“Bölgemizde bağcılığın ve meyveciliğin gelişmesi için kurslar yararlı oluyor”

“Bölgemizde bağcılığın ve meyveciliğin gelişmesi için kurslar yararlı oluyor”

“Bölgemizde bağcılığın ve meyveciliğin gelişmesi için kurslar yararlı oluyor”

“Bölgemizde bağcılığın ve meyveciliğin gelişmesi için kurslar yararlı oluyor”

“Bölgemizde bağcılığın ve meyveciliğin gelişmesi için kurslar yararlı oluyor”
14 Şubat 2011 - 09:16

* Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılan geziye katılan Mustafa Altaytaş, Üsküp bölgesinde bağcılığın ve meyveciliğin gelişmesi için yapılan kursların ve gezilerin çok yararlı olduğunu belirtti.




HABER MERKEZİ
Bağcılık yapan üreticilerin bilgi ve becerilerini arttırmak ve bölgede bağcılığın geliştirilmesi amaçlanan 35 kursiyerin katıldığı “Asma Yetiştiriciliği Kursu” Kırklareli merkez ilçeye bağlı Üsküp Belediye Başkanlığı Salonu’nda 03 Ocak 2011 tarihinde açılmıştı.192 saat süren kurs 16 Şubat 2011 Çarşamba günü sona erecek.
Kırklareli Tarım İl Müdürlüğü ile Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından Kırklareli merkez ilçeye bağlı Üsküp Beldesi’nde açılan “Asma Yetiştiriciliği Kursu”na katılanlara bağ alanları ve meyve bahçeleri gezdirildi.
Kursiyerlere 11 Şubat 2011 Cuma günü Deveçatak Köyü’ndeki Rahman Yaşar Özkaynak’a ait 90 dekar Bağlık alan ile Lüleburgaz’a bağlı Ovacık Köyü’nde Büyükkarıştıran Belediye Başkanı Lütfü Karaman’a ait 470 dönümlük Meyve bahçesi gezdirildi. Geziye katılanlara; Ziraat Mühendisi Emrah Yalçın, Tekniker Necdet Göç ve Üsküp Tarım Merkezi Sözleşmeli Ziraat Mühendisi İlker Kutlugün tarafından bilgiler verildi.
 Yapılan gezilerin kendileri için çok bilgilendirici ve olumlu olduğunu belirten kursiyerlerden Mustafa Altaytaş geziyle ilgili olarak şunları kaydetti: 
“Öncelikle bu geziyi tertip eden Tarım İl Müdürlüğü yetkililerine teşekkür ediyorum. Herkeste bir potansiyel var ancak bunun için bir ufuk lazım. Bu ufku da burada gördük. İnşallah arkadaşlarda buradaki geziden sonra muhakkak onlarda bir şey yapmak isteyecekler.  Aşağı yukarı bildiğiniz gibi hepimizin 1’er 2’şer dönüm bağımız var ama bu babadan görme bir şekilde yapılmıştı. Bu kurstan sonra biliyorum ki hepimiz az çok öğrendiklerimizi uygulamaya çalışacağız. Bu işin tekniklerini öğrendik. Daha iyi olacağına umuyoruz ve öyle olacak inşallah. Ama buradaki bahçeyi görmek hakikaten güzel bir şeydi. Bu kadar büyük bir bahçeyi görmemiştik. Çok güzel oldu. Aslında bu bir ufuk oldu bizim için belki bu kadar büyük işleri yapamayız ama az da olsa bu işin içerisindeki güzellikleri gördük”
Yapılan gezilerin bölgelerinde bağcılığın ve meyveciliğin geliştirilmesi bakımından yararlı olup olmadığını sorduğumuz Altaytaş;
“Bu gezilerin yararlı olacağına inanıyorum. Bölgemizde bağcılığa ve meyveciliğe ilgi çok. Ancak tekniklerini hiç bilmiyorduk. Kulaktan dolma bilgilerle işimizi yapıyorduk, bunları hiç bilmiyorduk. Bu kursta bunları öğrendik. Bizim topraklarımızın da bu işlere uygun olduğunu öğrendik. Sadece bu işi Tarım İl Müdürlüğü ile ortaklaşa onların öncülüğüyle herhalde yapacağımıza inanıyorum. Bu kurslar çok faydalı oldu ve bunu da muhakkak göreceğiz. Bu güne kadar herkes kendi bildiği gibi bağını budamıştı ama bugün buraya geldiğimizden beri herkes dikkatli dikkatli bakıyor. Her bağı gördüğümüzde sanki bakış açımız değişti. Yanlış budananlar varsa onları da görebiliyoruz. Dolayısıyla kursumuz gayet iyi geçti. Bu tabi burada kalmamalı. Kurs burada biter ama ilgi ve alaka devam etmelidir. İnşallah da bizim bölgemiz içinde faydalı olması gerekir. Bizim yöremiz buğday ve tahıl yetiştiriciliği için çok uygun değil. Buna rağmen de ısrarla yapıyoruz. Azda ürün alsak, kar olmadığını bile bile yapıyoruz. Ancak bu işi profesyonel bir şekilde bağcılığa ve ya fidana dönüştürürsek herhalde kazançlarımız da artacak ve daha gelir getirici işlerimizde olacak diye düşünüyorum.” (s)