“Ceza ve İnfaz Kurumu ile Tutukevleri personellerinin durumlara araştırılsın”

“Ceza ve İnfaz Kurumu ile Tutukevleri personellerinin durumlara araştırılsın”

“Ceza ve İnfaz Kurumu ile Tutukevleri personellerinin durumlara araştırılsın”

“Ceza ve İnfaz Kurumu ile Tutukevleri personellerinin durumlara araştırılsın”

“Ceza ve İnfaz Kurumu ile Tutukevleri personellerinin durumlara araştırılsın”
14 Aralık 2011 - 09:33

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırklareli Milletvekili Av. Turgut Dibek, Ceza ve İnfaz Kurumları ile Tutukevleri personellerinin sorunlarının tespiti, ortaya çıkarılması ve çözümlenmesi amacı ile Anayasamızın 98. maddesi, İçtüzüğün 104. ve 105. maddeleri gereğince bir Araştırma Komisyonu kurularak konunun tüm boyutlarıyla araştırılması için TBMM’ye önerge verdi.




HABER MERKEZİ





Milletvekili Av. Turgut Dibek verdiği önergesi ile ilgili olarak yaptığı açıklamasında şunları kaydetti:


“Ceza ve İnfaz Kurumları ile Tutukevleri çalışanları Adalet Bakanlığı bünyesinde en fazla çalışan grubu oluşturmaktadır. Bakanlığın bünyesinde en fazla çalışan personel olduğu halde hiç mesai ücreti almamaktadır. Birçok cezaevinde çalışma süreleri haftalık 40, aylık 240 saattir. Cezaevlerinde resmi ve dini bayramlarda açık görüş yapıldığından dolayı ceza ve infaz kurumları ve tutukevi çalışanları hiçbir bayramı aileleri ile geçirememektedir. Bakanlık bünyesinde bu personel için hiçbir çalışma yapılmamaktadır. 


Ceza ve İnfaz Kurumları ile Tutukevleri çalışanları, yaptıkları görev bakımdan kolluk kuvvetleri gibi emniyet ve güvenlik sınıfında olmaları gerekirken, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi idari hizmetler sınıfında yer almaktadır. Bu durum cezaevi personelinin fazla mesai ücreti alamamasına neden olmaktadır. Bu nedenle, gecesini gündüzüne katan, resmi tatil, bayram dinlemeden çalışan cezaevi personeli kamuda en düşük maaş alan sınıflardan birini oluşturmaktadır. 


Emniyet ve güvenlik sınıfında sayılmayan cezaevi personelinin, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu düzenlenmesinde güvenlik ve asayiş hizmeti gören bir sınıf olarak kabul edilerek sendika kurma ve bir sendikaya üye olma hakkı kısıtlanmıştır. Cezaevi personelinin özlük hakları açısından sendika kurma, bir sendikaya katılma hakkı olan 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabii idari hizmetler sınıfında yer almasına karşın, 4688 Sayılı Kamu Görevleri Sendikaları Kanununda emniyet ve güvenlik sınıfında kabul edilerek sendika kurma ve bir sendikaya üye olma hakları da ellerinden alınmaktadır. 


5510 Sayılı Sosyal Güvenlik Yasasının 40. maddesinde iş riski ve güvenliği dikkate alınarak bazı meslekler için fiili hizmet süre zammı öngörülürken, yine ceza ve infaz kurumları ve tutukevleri personeli kapsam dışı bırakılmıştır.


Tutuklu ve hükümlüler ile sürekli olarak bire bir ilişki içerisinde olan ceza ve infaz kurumları ve tutukevleri personeli psikolojik açıdan da diğer meslek gruplarına göre daha fazla yıpranmaktadır.


Bu nedenlerle, Ceza ve İnfaz Kurumları ile Tutukevleri personellerinin sorunlarının tespiti, ortaya çıkarılması ve çözümlenmesi amacı ile Anayasamızın 98. maddesi, İçtüzüğümüzün 104. ve 105. maddeleri gereğince bir Araştırma Komisyonu kurularak konunun tüm boyutlarıyla araştırılması gerekmektedir.” (s)