“Bırakacağımız en değerli miras; bağışlayacağımız organlarımızdır”

“Bırakacağımız en değerli miras; bağışlayacağımız organlarımızdır”

“Bırakacağımız en değerli miras; bağışlayacağımız organlarımızdır”

“Bırakacağımız en değerli miras; bağışlayacağımız organlarımızdır”

“Bırakacağımız en değerli miras; bağışlayacağımız organlarımızdır”
06 Kasım 2014 - 08:21


Kırklareli Halk Sağlığı Müdürlüğü 03-09 Kasım Organ Bağışı Haftası nedeniyle bir açıklama yaptı.








Kırklareli Halk Sağlığı Müdürlüğü 03-09 Kasım Organ Bağışı Haftası nedeniyle bir açıklama yaptı. Yapılan açılamada, topluma organ bağışın farkındalığın artırılması amacıyla Ülkemizde her yıl organ bağışı haftası kutlandığı belirtildi. Yapılan açıklamada şunlara yer verildi; “Toplumumuzda organ bağışı konusundaki farkındalığın artırılması amacıyla ülkemizde her yıl 3-9 Kasım tarihleri Organ Bağış Haftası olarak kutlanmaktadır.


Organ nakli; vücutta görevini yapamayan bir organın yerine canlı bir vericiden veya ölüden alınan sağlam ve aynı görevi üstlenecek bir organın nakledilmesi işlemidir.


Organ Bağışı ise; bir kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşam sona edikten sonra doku ve organlarının başka hastaları tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu belgelendirmesidir.18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir.


Günümüzde nakil yapılabilen organlar; böbrek,karaciğer,kalp,akciğer,pankreas ve ince bağırsaklardır.Nakledilebilen dokular ise kemik kemik iliği,kornea,kalp kapaklarıdır.Canlıdan alınabilinen organ ve dokular böbrek,karaciğer dokusu,kemik iliği ve deridir.


2014 verilerine göre ülkemizde kadavradan nakil bekleyen hasta sayıları şöyledir.


22.000 Böbrek


550 Kalp


2200 Karaciğer


250Pankreas


40 Akciğer 


5 Kalp kapağı


1 ince barsak


2014 yılında 1479 beyin ölümü gerçekleşmiş bunlardan 327 aileden organ nakli izni alınabilmiştir. Yılda ortalama canlı ve kadavradan olmak üzere 3500-400 nakil yapılmakta, bunların çoğunluğu canlıdan nakil olarak gerçekleşmektedir.2014 yılı verilerine göre Diyalize giren hasta sayısı 59.015 ,diyaliz kurum sayısı ise 849’dur.Şu an itibariyle toplam bağışçı sayısı 84.510 kişidir.


Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar dünyada ve ülkemizde en önemli sağlık sorunlarındandır. Bu bilinçle ülkemizde “ Türkiye Organ ve Doku Nakli Bilgi Sistemi “ kurulmuş olup, organ dağıtımı en adaletli şekilde yapılmakta ve tüm nakil aktivitelerin ve istatistikler canlı olarak sitemden takip edilebilmektedir.Organ Nakli olmuş hastalarda başarı ve sağ kalım oranı %85-96 olup; bu oran Avrupa’da ve ülkemizde eşdeğer durumdadır.Ülkemiz organ nakli faaliyetleri için yeterli donanıma ,deneyimli nakil ekiplerine ve merkezlerine sahiptir.En önemli sorun kadavra bağış oranlarındaki yetersizliktir.


Bir başka bedende hayat bulmak, görmeyen bir göze ışık olmak, umut olmak için unutmayalım ki bırakacağımız en değerli miras bağışlayacağımız organlarımızdır.” (Kadir Sinici)