"Bu Köy Benim"

"Bu Köy Benim"

"Bu Köy Benim"

"Bu Köy Benim"

24 Temmuz 2015 - 09:35

* Kırklareli’nin Vize İlçesi’ne bağlı Pazarlı Köyü’nde yapılmak istenen Halkı Bilgilendirme Toplantısı köylülerin ve destek vermeye gelenlerin protestoları yüzünden yapılamadı.

HABER MERKEZİ


Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 22 Temmuz 2015 Çarşamba günü Kırklareli’nin Vize İlçesi’ne bağlı Pazarlı Köyü’nde LİMAK Batı Çimento A.Ş. Kil Ocağı faaliyeti için Halkı Bilgilendirme Toplantısı yapılacağı duyurulmuştu.


Yapılan duyurunun ardından, Vize ilçesi ve Pazarlı Köyü sakinlerin yanı sıra; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekilleri Vecdi Gündoğdu, Turabi Kayan, eski Vekil Turgut Dibek, Kaynarca Belediye Başkanı Serdar Türker, çevre köylerin muhtarları, Vize Ziraat odası Başkanı, Trakya Kent Konseyleri Birliği, Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO), Vize Doğa-İnsan-Yaşam Derneği, Saray Doğa Koruma Derneği, çok sayıda Sivil toplum örgütü temsilcisi ile yörede yaşayanlar Köy meydanında pankart ve dövizler açarak toplandılar.


* Protesto ederek karşıladılar


Bakanlık, İl Müdürlüğü ve Şirket yetkililerinin gelişi ile başlayan protestolar, yetkililer köyden ayrılana kadar devam etti. Yoğun tepkiler nedeniyle toplantı yapılamadan köyden ayrılmak zorunda kaldılar.


Tepkilerin yoğun olmasının asıl nedenini şu şekilde anlattılar;


“Aynı şirket, aynı yer için, aynı dosya ile 2014 aralık Ayı’nda Pazarlı’ya komşu Doğanca Köyü’ne gelmiş, tepkiler nedeniyle köyden ayrılmalarının ardından, 2015 Şubat Ayı’nda kil ocağı ÇED süreci sonlandırılmıştı. Aradan 4 ay geçtikten sonra, 2014-1 Sayılı Genelgede değişiklik yapılmıştır. Orman ve Su işleri Bakanlığınca yapılan bu değişikliğin ardından İlgili firma aynı yer için tekrar girişimde bulunmuş, bu defa, daha önce Doğanca olan köy adı Pazarlı olarak değiştirilerek aynı ormanlık alanda kil ocağı yine gündeme geldi” dediler.


Köy Muhtarı Mustafa Özdil, köylerinde Kil Ocağı açılmasını istemediklerini, açılmaması için mücadele edeceklerini, ormanların ve yaşam alanlarının yok olmasına izin vermeyeceklerini belirterek, mücadelelerini hukuksal zeminde sonuna kadar sürdüreceklerini vurguladı. Muhtar Özdil, yaşamı ve yaşam alanlarını yok edecek projelerden vazgeçilmesini, insanlığa hizmet edecek projeler üretilmesi gerektiğini söylüyor. Muhtar Özdil, haklarını yasal yollardan aramaya devam edeceklerini belirtti.


* “Kardelenler solmasın”


Toplantı için yapılan protestoya 1 buçuk yaşındaki bebeği ile gelenler yanında köyün en yaşlıları da katıldı. Adının Kardelen olduğunu söyleyen 6 yaşındaki kız çocuğu elinde taşıdığı "Bu Köy Benim" pankartı ile ilgi odağı haline geldi. Kardelen'in elinde taşıdığı pankarttan etkilenen destekçiler kız çocuğu ile sohpet ederek bol bol fotoğraf çektirdikten sonra şunları söylediler. Vatandaşlar; "Minik Kardelen Pazarlı köyünde yaşıyor. Kardelen yetkililere sesleniyor. “Bu köy benim” diyor. Köyler Kardelenlere kalsın. Kardelenler hepimizin geleceği. Geleceğimizi yok etmeye kimsenin hakkı yok. Onlar bunu hak etmiyor" dediler.


Konu ile ilgili bir açıklama yapan Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAKYO) Kırklareli Temsilcisi Göksal Çiğdem yaptığı açıklamada şunları kaydetti;


"Vize İlçesi Cittaslow Unvanı almış ülkemizde ki 10 şehirden birisi, Trakya topraklarında ki ilk Başkentlerden birisi. Pazarlı Köyü Vize İlçesi’nin birkaç kilometre mesafesinde şirin bir orman köyü. Pazarlı'da Doğal ve Kültürel varlıklar iç içe. Kaya mezarları, Tarihi Bizans Suyolu, Ormanları, meşhur karpuz kaldıran su kaynakları, tarihi değirmen ve balık restoranı, sülünlerin yaşam alanı, kavurucu yaz sıcaklarında serinlemek isteyenlerin durak yeri. 


Köyün sosyal yapısında, doğasında, ormanında, suyunda, coğrafi yapısında değişiklik olmadığı halde, 4 ay önce ÇED Süreci sonlandırılan bir girişimin, bugün tekrar gündeme gelmesi, Bölge halkının devlet kurumlarına olan güvenini sarsmıştır."