“Biz Eczacılar, yaşatmak için yaşamak istiyoruz.”

“Biz Eczacılar, yaşatmak için yaşamak istiyoruz.”

“Biz Eczacılar, yaşatmak için yaşamak istiyoruz.”

“Biz Eczacılar, yaşatmak için yaşamak istiyoruz.”

“Biz Eczacılar, yaşatmak için yaşamak istiyoruz.”
21 Aralık 2011 - 09:15

Türkiye Eczacılar Birliği (TEB) 40. Bölge Kırklareli Eczacı Odası Başkanı Ecz. Aytül Çiloğlu, 17 Kasım 2011 tarihinden bu yana uygulanan “Global Bütçe Programı” ile ilaç fiyatları üzerinde yapılmak istenen tasarrufların bedelini eczacı ve halkın ödediğini, fakat eczacıların yaşatmak için yaşaması gerektiğini kaydetti.




HABER MERKEZİ


Türkiye Eczacılar Birliği (TEB) 40. Bölge Kırklareli Eczacı Odası Başkanı Ecz. Aytül Çiloğlu 20 Aralık 2011 Salı günü saat 11.00’da TEB 40. Bölge Kırklareli Eczacı Odası Binası’nda Kırklareli Eczacı Odası Genel Sekreteri Ecz. Aysun Gerenli, Yönetim Kurulu Üyeleri Ecz. Cüneyt Zorlu ve Ecz. Nedim Bayraktaroğlu ile birlikte bir toplantı yaptı.


Toplantıda bir açıklamada bulunan TEB 40. Bölge Kırklareli Eczacı Odası Başkanı Ecz. Aytül Çiloğlu, 17 Kasım 2011 tarihinde uygulamaya konulan Sağlık Uygulaması Tebliği sonucunda eczacıların düştüğü sıkıntılı duruma dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı;





*“Global Bütçe Programı eczacı ile vatandaşı karşı karşıya getirdi”


2005 Yılından beri yaşama geçirilen “Sağlıkta Dönüşüm Programı” ile sağlık hizmetlerindeki değişim de sürekli farklılaşmaktadır.


Ülke nüfusumuzun hızlı artışı ile güvencesi olmayan kişilerin, Sosyal Güvenlik şemsiyesi altına alınması sonucunda, sağlık hizmeti isteği her geçen gün artmaktadır. Artan istekler, sunulan sağlık hizmeti maliyetini de arttırmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu ise artan maliyetleri her geçen gün kısmak üzerine uygulamalar yapmaktadır.


Global bütçe denen bu program 17 Kasım 2011 tarihinde ilaç üreticilerinin kabul etmediği ölçüde, yapılan indirimler sonucu, eczacıları halkımız ile karşı karşıya getirmiştir.


Biz Eczacılar hastaların zor durumda kalmaması için 1 aydır bu zararı göğüsleyerek ilaç hizmetini sürdürdük.





*“Yapılmak istenen tasarrufların bedelini eczacının ve halkımızın ödemesini istemiyoruz”


17 Aralık tarihine kadar sorunlu ilaçlar 372 adetti. 17 Aralık'ta yayınlanan Sağlık Uygulama Tebliği'ndeki düzenleme sadece 125 ilacın sorununu çözmüştür. Kalanlar içinde hala eşdeğeri olmayan ve hayati önemi olan ilaçlar vardır.


Halkımız, daha ne kadar ilacına ulaşamayacak veya Devlet ile sanayi anlaşamaz ise Eczacı daha ne kadar, zararına ilaçları hastalarına ulaştıracaktır, önümüzdeki günlerde Sağlıkta Dönüşüm Programı ile vatandaşlarımız, artarak devam eden muayene ücretlerini, ilaç fiyat farklarını ödemek zorunda kalacaktır.


Biz Eczacılar yaşatmak için yaşamak istiyoruz. Yapılmak istenen tasarrufların bedelini eczacının ve halkımızın ödemesini istemiyoruz.


Hastalarımız 1 Ocak 2012’den itibaren aile hekimlerinin yazdığı ilaçlar için de ayrıca muayene ücreti ve katkı payı ödeyeceklerdir.


Biz Eczacılar halkımızla, muayene ücreti tahsili nedeni ile karşı karşıya gelmek istemiyoruz.


Bizler sadece mesleğimizi yapmak istiyoruz.”


Daha sonra TEB 40. Bölge Kırklareli Eczacı Odası Başkanı Ecz. Aytül Çiloğlu ve berberindekiler Kırklareli merkezdeki bir eczaneye vatandaşların bilgilendirmek amacı ile üzerinde “Sayın Halkımız, ilaçlarınıza çıkan farkın ve muayene ücretlerinin sorunlusu bizler değiliz. Biz eczacılar danışacağınız en yakın sağlık çalışanlarıyız” yazan broşürleri astılar. (cs)