“Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada özürlülerin yanında olacağız”

“Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada özürlülerin yanında olacağız”

“Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada özürlülerin yanında olacağız”

“Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada özürlülerin yanında olacağız”

“Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada özürlülerin yanında olacağız”
13 Şubat 2010 - 09:30

* Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Kırklareli Şubesi yönetimi yeni çıkan engellilerle ilgili yasalar hakkında bilgi almak ve çalışmaları hakkında bilgi vermek amaçlı Kırklareli Sosyal Güvenlik İl Müdürü Mehmet Bayram’ı makamında ziyarette bulundu.


HABER MERKEZİ
Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Kırklareli Şubesi Başkanı İrfan Özeklioğlu, Şube Sekreteri Arif Uzunoğlu ve Mali Sekreteri Bahadır Genim yeni çıkan engellilerle ilgili yasalar hakkında bilgi almak ve çalışmaları  hakkında bilgi vermek amaçlı dün saat 10.00’da Kırklareli Sosyal Güvenlik İl Müdürü Mehmet Bayram’ı makamında ziyarette bulundular.
Türkiye Sakatlar Derneği Kırklareli Şubesi Dernek Başkanı İrfan Özeklioğlu dernek adına yaptığı konuşmasında şunları kaydetti:
“Kırklareli’de bir dernek eksik olduğunu ve olması gerektiğine inandık bu yola çıktık. Şurada 4 yıllık bir mazimiz var. Bu 3 yılın zarfına baktığımız zaman hakikaten çok güzel gelişmeler oldu. Gerek Vali Bey, gerek Belediye Başkanımız, Kamu Kurum ve Kuruluşlarımız, amirlerimiz, gerçekten bize el uzattı, sahip çıktılar. Bizlerde tabi kendilerine o güveni verdik. Bizim için önemli olanda oydu. Bu işlerde sivil toplum örgütleri, dernekler özveriyle çalışmak zorundadır. Bizlerde özveri göstererek elimizden gelenin hatta fazlasını bile yaparak şükürler olsun bu duruma geldik. İnşallah derneğimiz daha da iyi durumlara gelecek. Öncelikle projelerimizin sonucunu öğrenelim inşallah daha da iyi olacak. Sağ olsun güvenlikçi arkadaşlar daha girişte şube sekreterimi gördüler “İsterseniz buradan alalım sizi” dediler, buraya kadar sağ olsunlar bizi getirdiler. Gerçekten bu da yaptığınız hizmetin bir örneğidir, bizi mutlu etti. Önemli olan duyarlılık, duyarlı olmak lazım şimdi duyarsız olan bir insana ne kadar söylesek olmaz. Onların içinde güzel olan İlk Öğretim Okullarında, Liselerde böyle bir bayramımız olduğu zaman toplu öğrencilerde gelip katılıyor, bazen ders işliyorlar özürlülerle ilgili, bazen deneğimize kadar geliyor öğrenciler. İşte güzel olan bunlar aşağıdan temelden de çocuklar bunu gördüğü zaman, eğitimini aldığı zaman eskiden böyle bir şey yoktu. Belki vardı da biz bununla ilgili Kırklareli’de karşılaşmadık. Ama tabi biz bununla ilgili olayları aradan cımbızla çekiyoruz. Bunlar daha çok dikkatimizi çekiyor, mesela öğrenciler daha önceden “ya bırak şu topalı, bırak şu sakatı” derlerdi eskiden. Ama şimdi biz o zihniyetleri değiştirdik Mesafe kat ettik öyle bir şeyle karşılaşmıyoruz.
Kırklareli’de biz şimdiye kadar 50’ye yakın akülü sandalye verdik. Sandalyeye ihtiyacı olan vatandaşlarımız olduğu zaman onlara cevap verebiliyoruz. Bu arada bizim elimizde olmadığı zaman Kırklareli Belediyesi’nde de var, Belediye’de diyor “Bize yönlendirebilirsiniz.” Kırklareli’de bir çocuk var dizlerinin üzerinde, ellerinin üzerinde yürüyordu. Ona mesela sandalye verdik, dizlerinin üzerinde yürümekten kurtardık. Elleriyle götürüyor ama şimdi biz buna akülü sandalye verdiğimiz zaman bizde rahat edeceğiz. Dedik en azından bu çocuğa akülü sandalye verelim. Akülü sandalye geldiği zaman ilk vereceğim kişi o çocuktur. Biz sandalye getirttirdiğimiz zaman kargo parasını bile biz ödüyoruz. Sandalyeyi verdiğimiz kişiye de bunu söyleyemiyoruz çünkü o kişinin buna ihtiyacı var bunu ondan isteyemeyiz. Biz niye vatandaşlarımıza diyoruz derneğimize katkıda bulunun, destek olursa mutlu oluruz.”dedi.
Türkiye Sakatlar Derneği Kırklareli Şube Mali Sekreteri Bahadır Genim şunları kaydetti:
“Öncelikle biz sizin kiracınızız ayrıca, kira ile ilgili şuana kadar hiç sorun yaşamadık, rahattık yani sağ olsun daha önce SSK’dı şimdi SGK oldu. Bizi idare etti yani ödemelerimizi aksatmamaya çalıştık. Biz şuanda kamu yararına bir derneğiz acaba şöyle bir talepte bulunsak siz veya üst makamlar bunu ne kadar derecede değerlendirir. Kamu yararına dernek olduğumuzdan bakanlar kurulu kararı ile bu kira bedelinde alınmama durumu olabilir mi?”
Türkiye Sakatlar Derneği Kırklareli Şubesi Şube Sekreteri Arif Uzunoğlu; “Bizim sıkıntılarımız özürlüler konusunda bayağı yol kat etti. Çünkü burada 2006 yılından önce böyle bir şey yoktu. Ben 25 sene Devlet Su İşleri’nde çalıştım kendi çalıştığım kurumumda hiçbir yanlış görmedim, bana lazım olan istediğim her şeyi yaptılar. 2006’da denek kurulduktan sonra bazı şeyler daha da oturmaya başladı. Mesela 3 Aralık Özürlüler Günü bizim bayramımız sayılıyor. Bu daha önceden resmi kurumlarda çalışanlara izin verilmiyordu. Artık bir gün izinli sayılıyorlar bu olayı normal görüyorlar. Bunlarda derneğin aracılığı ile duyurduk, sağ olsun Sayın Valimiz bu konuda bize yardımcı oldu. Mesela bu sene Özürlüler Günü’nde size yazı geldi mi? Valilik bir yazı çıkarttı bu özürlüler gününde özürlülerin izinli sayılması ile ilgili.” Kırklareli Sosyal Güvenlik İl Müdürü Mehmet Bayram şunları kaydetti:
“Bir defa şunu söyleyelim bu ve buna benzer bütün uygulamaların son karar merceği bizim Kurum Başkanımızdır. Bize böyle bir talep geldiği zaman bize fili olarak veya resmi olarak cevap verme durumu söz konusu değil. Yâda temenniden öte geçmez. O yüzden eğer böyle bir talebiniz varsa ben bunu elbette ki ilgili makamlarımıza iletirim veya paylaşırım. Olumlu veya olumsuz mutlaka size bir dönüşüm yaparız. Ama herhangi bir talep gelmeden, hiçbir istekte bulunulmadan ben bir şey yapamam. Hak veriyorum size, kendinize göre haklısınız. Tabi toplumun değişik meslek gruplarında, değişik insan gruplarında herkesin ortaklaşa bir araya gelip, dernekleşmenin önemine inanan dolayısıyla sizin verdiğiniz hizmet ben kendi memleketimden veriyorum oralardan arkadaşlarımızdan biliyoruz. Yani burada bir kişinin elinden tutulmaz, şimdi bir insanın hayata daha iyi entegrasyon için dernekler birer köprüdür, vesiledir. Dolayısıyla kişiler seslerini kendi başlarına duyurmaları ayrı bir şey, bir de dernek vasıtasıyla duyurmak ayrı bir şey.  Çalışmalarınızı takdirle karşılıyorum tebrik ediyorum. İnşallah daha da genişleyerek daha da etkilerini arttırarak hizmetlere devam etmesini arzu ediyorum. Biz bu arada tabi sizlerine buraya hazır gelmişken her vatandaşımıza, herkese soruyoruz bizim bu derneğiniz üyelerini diyelim veya arkadaşlarımızın kurumdan aldığı hizmetlerle ilgili sıkıntıları bir problemleri var ise onları da lütfen bilelim olabilir bizim görmediğimiz atladığımız. Çünkü hizmeti alan insan en iyisini bilir. Bizim için vatandaş memnuniyeti önemli dolayısıyla arkadaşlarımızdan üyelerimizden gelen şikayet dilek temenni varsa kurumdan aldığı hizmetle ilgili onları bilmek isterim. Eğer üzerine düşen yapılması gerek bir şey varsa elbette gerekeni yaparız.
Arkadaşlarımızın inişiyle çıkışıyla ilgili olsun yukarı kata, biz mümkün olduğunca burada katlarımızı düzenlerken mümkün mertebe ilk 3 kata sıkıştırmaya çalıştık hizmet birimlerini. İnsanlar in-çık yapmasın diye sadece özürlü grubu ile ilgili değil yaşlısı var zaman önemli hizmetin hızı önemli. Vatandaşımızın dosya gerektirmeyen, şifaen alabileceği bilgi olsun veya şifre olsun buna benzer birçok hizmeti alabileceği alan oluşturduk. Vatandaş gelmeden veya tekerlekli sandalyesiyle de girebilir, oradan hizmetini alır, işini halleder.
Bina içinde in aşağı çık yukarı işi olmadan işini halledebilir. Şimdi şunu söylüyorum, biz burada insanımız için insanımıza hizmet etmek için buradayız varlık sebebimiz budur. Dolayısıyla bunun yaşlısı, genci, erkeği, bayanı yok bu işin kapıma kim geldiyse kurumumuza biz burada kiracıyız diyorum personele, mal sahibi yerin sahibi vatandaş, kamu, halk. Dolayısıyla ona hizmet anlamında, hitap anlamıyla geldiğiniz zaman bir merhaba, hoş geldiniz, nasıl yardımcı olabilirim dediğiniz zaman karşınızdaki insan mutlu olur. İnsanımız devlet dairesine geldiği zaman ürpermemeli böyle şeyler biz sevmiyoruz, bizim insanımıza da yakışmaz. İnsana hizmet kadar kutsal bir şey yok. Bizim için gelen her insanın ayrı bir önemi vardır. (ue)