Bayrak “Hacılığı kalben yaşamak gerekir”

Bayrak “Hacılığı kalben yaşamak gerekir”

Bayrak “Hacılığı kalben yaşamak gerekir”

Bayrak “Hacılığı kalben yaşamak gerekir”

Bayrak “Hacılığı kalben yaşamak gerekir”
20 Eylül 2013 - 09:31

Kırklareli İl Müftüsü İsmail Bayrak yarın gidecek olan ilk Hacı kafilesi ve genel durum hakkında yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Allah izniyle yarın ilk hacı adaylarımızı göndereceğiz.

HABER MERKEZİ


Kırklareli İl Müftüsü İsmail Bayrak yarın gidecek olan ilk Hacı kafilesi ve genel durum hakkında yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Allah izniyle yarın ilk hacı adaylarımızı göndereceğiz. İlimizden toplam 109 Hacı Adayımız var. Adayların 74’ü Diyanet vasıtası ile 35’i ise özel olarak gidecekler. Yarın saat 20.00’da Cumhuriyet meydanından hareket edecekler. Babaeski ve Lüleburgaz’dan alınacak adaylarımızla birlikte İstanbul’a Yeşilköy havaalanına gidilecek. Geçtiğimiz senelerde bildiğiniz gibi Suudi Arabistan hükümeti 1000’de bir oranında kontenjan veriyordu. Buda 75 bin kişi eder. Ancak bu sene bu oran Mekke ve Medine’de yapılan İnşaatlar yüzünden düşürüldü. Yeniden kura çekimi yapılmak zorunda kaldı ve 20 bine yakın adayımız açıkta kaldılar ve gidemiyorlar. Ancak önümüzdeki sene için bu 20 bin adayımız çekilişsiz kurasız Hacı olabilecekler. Hacı olmak İslam’ın şartlarından bir tanesidir. Güzel ve ayrıcalıklı bir duygu.  Ancak Hacılığı maneviyatta da yaşamak gerekir. Kalben bunu yapmadıktan sonra hiçbir anlamı olmaz. Gerçi ne olursa olsun severek yapmadıktan sonra hiçbir anlamı olmuyor. Hacı olmak için Bulup çağına ermiş olmak yeterlidir. Çoğu kişi belirli bir yaşa geldikten sonra 50-60-70 yaşlarında bunu yapıyor ama bunun yaş ile bir alakası yok. Ne kadar erken gidilirse aslında o kadar daha güzel. Hacda yapılması gerekenleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:


Haccın farzları, birisi şart ikisi rükün olmak üzere üçtür:  İhrama girmek (şarttır), Arafat’ta vakfe, Ziyaret tavafı. Hac kimlere farzdır? Akıllı olmak, Erginlik çağına gelmiş olmak, Müslüman olmak, Hür olmak, Zorunlu ihtiyaçlardan başka hacca gidip dönünceye kadar kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu aile fertlerinin geçinebileceği maddi güce sahip olmak. Durumuna uygun bir vasıta ile hac yolculuğunu yapabilmesi için yol masraflarını karşılayacak parası bulunmalıdır. 


Hazırlık aşamasında Helallikler alınmalı, borçlar ödenmeli, küsler barışmalı, emanetler verilmeli, sadaka verilmeli, Efendimize SAV hediyeler hazırlanmalı (Hatim, cevşen, dua, salâvat,  tevhid vb.), kaza namazı kılmalı, evden çıkar iken 2 rekât namaz kılınmalı dua ile çıkmalı. Hareket gününe kadar kalan zaman diliminde yol hazırlığı manasında daha hassas ve maneviyat ile dolu günler yaşamalı. İlgili kaynaklardan mekânlar ve ibadetlerle alakalı hazırlık yapmalı. Efendimize SAV, ehli beytine ve sahabe efendilerimize toplu ve ferdi hediyeler hazırlanmalıdır. Huzura hediyesiz çıkılmaz. Rabbimiz Haccınızı şimdiden kabul buyursun” dedi.


“Şehidi ve Gazisi olmayan bir Millet, Millet değildir”


Son olarak ise Gazileri anma günü ile ilgili olarakta Kırklareli İl Müftüsü İsmail Bayrak şunları dile getirdi: “Şehitlik ve Gazilik Peygamberlikten sonra gelen aşamalardır çok mukaddestir. Hadisi şeriflerin bir tanesinde “İki göze cehennem Ateşi dokunmaz sınırda düşmana karşı gözlerini açmış olan Nöbet Bekleyen Askerlerimize dokunmaz demektir. Şehitlik ve Gazilik mertebesi öyle bir mertebedir ki rabbim cennetine aldığı tüm kullarına sizlere dünyanın bütün nimetlerini vereceğim yeniden geri dönmek istermisiniz der. Kimse ses çıkarmaz çünkü cennete bütün nimetlerin en güzeli bulunmaktadır. Bir tek Gaziler ve Şehitler bizler geri dönelim on kere, bin kere,  yüz bin defa daha şehit olmak istiyoruz” derler. Bir düşünün nasıl bir duygu nasıl bir düşünce nasıl bir mertebedir” dedi.   Serkan Koçtürk