analizi
12 Ocak 2013 - 09:24








CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu bir hafta önce “Aykırı Sorular” adlı bir televizyon programında Enver Aysever’in konuğu oldu. Kılıçdaroğlu bu programda Aday Belirleme Yöntemi’ni çok net bir şekilde anlattı.


Kılıçdaroğlu bu konuda aynen şöyle dedi; “CHP Önümüzdeki Yerel Seçimlerde önce anketler yaparak adayların halk nazarındaki değerlerini ölçecek. Bu, birinci aday belirleme yöntemi.


CHP kayıtlı üyeleriyle bir eğilim yoklaması da yapılacak. Bu ikinci aday belirleme yöntemi.


Son olarak da Örgütlerden adaylar konusunda rapor istenecek.


Bütün bu araştırma sonuçlarından sonra genel merkez nihai kararını verecek ve adayları ilan edecek.


Kılıçdaroğlu, bu karma yöntem dışında aday belirleme olmayacak diye çok net bir dil kullandı.


“Dayıoğlu, amcaoğlu diye bir şey yok, halk kimi isterse adayımız o olacak kimsenin gözünün yaşına bakılmayacak” diyerek bu aday belirleme yönteminden taviz verilmeyeceğini ilan eden Kılıçdaroğlu, yerel seçimlerde eski aday belirleme yöntemlerinin geçmişte kaldığını söyledi.


Bütün bu açıklamalardan sonra aday belirleme yöntemleri konusunda çeşitli analizler yapılabilir. Derinlemesine sondajlarla yöntem ayrıntılı bir şekilde incelenebilir. 


Öncelikle akla ilk gelen, Anket Soruları’nı Genel merkez belirleyeceğine göre örgütün hassasiyetlerine kulak vermesi gerekir. Ankette sorulacak sorular ve anket yöntemi örgütlerde tartışılmalı. Parti üyelerinin de katılacağı toplantılarda bu konu masaya yatırılmalı ve sonuçları da genel merkeze ulaşmalı.


Daha doğrusu Genel Merkez parti müfettişlerini bölgelere göndermeli. Bu tartışmalar Genel Merkez’den gelen yetkilinin gözü önünde yapılmalı.


Bir defa, Aday Adayları ankette ismen sorulmalı. 


“Kim adayımız olmalı?” şeklindeki anket sorusu çok yanlış ve yanlıdır.


Çünkü kıyaslama olanağı yoktur.  


Anketörler sorularını herkes içinde sormamalıdır. Adaya yakın kişilerin olduğu yerde sorulacak sorulara verilecek cevaplar gerçekçi olamaz.


Bu durumda anket telefonla da yapılabilir.


Daha da kısacası anket bire-bir olmalı.  Bu çok çok önemlidir. 


Anketler değişik şirketlere iki defa yaptırılacağına göre çapraz sorular sordurulabilir. İki anketin değerlendirilmesinden birkaç aday ismi yükselecektir.


Gelelim partinin kendi içinde kayıtlı üyelerle yapacağı eğilim yoklamasına.


Sandıklar koyulacak ve üyeler beğendiği adayları seçecek.


Sonuçlar da orada ilan edilecek.


Birinci gelen aday medyatik bir hava yakalamış olacak. Halk anketinden de aynı isim çıkarsa mesele yok. Çakışan isim adaydır.


Ama partinin yaptığı önseçimde birinci çıkan isim, ankette ikinci çıkarsa ne olacak?


Bu durumda halkın istediği mi, yoksa parti üyesi mi? Seçtiği mi aday olacak?


Bu durumda örgüt raporunu devreye girecektir. Örgütten gelen raporu değerlendiren genel merkez son karar verecektir.


Bu arada kadınlara pozitif ayırım var mı? Kadın aday; yapılacak araştırmalarda az bir farkla ikinci gelirse adaylık kadın aday’a verilmeli mi?


Bence kadın aday ikinci bile gelse pozitif ayrımcılık yapılmalı ve aday ilan edilmeli. Çünkü toplumun yarısı kadınlardan oluşuyor. Kadın Aday Toplayacağı sempatiyle erkek rakibinden oy çalabilir. Kadın ve Genç Kontenjanı yerel seçimlerde değerlendirilmesi gereken çok önemli bir husustur diye düşünüyorum. Listelerde kadınlara da Gençlere de Ayrıcalık tanınmalı. CHP’nin Aday Belirleme Yöntemleriyle ilgili analizleri önümüzdeki günlerde derinlemesine irdeleriz.


Dün, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü CHP Kırklareli İl Örgütü’nün daveti üzerine Kırklareli Paşa Cafe’de kahvaltılı toplantısında kutladık. 


CHP Kırklareli İl Başkanı Vecdi Gündoğdu günümüzü kutlayan güzel bir konuşma yaptı. Örgütün çalışmalarını anlattı. Bizlere birer kırmızı karanfil hediye etti. Yoğun bir gazeteci katılımı gözlediğim toplantıda konu yaklaşan yerel seçimlerdi. Yukarıda yazdığım konuları bu toplantıda Başkan Gündoğdu’ya soru olarak yönelttim.  Ve kahvaltılı kutlama için CHP İl örgütüne teşekkür ederek kendilerini tek tek kutladım. Başkan Gündoğdu, sorduğum bu detaylı sorulara derinlemesine ve geniş değerlendirmelerde bulunarak cevapladı. CHP İl Başkanı Vecdi Gündoğdu ve İl Yöneticileri’nin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günümüzü kahvaltı bir toplantı ile kutlamaları CHP’nin yerel basına verdiği önemi gösteriyor.  Çalışan Gazeteciler Günümüzü kutlamayı düşünemeyen diğer Parti yöneticilerine, CHP İl Yönetimi örnek olsun.