“Bilinçli kullanım ile elektrik tüketimi azaltılabilir”

“Bilinçli kullanım ile elektrik tüketimi azaltılabilir”

“Bilinçli kullanım ile elektrik tüketimi azaltılabilir”

“Bilinçli kullanım ile elektrik tüketimi azaltılabilir”

“Bilinçli kullanım ile elektrik tüketimi azaltılabilir”
27 Ağustos 2013 - 09:41

Kırklareli İnşaat Sanatkârları Elektrikçiler ve Elektronikçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ergun Selçuk, yaz aylarının gelmesi ile birlikte artan elektrik tüketiminin bilinçli kullanım ile azaltılabileceğini belirtti.

 



HABER MERKEZİ
Yaz aylarında etkili olan sıcak havalar enerji tüketimini de artırdı. Sürekli açık tutulan klimalar ile diğer soğutucular sebebiyle günlük elektrik tüketiminin 700 milyon kilovatsaate çıktığı Türkiye'de faturalarda buna paralel olarak arttı. Oysa enerji ve su da çok basit tedbirlerle tasarruf sağlamak mümkün oluyor. Evdeki aydınlatmayı, kompakt floresan lamba veya tasarruflu ampul ve ledli ampuller ile yapılırsa sarfiyat yüzde 80 oranında düşürebilir.
* “Küçük önlemlerle fatura tutarları düşürülebilir”
Kırklareli İnşaat Sanatkârları Elektrikçiler ve Elektronikçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ergun Selçuk, küçük önlemlerde faturaların düşürülebileceğini belirterek; “Güneş’ten istifadeyi artırmak beden ve ruh sağlığına olumlu etki yaparken aynı zamanda daha az enerji tüketmenizi sağlıyor. Duvarlarınızı açık renkler ile boyamanız bile aydınlatmayı artırıyor. Dünya çapında tüketilen toplam elektriğin yüzde 19'u aydınlatmada kullanılırken bu rakam Türkiye'de yüzde 25. Alınacak basit önlemlerle enerjinin daha verimli kullanılarak ülke yılda milyonlarca liralık tasarruf sağlayabilir." dedi.
* “Bilinçsiz tüketim tabiata da zarar veriyor”
Kalkınmakta olan ve nüfusu artan bir ülke olması nedeniyle Türkiye'nin enerji tüketimi de hızla artıyor. Artan enerji gereksinimini karşılamak için daha fazla kaynak ayırmak ve daha fazla çevreye zarar vermek zorunda kalındığını belirten Kırklareli İnşaat Sanatkârları Elektrikçiler ve Elektronikçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ergun Selçuk, bilinçsizce tüketimin tabiata da zarar verdiğini dile getirdi. Bilinçsiz enerji tüketiminin doğal kaynakların bilinçsizce ve büyük bir hızla tüketilmeye başlamasına, çevrenin kirlenmesine ve enerji için yüksek miktarda para ödenmesine neden olduğunu savunan Selçuk, verimliliğin az tüketmek değil etkin tüketmekten geçtiğini vurguladı.
* “Enerjiyi verimli kullanmak vatandaşlık görevimizdir”
Vatandaşlara “Tükenmeden tüketin” uyarısında bulunan Selçuk, enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 30-32'lik kısmı konut ve hizmet sektöründe tüketildiğini söyledi. Uysal, konut veya sanayi binalarının enerji giderlerinin düşürülmesi ve istenen değerlerde emisyon değerlerine ulaşmak için; enerji etüdü ve enerji izleme yapılarının oluşturulması gerektiğini kaydetti. Tüm enerji tüketimlerinin detaylı analizleri, yıllık enerji tüketiminin hesaplanması, verimlilik uygulamaları ve verimlilik arttırıcı projelerin oluşturulmasını tavsiye eden Selçuk, “Kaybolan enerji bizim enerjimizdir” diyerek enerjiyi verimli kullanmanın bir vatandaşlık görevi olduğu vurgusunu yaptı.
* Enerji nasıl verimli kullanılabilir?
Evinizdeki aydınlatmayı, kompakt floresan lamba veya tasarruflu ampul ve ledli ampuller ile yaparsanız sarfiyatı yüzde 80 oranında düşürebilirsiniz. Kırklareli İnşaat Sanatkârları Elektrikçiler ve Elektronikçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ergun Selçuk verimli enerji kullanımı konusunda alınacak tedbirleri şöyle sıraladı:
- Manyetik balastların elektronik balastlarla degistirilmesi önemli bir tasarruf sağlayacaktır. Floresan yerine LED'li aydınlatmalar tercih edilerek hem önemli bir yakıt tasarrufu hem de sağlığa zararlı olmayan bir aydınlanma elde edilebilir.
- Güneş'ten istifadeyi artırmak hem beden hem de ruh sağlığınızı artırdığı gibi daha az enerji sarf etmenizi sağlayacaktır.
- Buzdolaplarınızı, kalorifer peteklerinden uzak tutmanız ve karlanmasını engellemeniz, soğutma için daha az enerji kullanmanızı sağlayacaktır.
- Bulunduğunuz ortamı kademeli olarak soğutmaya çalışın. Eğer cihazınız uygun değil ise soğutma sıcaklığını 18 dereceye getirmek sadece yüksek sarfiyat sağlar, asla bu sıcaklığa ulaşamayan cihazınız sürekli çalışır.
- Ütü kullanırken işiniz bitmeden birkaç dakika önce fişi çekerek mevcut ısıyı bir süre daha kullanabilirsiniz. 1500 w bir ütüden 5 dakika tasarruf etmek 15 watt bir ampulün 100 saat bedava çalıştırmak demektir.
- Enerji tüketimimizin yüzde 82'si ısıtma için kullanılmaktadır. Isı yalıtım önlemlerinin alınması ile bu kayıplar azaltılabilir. Binaların yalıtımı ile yüzde 25'den yüzde 50'ye varan yakıt tasarrufu sağlanması mümkündür.
- Isıtma için münferit cihazlardan merkezi ısıtma sistemleri daha fazla verimlidir.
- Baca ve ısıtma/soğutma cihazlarının yıllık bakımlarını yaptırmak ve varsa filtrelerini yenilemek, bir sonraki sene daha az sarfiyat yapmanızı sağlar.
- Evlerde ve otellerde ortalama 300-400 W kullanılan televizyonlar yerine 100 W'ın altında sarfiyatı olan LED'li TV'ler kullanılması ile yaklaşık yüzde 65 oranında enerji tasarrufu sağlanabilecektir, bu ise yılda 5 milyon TL'lik enerji tasarrufu demektir.” (s)