“Borçlarınızı ödeyin, zor durumda kalmayın”

“Borçlarınızı ödeyin, zor durumda kalmayın”

“Borçlarınızı ödeyin, zor durumda kalmayın”

“Borçlarınızı ödeyin, zor durumda kalmayın”

“Borçlarınızı ödeyin, zor durumda kalmayın”
19 Şubat 2013 - 09:32

Kırklareli Barajı Sulama Kooperatifi Başkanı Saim Atalay, ortaklarının mağdur durumda kalmamaları için borcu bulunanların bir an evvel borcunu ödemesini isteyerek yaptığı açıklamasında şunları kaydetti:










HABER MERKEZİ





“Kooperatifimizin kuruluşundan buyana ilimizde ve bölgemizdeki kamu kurum, kuruluş yetkilileri ile daima birlik beraberlik içinde çiftçilerimize kaliteli hizmet sunarak 10 yılımızı geride bırakmış bulunmaktayız. Bu süre içinde bizlerden yardımlarını esirgemeyen kurum kuruşlarımız ve sayın milletvekillerimize yönetim kurulu olarak teşekkürlerimizi sunarız. Sulama sahamızın Kapalı Sulama Tesisi’ne geçmesi içinde Yönetim Kurulu olarak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz ve her zaman olduğu gibi sizlerinde yardımlarınızı esirgemeyeceğinizden eminiz. Kırklareli Barajı Sulama Kooperatifi’nin yaklaşık 17 kilometrelik alanı Kapalı Sistem’e geçirilmiş eksikleri giderilmeye çalışılmaktadır. İnşallah zaman içerisinde tamamını kapalı tesise çevireceğiz.


Çok değerli üyelerimiz kooperatif olarak 2003 yılından bu yana sizlere hizmet etmekteyiz. Bu hizmeti götürürken hiçbir ayırım yapmadan kötü şartlarda dahi sizlere ulaştırmaya özen gösterdik. Yönetim ve personel olarak bu hizmeti sizlere götürmeyi şeref ve ilke edindik. Bölge halkımızın ve sayın ortaklarımızın ne zor şartlar altında olduklarını çok iyi bilmekteyiz. Ancak su olmadığında ne kadar zor günlerin bizi beklediğini sizler de çok iyi bilmektesiniz. Kuru tarım ile ne kadar verim alınır kazancın hesabım değil zararını hesaplayarak suyun kıymetini çok daha iyi anlaya biliriz.


Kooperatifimizin kuruluşundan bu güne kadar sizlere elimizden geldiğince su sıkıntısı yaşatmadık, bundan sonraki yıllarda da "Kooperatifiniz" Kooperatifiniz diyorum çünkü bu Kooperatif bizim değil hepimizin tüm üyelerimizin Kooperatifi öncelikle bunun bilincinde olarak bu kuruluşa sahip çıkmalısınız. Hizmet için sunduğumuz sulama suyunun hizmet bedelini biz sizlerden tahsil ederek işletme ve bakım masrafı bedeli olarak D.S.İ.’ne ödüyoruz. Bunun yanında personel giderleri, bakım onarım giderleri, kanalet satın alımları, iş makinesi, yakıt ve bakım onarımları vb. giderler her ay sabit ödenmektedir. Bu giderlerimizi karşılaya bilecek tahsilatı sağlayamazsak, kurum ve kuruluşlara borçlanırsak sezonda su verememe riski ile karşı karşıya kalabiliriz. Sulama sahamızda da randımanlı çalışabilmemiz ve daha kaliteli hizmet verebilmemiz için bazı iş makinelerine ihtiyaç duymaktayız. Kooperatife borçları bulunan ortaklarımıza elimizden geldiğince ödeme kolaylığı sağlıyor olmamıza rağmen tahsilat konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Son çare olarak icra takibine gitmek zorunda kalındığında ise çok sert tepkiler ile karşılaşıyoruz. Kooperatifi ayakta tutabilmemiz için icra işlemlerine devam etmek zorunda kaldığımızın altını çizmek isteriz. İcra işlemi başlamamış ortaklarımızın borçlarını ödemeleri ya da ödeme taahhüdünde bulunmaları konusunda köy ve belediyelere hoparlör aracılığı ile ilan ediyoruz. Şimdide buradan seslenmek istiyoruz gelin borçlarınızı ödeyin ödeyemiyorsanız ödeme taahhüdünde bulunun sizler bizim için değerlisiniz zor durumda kalmayın bizleri de zor durumda bırakmayın.


Ana sözleşmemizde "İlk sulama suyunu ödemeyen ortaklarımız ikinci sulama suyunu alamazlar, alanlar hakkında da 3 ay dan 6 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır" diye hükme bağlıdır. Belirtildiği gibi borcu bulunan ortağa kooperatifin su vermek zorunluluğu yoktur. Bu durumda borcu olan vatandaşların bölgelerine de su sıkıntısı yaşatmamaları için duyarlı olmaları gerektiğini hatırlatıyoruz.


Suyun toprağa yararı olduğu kadar gereğinden fazla kullanıldığı takdirde zararı da olduğunun altını çizmek istiyoruz. Bitkilerin toprakta suya olduğu kadar toprak havasına da ihtiyacı vardır. Toprağa uygulanan suların fazlası derine sızmalarda taban suyunu yükseltmektedir. Tarım alanlarında sulama amacı ile kullanılan sular mutlaka bünyelerinde belirli miktarlarda tuz içerirler. Toprağa uygulanan sulama sularının içinde yer alan tuzlar toprakta birikerek tuzluluk problemine neden olurlar. Baraj ve göletlerde depolanan sular sizindir. Bu suların boşa akmasını sizler önlemelisiniz suyu tasarruflu kullanmak ülke ekonomisine katkıda bulunmaktır. Çok basit tedbirler ile büyük tasarruf sağlamak mümkündür. Bitkilerin su ihtiyacı karşılandığın da ürün verimi artmaktadır. Çok su vermek fazla ürün almak değildir. Fazla su kullanımında verimli topraklar çoraklaşmaya yüz tutmaktadır. Kaynaklarımız çok sınırlıdır bu kaynakları etkin ve verimli kullanmak zorundayız. Kaynaklarımızın verimli kullanımı vatandaşlık görevimizdir.


Bu sebeple sizlerinde yardımları ile kooperatifimizi bölge halkımıza yakışır şekilde yürütmeyi temenni ediyoruz.


Ortaklarımızın mağdur durumda olmamaları için elimizden geleni yapıyoruz. 2013 yılı sulama sezonunu da sorunsuz bir şekilde yüksek verimli ve bol kazançlı geçirmeyi diliyoruz.” (Savaş Eskici)