“Belediyenin veterineri olmadığı için hayvanlar tedavi edilemiyor”

“Belediyenin veterineri olmadığı için hayvanlar tedavi edilemiyor”

“Belediyenin veterineri olmadığı için hayvanlar tedavi edilemiyor”

“Belediyenin veterineri olmadığı için hayvanlar tedavi edilemiyor”

“Belediyenin veterineri olmadığı için hayvanlar tedavi edilemiyor”
22 Ocak 2011 - 09:43

Kırklareli Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği Başkanı İlhan Ardalı; 5199
sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na göre sahipsiz sokak hayvanlarının
bakımının belediyelere ait olduğunu belirterek; “Kırklareli
Belediyesi’nin anlaşmalı bir veterineri yok ve bu yolu da göz ardı
ediyorlar. En son bir sokak hayvanının tedavisi ile biz ilgilendik ancak
para yetmediği için ödeme dahi yapamadık” şeklinde konuştu.


HABER MERKEZİ

Kırklareli Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği Başkanı İlhan Ardalı ve Başkan Yardımcısı Melek Başara 20 Ocak 2011 Perşembe günü Yeşilyurt Gazetesi Tesislerine bir ziyaret gerçekleştirdi.
Başkan Ardalı ziyaret esnasında bir açıklamada bulunarak arka ayaklarını kullanamayan bir kedinin tedavisini gerçekleştirmek için kediyi İstanbul’a gönderdiklerini fakat tedavi masraflarının çok olması nedeni ile ödeme yapamadıklarını ve bu konuda Kırklareli halkından destek beklediklerini ifade etti.  
Kedinin tedavi sürecinde yaşadıkları sıkıntıları ve tedavi sürecini anlatan Başkan Ardalı Şunları kaydetti;
“5 Kasım 2010’da Demirtaş Mahallesi Yenigöçmenevleri Sokakta yaralı bir kedi olduğunu bize haber verdiler. Verilen adrese gittiğimizde sarı renkli bir Kedi’yi arka bacakları ters dönmüş olarak bulduk. Ön bacakları sağlam olan hayvan arka bacakları ters kaynadığı için sürünerek ve kan revan içinde gidiyordu. Bu Kedi’yi veterinere götürdük. Veteriner bize; “Kedi böyle yaşamaz biz bunu uyuturuz ya da İstanbul’a gönderirsiniz orda teknik imkânlar var orada bu kediyi tedavi ederler” dedi. İstanbul’da Kırklarelili Güzide Erten arkadaşımız vasıtası ile Kedi’yi Tuzla’da bir veteriner kliniğine ulaştırdık.

*“Hayvanı kafes içinde ayağının bir kısmını kopmuş halde bulduk”
Kediyi İstanbul’a göndermeden önce hafta sonunu gerçisin diye 6 Kasım 2010 Cumartesi günü Kırklareli Belediyesi Hayvan Barınağı’na bıraktık. 8 Kasım 2010 Pazartesi günü Kedi’yi barınaktan almaya gittiğimizde Kedi’yi sakat ayağının ucu kopmuş halde bulduk. Görevliler barınakta hasta bakım odaları olmasına rağmen Kedi’yi kafesi ile birlikte pis bir otama bırakmışlar. Mecburen hayvan kafeste kaldı. Hayvanı kafes içinde ayağının bir kısmını kopmuş, kan revan içinde bulduk. Hayvanın ayağının kopan kısmını da bulamadık. Hayvan Barınağı görevlisi “Benim haberim yok” diye bize cevap verdi. Hayvan bu halde İstanbul’a gitti.
8 Kasım 2010 tarihinden 15 Ocak 2011 tarihine kadar Kedi klinikte tedavi olarak üç tane ameliyat geçirdi. Hayvanın arka bacaklarından biri ameliyat ile alındı fakat enfeksiyon önlenemediği için ikinci bacağı da alınmak zorunda kaldı. Şimdi kedinin arka bacaklarının bulunduğu bölümde iki tekerlek var. Kedi bu şekilde tekrardan hayata döndürüldü. İstanbul’da bir hayvan sever vatandaş kediyi sahiplenmiş.
 
*“2 bin 360 TL’yi dernek olarak karşılamamız mümkün değil”
Biz hayvanın tedavi olması için elimizden geleni yaptık ve hayvanın hayata tutunmasını sağladık. Kedi’nin tedavi masrafı 2 bin 360 TL tutmuş, Dernek olarak müracaat ettiğimiz için Kedi’nin tedavi masrafları bize indirimli olarak yapıldı. Bizim bu parayı dernek olarak karşılamamız mümkün değil. Derneğimizin kasasında 700 TL para var, zaten bunun hepsini versek biz hiçbir faaliyet yapamayız.

“Belediye Başkanı Av Cavit Çağlayan yoğun programı nedeni ile bizim ile görüşmüyor”
Daha sonra Kırklareli Belediyesi’ne gittik. Belediye Başkanı Av Cavit Çağlayan yoğun programı nedeni ile bizim ile görüşmüyor. Belediyeden bize sadece 300 TL kadar yardım yapılabileceği söylendi. Biz belediyeden bu parayı talep ettik. Başka kurumlardan da isteyin diyorlar. İl Çevre ve Orman Müdürlüğü yardım yapamıyor. Dernekler Müdürlüğü yardım yapamıyor. Biz bu parayı nerden bulacağız? 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na göre bu hayvanların bakımı, tedavisi belediyeye ait, belediyenin veterineri yok. Her hangi bir veteriner ile de anlaşıp bu görevi yürütme yoluna gitmiyorlar. Hayvanlar tedavi edilemiyor. Bu Kedi’yi de biz aracı olup İstanbul’a biz gönderip tedavisini yaptırdık. Bu parayı ödeye bilmek için halkımızdan yardım istiyoruz. Bu konuda bir kampanya düzenlemeyi düşünüyoruz. Düzenleyeceğimiz kampanyaya vatandaşlarımızın ilgi göstermesini istiyoruz.”
Ziyarette Kırklareli Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Melek Başara da Kırklareli Belediyesi Hayvan Barınağı’nın görevini tam manası ile yerine getirmediğini belirterek şöyle konuştu;
Kırklareli’de pek çok lokanta arta kalan yemekleri attıklarını söylüyorlar. Bu yemeklerin toplanıp barınağa bırakılması için bir araba ayarlanmadığından bu yemekler çöpe gidiyor. Egem Market sahibi Uğur Arıkök yemeklerin toplanması için araba alınması konusuna ön ayak olacağını belirtmişti. Barınakta hayvanlar pislik içinde yaşamaya çalışıyor. Barınaktaki görevliye verin yerleri ben süpüreyim diyorum. Çocuk bana; “hijyen de hayvanlara zararlıdır” diyor. Barınak görevini tam manası ile yerine getirmiyor. Görevliler çok duyarsızca hareket ediyorlar.” (cs)