“Bu akşam bol bol dua edelim”

“Bu akşam bol bol dua edelim”

“Bu akşam bol bol dua edelim”

“Bu akşam bol bol dua edelim”

“Bu akşam bol bol dua edelim”
13 Temmuz 2015 - 09:21

Bu gece bin aydan daha hayırlı olan “Kadir Gecesi”ni idrak edeceğiz




HABER MERKEZİ 


Kırklareli İl Müftüsü İsmail Bayrak bugün idrak edeceğimiz Kadir Gecesi hakkında açıklamalarda bulundu. 11 Ayın Sultanı Ramazan Ayı’nın içersinde olan Kadir Gecesi’nde yapılacak olan ibadetlerin çok önemli olacağını belirten Bayrak bu geceyi çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Dünyada akan kanın bir an önce durmasını dileyen Bayrak, bunu için herkesin bu gece bol bol dua etmesini diledi.


Kadir Gecesinin özel bu sure ile beyan edildiğini söyleyen Bayrak şunları kaydetti;


“Kadir Gecesi Kur’an-ı Kerimde özel bir sureyle beyan edilen en önemli gecelerden bir tanesi. Günlerin hepsi önemli ama bazı zaman dilimleri içerisinde bulunduğu dilimde dolayı daha önemli. Kadir Gecesi bu gecelerden bir tanesi. Ramazan-ı Şerif ayında ve yüce kitabımız en son kitap Kur’an-Kerim bu ayda, Kadir Gecesi’nde indirildiğinden dolayı Kadir Gecesi ayriyeten önem arz etmiştir. Bizzat yüce rabbimizin kadir süresi diye bir süre indirmiş. Kur’an-ı Kerim’de, 114 tane Sure vardır bu sürelerden biri Kadir Suresi’dir. Kadir Gecesi’nde yapılan ibadetler, dua, tövbe, iyilikler itibariyle bin aydan daha hayırlı olacağını ifade olacağını ve bin ay bilindiği üzere bir ömür olduğu demektir. O gece kuran indirildiği için bir bakıma o gece Kur’an Gecesi’dir, o gece Kur’an-ı çok okumak anlamak bilmeyenler de en azından bir başlangıç yapıp o gece söz verip kuranı öğrenmesi gerekir. En azından her Müslüman namaz kılacak kadar Kur’an-ı bilmesi Farz’dır. Bu farzı en iyi başlangıç zamanda Kadir Gecesi. Teravi’den sonra birçok insanımız yatmıyor. O gece sahurdan ve sahurdan sonrasını bekleyerek gece namaz kılarak, tövbe ederek işlediğimiz günahlara pişman olarak Allaha dua ederek önemli bir zaman dilimidir. Kendimize dua ederek ailemize akrabalarımıza, milletimize, insanlığa, Uzakdoğu’da, Ortadoğu’da akan kanların durmasına, dünya insanlarının mutluluğuna, hidayetine dua etmeliyiz. Zamanınız olursa nafile namazı olur kaza namazı kılmalıyız ama daha çok Kur’an-ı Kerim okuyarak ve çok çok dua ederek ihya etmeye çalışmalıyız. En önemli unsurlardan biride yatsı namazını cemaatle kılıp sabah namazını da cemaatle kılmalıyız çünkü Hz peygamber aleyhisselam buyurur ki her şeyin normal zamanlarda bile yatsı namazını cemaatle kılarsa gecenin yarısını değerlendirmiş olur, ihya etmiş sayılır, sabah namazını da cemaatle kılarsa diğer yarısını da ihya etmiş olur. Dolayısıyla yatsıyla sabah namazını cemaatle camide kılan kişi gecenin tamamını ihya etmiş olur.” 


* Kadir Gecesi ve Önemi


Kadir Gecesi Hazreti Muhammed'in ümmetine mahsustur, başka peygamberlere Kadir Gecesi gibi faziletli bir gece verilmemiştir. Bir hadis-i şerif meali şöyledir: Allahü teâlâ, Kadir Gecesi’ni ümmetime hediye etti, başka ümmete vermedi. Hazreti Muhammed Kadir Gecesi'nin fazileti ve önemi hakkında şöyle buyurmuştur: “Kim ki, faziletine inanarak ve mükâfatını Allah'tan bekleyerek Kadir Gecesini ibadetle geçirirse geçmiş günahları bağışlanır.”


* Kadir Gecesi ne zaman?


Dini Alimler Kadir Gecesi’nin Ramazan Ayı içinde ne zaman olduğunu anlamak için şu tarifi yapıyorlar; Kadir Gecesi, açık ve sakin olur, ne sıcak, ne de soğuk olur. Kadir Gecesi’nin ertesi sabah güneş, kızıl olup, şuasız doğar. Kadir Gecesi 'nde köpek sesi duyulmaz diyen âlimler de olmuştur. Ubeyd bin Ömer hazretleri anlatır: Kadir gecesi denizde idim, denizin suyunu içtim, tuzlu değildi, tatlı ve hoş idi. İmam-ı Şa’rani hazretleri, kendi Kadir Gecesi keşfini bildirmiş ve (Ramazan, pazar günü başlarsa, Kadir Gecesi 29. Gece’dir. Salı başlarsa 27. gece, perşembe başlarsa 25., Cumartesi başlarsa 23., Pazartesi başlarsa 21., Çarşamba başlarsa 19., cuma başlarsa 17. gecedir) buyurmuştur.


* Peygamberimizin Kadir Gecesi İbadeti


Allah Resulü (sas) namaz kılmış, Kur'an okumuş, dua ve tefekkürde bulunmuştur. Yine Allah Resulü (sas): “Kadir Gecesi yatsı namazında cemaatte hazır bulunan ondan nasibini almıştır.” buyurur. Bir hadis - Bir ömre bedel gece Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)'e ümmetinin ömrü gösterilmiş. Resûlullah (aleyhisselâtu vesselâm), önceki ümmetlerin ömrüne nispetle kısa olduğu için, amelde onların uzun ömürde işlediklerine yetişemezler diye bu ömrü kısa bulmuş. Bunun üzerine Cenab-ı Hak bin aydan hayırlı olan Kadir Gecesi'ni vermiştir. Muvatta, İ'tikaf 15, (1, 321).


* Kadir Gecesi Namazı nasıl kılınır?


Kadir Gecesi namaz ve dualarla geçirilmeli. Bu kutsal Gece’de Kadir Suresi ile 4 Rekat Hacet Namazı kılabilirsiniz. Kadir Gecesi Hacet namazının kılınışı şöyledir:


1. rekatta: 1 Fatiha, 3 Kadir Suresi ve İhlas Suresi


2. rekatta: 1 Fatiha, 3 İhlas Suresi


3. rekatta: 1 Fatiha, 3 Kadir Suresi


4. rekatta: 1 Fatiha, 3 İhlası Şerif okunur. Kadir Suresi’ni bilmeyenler onun yerine Kevser Suresi (inna a'tayna) okuyabilir.


* Kadir Gecesi Peygamberimizin Duası


Kadir gecesinde Allah rızası namaz kılmak, Kur'an okuyarak duayla ibadet etmek öneriliyor. Peki, hangi duayı okumalı? Hz. Aişe validemiz demiştir ki; Rasûlullah (sas)'e: “-Ey Allah'ın Rasûlü! Kadir Gecesi’ne rastlarsam nasıl dua edeyim?” diye sordum. Rasûlullah'ın yanıtı: “-Allahümme inneke afüvvün tühıbbü'l-afve fa'fu annî” oldu. (Kadir Sinici)