Başkan Özün hizmetlerin devamı için destek istedi

Başkan Özün hizmetlerin devamı için destek istedi

Başkan Özün hizmetlerin devamı için destek istedi

Başkan Özün hizmetlerin devamı için destek istedi

Başkan Özün hizmetlerin devamı için destek istedi
07 Ocak 2013 - 09:13

* Göreve geldiği günden bugüne Babaeski çiftçisine verdiği hizmetler ile beğeni toplayan Babaeski Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı, TOBB Mevzuat Komisyon Başkan Yardımcısı ve ABİGEM Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin Özün düzenlediği toplantıda Avrupa Birliği Projeleri’ni tanıtarak, projelerin devamını getirebilmek için önümüzdeki seçimlerde de destek istedi.













HABER MERKEZİ


Babaeski Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Özün Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin belirlediği seçim tarihi yaklaşırken, göreve geldiği günden bugüne kadar Babaeski çiftçisi için gerçekleştirdiği projeler ve yaptığı hizmetlerle ilgili olarak 4 Ocak 2013 Cuma günü saat 19.30’da Babaeski Ticaret Borsası Toplantı Salonu’nda Avrupa Birliği Projeleri Tanıtım Toplantısı düzenledi. Başkan Özün ve Yönetim Kurulu Üyeleri toplantıya katılan misafirlerini kapıda karşıladılar. 


Toplantıya; Babaeski Kaymakamı Mustafa Asım Alkan, Eski Devlet Bakanı Hasan Korkut, Babaeski Belediye Başkanı Av. Abdullah Hacı, Yambol Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Stoiche Stoichev ve yöneticileri, Babaeski Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sebahattin Öner, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Türkay Topal, Alpullu Belediye Başkanı Ahmet Durgun, Büyük Mandıra Belediye Başkanı Mehmet Şükrü Çölgeçen, AK Parti Babaeski İlçe Başkanı Güray Genç ve Ticaret Borsası Yönetim Kurulu, üyeleri ve iş adamları katıldı.


Toplantı Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Konuşma yapan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Özün Türkiye’nin son yıllardaki ekonomik durumunu değerlendirdi. Başkan Özün; “Öncelikle 2013 yılının tüm sanayicilerimiz ve üreticilerimiz için bol kazançlı bir yıl olmasını dilerim. Bilindiği gibi 2009 yılında Avrupa’da küresel bir kriz gerçekleşti ve bu krizde ülkemiz ekonomisi %14,5 geriledi. Bu süreçten sonra büyüme sürecine girildi. 2011 yılının sonundaki verilerde ülkemiz ekonomisinin %11 büyüdüğünü gördük. Fakat 2012 yılına baktığımızda bu büyümeyi göremiyoruz. 2011 yılında %11 büyüdüğünü gördüğümüz ülke ekonomimiz 2012 yılında %4’ü bulamadı. 2012 yılında iç tüketim azalırken ihracat büyüdü ve hedeflerimiz tutmadı. Yeni yılda hedeflerimizin tutmasını diliyoruz” dedi.


Konuşmasının devamında Türkiye-Avrupa Birliği mali işbirliğinden bahseden Özün; “Türkiye’nin Avrupa Birliği adaylığı öncesi Avrupa Birliği hazırladığımız projeler için sadece kredi veriyordu. Avrupa Birliği’ne aday lığımızdan sonra ise projelerimize kredi verilmeye devam edildiği gibi hibeler de verilmeye başlandı. Bu süreçte hazırlanan projelerin bölgelerine çok önemli katkıları oldu. 2007, 2008, 2009 ve 2010’da Borsamızca hazırlanan projeler onaylandı ve hibe alındı. 2011 yılında Avrupa Birliği’ne 500 tane proje sunuldu ve 28’i onaylandı. Bu 28 projeden 2’si Babaeski Ticaret Borsası’nın projesiydi. Projelerimizin birincisi Ekonomik Eko Enerji Stratejisi projesidir. Bulgaristan-Türkiye IPA Sınır Ötesi İşbirliği Programı çerçevesinde hazırlanan projenin sahibi Yambol Ticaret ve Sanayi Odasıdır ve biz partner olarak projede yer almaktayız. İnsanların ekonomik ve sosyal refahları için işletmeler arasında bilgi ve tecrübeyi etkin bir şekilde aktarım elde etmeyi amaçlayan proje 106.089,68 Euro’luk bir proje olup süresi 12 aydır.  İkinci projemiz Ortak Sınır Ötesi Mobil Tarım Laboratuarı ve Eğitim Merkezi Projesidir.Bu projenin sahibi Babaeski Ticaret Borsası iken proje ortağı Yambol Ticaret ve Sanayi Odasıdır. Projemizin amacı ise sınır ötesi bölgesindeki tarım sektöründe faaliyet gösteren insanlar için sürdürülebilir ekonomik ve sosyal kalkınma için koşullar yaratmak, girişimciler, çiftçiler ve hayvan üreticileri aynı zamanda da tarım sektöründe faaliyet gösteren kuruluşlar ve yerel yönetim  arasında tesis ve yeterli kapasite sağlayarak daha iyi bir yaşam standardı  için daha iyi çalışma ve hayat şartları yaratmaktır. Projemizin maliyeti 518.081,81 Euro’dur ve projemizin süresi 18 aydır. Bu projemizin ilk etabında ilçemize bir yağ analiz makinesi kazandırılacaktır. Bu analiz makinesinin değeri 100 bin TL’dir ve bu proje sayesinde Borsamıza hibe olarak alınacaktır. Kırklareli genelindeki hiçbir Ticaret Borsasında bulunmayan bu yağ analiz makinesinde üreticilerimizin ürünlerinin yağ değerleri az bir maliyetle ölçülecek, üreticimiz ve tüccarımız için büyük bir rahatlık olacaktır. Bu sayede üretimin ve kalitenin artacağını düşünüyorum. Avrupa Standartlarına uygun olan Ticaret Borsamıza bu makinenin kazandırılmasıyla kalitemiz de artacaktır. Projenin bir diğer aşamasında ise borsamız bünyesinde toprak analiz laboratuarı kurulacak. Toprak analiz laboratuarı da Kırklareli genelinde hiçbir Ticaret Borsasında bulunmuyor. Yakın zaman içerisinde tüm üreticilerimizden tarlalarını ekmeden önce toprak analizi istenmeye başlayacaktır. Bu süreç içerisinde üreticilerimiz gelip uygun bir fiyatla topraklarını analiz ettirebilecekler. Üretim ve kaliteli üretime olumlu olarak yansıyacak bu projede 3 kişiye istihdam da sağlayacağız” dedi.


* “Projelerin başından sonuna kadar projede çalışan kişilerin aynı kişiler olmalı”


Avrupa Birliği projelerinde, projelerin başından sonuna kadar projede çalışan kişilerin aynı kişiler olması gerektiğini, kişiler değişirse de yerlerine aynı kriterlerde birilerinin konması gerektiğini vurgulayan Başkan Özün, önümüzdeki seçimleri kaybetmesi durumunda koordinatörü olduğu projelerin iptal olabileceğinin sinyalini verdi. Başkan Özün; “Avrupa Birliği projelerinde projenin faydalı bir proje olmasının yanı sıra proje çalışanlarının deneyimi de çok önemli. Proje çalışanlarından birinin projeden ayrılması durumunda projeler iptal olabiliyor. Buna benzer bir olay başımıza geldi. Daha önce yaptığımız bir projede çalışan kişinin askere gitmesiyle proje iptal olma durumuna geldi. Aynı kriterlerde bulunan Fikri Karaca’yı projemize atayarak projemiz devam etti ve kendisine teşekkür etti” seçimi kaybetmesi durumunda projelerin iptal olacağı mesajını verdi. 


Başkan Özün projelerin tanıtımının ardından Başkanlık süresince yaptığı çalışmalardan bahsetti. Yeni bir hizmet binası yaptıklarını hatırlatan Başkan Özün, üreticinin Ticaret Borsasına daha rahat ulaşabilmesi için tespitler yaptıktan sonra hizmet binasının yerine karar verdiklerini vurguladı. 


Çalışma süresi içerisinde Laboratuarlar Arası Akreditasyon Sertifikası aldıklarını da belirten Başkan Özün, İş-Kur ve KOSGEB ile açtıkları ortak girişimcilik kursları sayesinde bir çok kişinin işyeri sahibi olduğunu söyledi. 


Onaylanan diğer Avrupa Birliği Projelerden ve Trakya Kalkınma Ajansı Projelerinden de bahseden Özün, Proje Eğitimi ve Teknik geziler geçekleştirdiklerini vurguladı.


Babaeski Ticaret Borsası’nın etki alanını genişlettiklerini söyleyen Özün, Umat Gümrük ve Turizm İşletmeleri Tic. Aş.’ye Genel Kurul Üyesi olduklarını, Trakya ABİGEM Yönetim Kurul Üyesi olduklarını ve buraların çalışmalarında aktif bir şekilde yer aldıklarını söyledi. 


Başkan Özün; ayrıca dünyanın ikinci en büyük sınır kapısının Kapıkule sınır kapısı olduğunu, dünyanın en büyük sınır kapısının modernizasyonuna da ortak olmanın gururunu yaşadıklarını belirtti.


* “Bundan sonraki hedefimiz Lisanslı Depoculuk olacak”


Çalışmalarını anlatan Başkan Fahrettin Özün ilk amaçlarının lisanslı depoculuk olduğunu söyledi. Lisanslı deponun maliyetinin 8 milyon TL olduğunu vurgulayan Özün, daha önceki projelerinde lisanslı depoculuk gibi imkansız göründüğünü ama hayata geçirdiklerini, lisanslı depoyu kurmak için her şeyin hazır olduğunu kaydetti. 


Kalp herkeste var diyen Özün; “Bu projeleri yapmak yürek ve cesaret ister. Bizde o cesaret ve yürek var” dedi.


Projeler için yurt dışına çıkmak gerektiğini, yurt dışına çıkmak için ise vize gerektiğini söyleyen Başkan Fahrettin Özün; “Benim vizemin günü doluyor. Bu projeler için bana vizeyi sizler sandıkta vereceksiniz. Sizlerden sandıkta destek istiyorum” şeklinde konuştu.


Konuşmanın ardından kokteyle geçildi ve program sona erdi.