Çayırdere Barajı’na Telekonferanslı açılış

Çayırdere Barajı’na Telekonferanslı açılış

Çayırdere Barajı’na Telekonferanslı açılış

Çayırdere Barajı’na Telekonferanslı açılış

Çayırdere Barajı’na Telekonferanslı açılış
29 Aralık 2011 - 09:24

Bakan Eroğlu; “Çayırdere Barajı, Pınarhisar bölgesine hayat verecektir”

Kırklareli’nin Pınarhisar’a ilçesi Çayırdere Barajı’nın temeli Telekonferansla açılırken, eş zamanlı olarak Devlet Su İşleri tarafından 88 adet tesisin Temel Atma Töreni, 91 adet tesisin de Açılış Töreni yapıldı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu; “Çayırdere barajı, Pınarhisar bölgesine hayat verecektir” dedi.


HABER MERKEZİ


Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Konferans Salonu’ndan telekonferansla Kırklareli’nin Pınarhisar İlçesi Çayırdere Barajı’nın temelini atarak, 6 Müteferrik Taşkın Koruma Tesisin Açılışını yaptı.


28 Aralık 2011 Çarşamba günü saat 11.00’de Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan Açılış ve Temel Atma Töreni’nde, DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, DSİ Genel Müdürlüğü’ndeki törende yaptığı konuşmasında; Kocaeli, Kırklareli, Aydın ve Malatya’da Açılışı ve Temel Atma Töreni yapılan 179 tesisin toplam olarak 825 milyon liraya mal olduğunu söyledi. 179 adet tesisin 4’ünün baraj, 19’unun gölet, 28’inin sulama, 3’ünün içme suyu temini, 113’ünün taşkın koruma, 1’inin ulaşım, 9’unun rehabilitasyon ve 2’sinin ise ağaçlandırma tesisinden oluştuğunu belirten Özkaldı, bu tesisler ile yılda 22 milyon 600 bin kilowatt saat hidro elektrik enerjisi üretileceğini, 745 bin dekar alan sulanacağını, yılda 100 milyon metre küp içme suyu temin edileceğini, yaklaşık 133 bin dekar arazinin, 5 ilin, 34 ilçenin, 172 köyün ve 110 yerleşim yerinin taşkından korunacağını ve ayrıca 1 milyon 312 bin fidan dikiminin de gerçekleştirileceğini vurguladı. 


* DSİ Genel Müdürü Özkaldı; “Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüz için son derece önemli ve mutlu bir gündür”


Özkaldı; “Bugün yaptığı yatırımlarla ülke ekonomisine ve kalkınmasına ciddi katkı sağlayan bir birinden önemli tesisleri ülkemize kazandıran Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüz için son derece önemli ve mutlu bir gündür. Genel Müdürlük olarak ardı ardına gerçekleştirdiğimiz Temel Atma ve Açılış Töreni’ne bugün bir yenisini daha ekliyoruz. Ülkemizin dört bir yanında yapımı tamamlanan ve temeli atılacak 179 adet tesisin Toplu Açılış ve Temel Atma Töreni’ni hep birlikte geçekleştireceğiz. Bu 179 tesisin 91 adedinin açılışını, 88 adedin ise temeli atılacaktır. 1954 yılında başlattığımız yatırımlar ile toplumumuzun hayat standartları yükseltilmiş, gelişmişlik kıstaslarından en önemli verilerinden biri olan kişi başına enerji kullanımı arttırılmış, istihdam fabrikası olan tarım sektörüne sulama suyu sağlanması ile gıda üretimimize ciddi katkı sağlanmış, içme suyu kullanmak konusunda önemli yatırımlar yapılmış, çevre ve taşkın koruma faaliyetleri ile daha yaşanabilir mekanlar ülkemize kazandırılmıştır. 


Kocaeli, Kırklareli, Aydın ve Malatya illerimizdeki 179 tesisin 4 adedi Baraj, 19 adedi Gölet, 28 adedi Sulama, 3 adedi İçme Suyu Temini, 113 adet Taşkın Koruma Tesisi, 1 adet Ulaşım Tesisi, 9 adet Rehabilitasyon Tesisi ve 2 adedi Ağaçlandırma Tesisi’nden oluşmaktadır.


Yaklaşık 825 milyon liraya mal olacak tesisler ile yılda 22 milyon 600 bin kilowatt saat Hidroelektrik Enerjisi üretilecek, 745 bin dekar alan sulanacak, yılda 100 milyon metreküp İçme Suyu temin edilecek, yaklaşık 133 bin dekar arazi, 5 il, 34 ilçe 172 köy ve 110 yerleşim yeri taşkından korunacak, ayrıca 1 milyon 312 bin fidan dikimi de gerçekleştirilecektir.


Bu tesisleri sunmanın mutluluğunu yaşarken, çalışmalar büyük bir hızla devam edecektir. Suya sevdalı devlet su işleri çalışanları olarak bizlere her zaman destekleri ile güç veren başta başkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na, bakanlarımıza, milletvekillerimize ve valilerimize şükranlarımı sunuyor, emeği geçen herkese özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Açılış ve temelini atacağımız tesislerin vatanımıza ve devletimize hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.


* Bakan Eroğlu; “2012 Yatırım Programı’na Çayıdere Barajımızı özel olarak aldırdık”


Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise, DSİ Genel Müdürlüğü’ndeki 179 tesisin Temel Atma ve Açılış Töreni’ne katılarak Türkiye’de geçmişte hayal dahi edilemeyen çok güzel projelerin hayata geçtiğini söyledi. 


2003 yılında DSİ Genel Müdürlüğü görevine atandığını anımsatan Eroğlu, geçmiş yönetimin kendilerine 82 katrilyonluk ölü yatırımlar paketi bıraktığını vurguladı. Eroğlu, yeni bir stratejik planlama, çalışanların fedakar ve cefakar çalışmaları, öncelik planlaması, lüzumsuz yatırımların tamamen kaldırılması ve bazı projelerdeki yanlışlıkların düzeltilmesiyle büyük tasarruf sağladıklarını dile getirdi. 


Türkiye’de ilk defa toplu açılış ve temel atma törenlerini kendilerinin gerçekleştirdiğini belirten Eroğlu; “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımlarıyla 10 Ekim 2010’da 110 adet, 11 Kasım 2011’de ise 111 adet tesisin açılışını gerçekleştirdik” dedi. Eskiden, küçük bir tesisin bile açılışına tüm kabinenin katıldığını anımsatan Eroğlu, “Orman ve Su İşleri Bakanlığı zamanla yarışıyor. Kaybedecek zamanımız yok. Zamanla yarışmaya mecburuz. Milletimiz bizden çok şeyler bekliyor. Dünyadaki krize rağmen Allah'a şükür dimdik ayaktayız ve dimdik ayakta olmaya devam edeceğiz.


2012 Yatırım Programı’na Çayıdere Barajımızı özel olarak aldırdık. Çayırdere barajı Kırklareli için çok önemlidir. Hakikatten o bölgeye hayat verecek olan bir barajdır, inşaallah çok kısa zamanda barajımızın yapımını bitireceğiz” dedi.


* “Kırklareli Valisi Yaman; “Çayırdere Barajı ile daha fazla alan sulanabilecek”


Kırklareli Valisi Mustafa Yaman, temel atma törenin yaptığı konuşmasında şunları söyledi; “Kırklareli Tarım ve Hayvancılık açısından Türkiye'nin önemli illerinden bir tanesi. Bugün burada daha fazla alanımızın sulanması ve modern tarım yapılması için gerekli olan Çayırdere Barajımızın Temel Atma Töreni’nde bulunmaktan mutluluk duyuyoruz.”


Konuşmaların ardından Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Çayıdere Barajı’nın temelini atarak 6 Müteferrik Taşkın Koruma Tesisi’nin açılışını yaptı.


* “Çayırdere Barajı 2015’de tamamlanacak”  


28 bin 25 milyon metreküp hacme sahip olacak olan Çayırdere Barajı’nın yapımı 20 milyon 831 bin 655,58 TL'ye mal olacak. Çayıdere Barajı’nın inşaatı 2015 yılında bitecek. 2 Belde ve 3 Mahalle’nin taşkından korunması amacıyla 2 milyon 902 bin 210 TL'ye mal olan, Demirköy Mutlu (Rezve) Deresi Deniz Kıyı Seddesi Tahkimatı, Pınarhisar Ceylanköy Kaynarca Deresi Taşkınlarından Korunması, Pınarhisar Poyralı Köyü’nün Poyralı Deresi Taşkınları’ndan Korunması, Vize Soğuncak Köyü’nün Soğuncak Deresi Taşkınlarından Korunması, Merkez İnece Beldesi Çaylıkdere Yukarı Havza Islahı ve Babaeski Sinanlı Beldesi Çoban Dere Yukarı Havza Islahı olan 6 adet Müteferrik Taşkın Koruma Tesisleri’nin açılışı yapıldı.


Çayırdere Barajı’nın şantiye sahasında yapılan Temel Atma ve Açılış Töreni’ne; Kırklareli Valisi Mustafa Yaman, AK Parti Kırklareli Milletvekili Av. Şenol Gürşan, Kırklareli Belediye Başkanı Av. Cavit Çağlayan, DSİ 11. Bölge Müdürü Yunus Algın, Pınarhisar Kaymakamı Mevlüt Özmen, Pınarhisar Belediye Başkanı Mustafa Cingöz, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, Belde Belediye Başkanları, Daire Müdürleri ile vatandaşlar katıldı. (ue)