Çarşamba Pazarı el yakıyor

Çarşamba Pazarı el yakıyor

Çarşamba Pazarı el yakıyor

Çarşamba Pazarı el yakıyor

Çarşamba Pazarı el yakıyor
19 Eylül 2013 - 09:50

Kırklareli Merkez Sungurbey Caddesinde kurulan Çarşamba Pazarı’nda  bu hafta fiyatların tavan yaptığı gözlerden kaçmadı. Vatandaşa göre pazarda yangın var.

HABER MERKEZİ


 Kırklareli Merkez Sungurbey Caddesinde kurulan Çarşamba Pazarı’nda  bu hafta fiyatların tavan yaptığı gözlerden kaçmadı. Vatandaşa göre pazarda yangın var. Cepler el yakıyor. Çarşamba Pazarı esnafı sabahın erken saatlerinde tezgahın başına geçip ürünlerini özene bezene dizip yerleştirdi, beklediği müşteri hareketliliğini de öğle saatine yakın bulabildi. Öğle saatine kadar tek tük uğrayanlar boş tezgâhların önünde rahat rahat bakınıp alış veriş yaparken, pazar yeri diğer günlerin aksine öğleye kadar sakindi. Vatandaş giyim kuşam ve zücaciye tarzı tezgâhlar yerine mutfağının derdindeydi. Sebze ve meyve tezgâhlarındaki fiyatlar ise, vatandaşı gerdi. 


 Geçen haftalarda olduğu gibi bu haftada vatandaşların yine yoğun talep ettikleri ürünler tahrana ve salçalık biberler oldu. Tahrana ve salçalık biber satan pazarcı esnafı; ‘’ Bu sene tahrana ve salçalık biber hasattı çok fazla bunla birlikte fiyatlarda çok uygun. Ama bu sene vatandaşlardan fazla talep görmüyoruz bunun sebeplerinden biride mahsulün çok fazla olması ve geçen seneye oranla bu sene tahrana ve biber satan pazarcının çok fazla olması hemen hemen her tezgâhta biber satan pazarcı görürsünüz. Ama buna da şükür kurak geçen yaz ayların ardından yüzümüz biraz olsun güldü’’ dedi. Tahrana ve salçalık biberler 1 lira ve 0.75 kuruş arasında satıldı. Kışa girilmesine az bir zaman kala ev hanımların hazırlandığı ve her yemekte yenilen turşu içinde hazırlıklar başladı. Tezgâhtaki yerini alan turşuluk salataya vatandaşlar yoğun bir ilgi gösteriyor. Pazarda turşuluk salata satışı yapan Kaan Çalışkan ve Ahmet Özden ; ‘’  Turşu özellikle kış aylarında tüketilen ve değişik sebzelerden yapılan eski bir yiyeceğimizdir. Bizde bu işin ticaretini yapıyoruz genellik en fazla salâtlık rağbet görüyor. Biz 20 senedir bu işin içindeyiz işimizi severek yapıyoruz ve en güzel turşu nasıl yapılır bizde bize gelen müşterilerimize aktarıyoruz’’. Turşuluk salata fiyatları 1kg 2 lira ile 3 lira arasında tezgâhlardaki yerini aldı. 


Kışlık için hazırlıkta sona kalan vatandaş, "Biz hazırlıkta geç kaldık. Fiyatlar da bu arada pahalı. Ürün de azaldı. Ama kış için de hazırlık yapmak lazım. Kışın tazesini bulamayacağımıza göre şimdiden alıp dolabımızda saklamak istiyoruz. Tarhana çorbaların içinde en besleyicisi ve sofraların baş tacı. O olmazsa olmaz. Konservelere gelince, kışın hazır yemek bulmuş gibi oluyoruz" şeklinde görüş aktarırken. Esnaf, "Vatandaş alacağını aldı. Tek tük son güne kalanlar var. Böyle bir hafta on beş gün daha gider.


*Hamsi’ye yoğun ilgi vardı* 


Balıkçıların 1 Eylül’de ‘’Vira Bismillah’’ diyerek başladığı av sezonunun ardından balıklarda tezgâhlardaki yerini aldı. Çarşamba pazarına tezgâh açan balıkçılar satışlardan oldukça memnun.  Av sezonun başlamasıyla birlikte tezgâhtaki yerini alan balıklara özellikle hamsiye yoğun bir ilgi var. Hamsi pazarda kilogramı 8 lira’ya satışa sunuldu.


Okulların açılması ile birlikte yeni eğitim öğretim yılı içinde vatandaşlar eksikliklerini Çarşamba pazarında son eksikliklerini tamamladılar. Kırtasiye malzemelerine yoğun ilgi gösteren veliler özellikle okul çantası, beslenme çantası, su matarası, defter ve boyama kalemlere ilgi gösterdi. Velilerin kırtasiye malzemesi alırken nelere dikkat etmesi gerektiği yönünde ise uzmanlar şu şekilde uyarıyor; Kırtasiye malzemelerinde EN 71 ibaresinin olup olmadığını dikkat edin. Kırtasiye ürününü seçerken üretici/ithalatçısının açık adının ve adresinin bulunduğu ürünler tercih edilmelidir. Merdiven altı diye tabir ettiğimiz markası-modeli belli olmayan üretici/ithalatçısına dair hiçbir bilgi bulunmayan ürünleri tercih etmemelidirler. Satın alınan kırtasiye ürünlerinde, özellikle boya kalemlerinde ‘EN 71 standardına uygundur’ ibaresinin bulunup bulunmadığına bakılmalıdır. Oyuncak şeklinde olan veya oyuncak niteliği taşıyan kırtasiye ürünlerinde ise hangi yaş grubuna yönelik olduğuna dair ibarelerinin ve diğer uyarıların bulunup bulunmadığına bakılmalıdır.  (Serkan Koçtürk)