Başkan Özün; “Daima proje ürettik, üretmeye de devam edeceğiz”

Başkan Özün; “Daima proje ürettik, üretmeye de devam edeceğiz”

Başkan Özün; “Daima proje ürettik, üretmeye de devam edeceğiz”

Başkan Özün; “Daima proje ürettik, üretmeye de devam edeceğiz”

Başkan Özün; “Daima proje ürettik, üretmeye de devam edeceğiz”
17 Ekim 2014 - 07:21

Babaeski Ticaret Borsası Türkiye'de 3 adet Avrupa Birliği Projesi devam eden tek kurum olarak, yine bir ilk gerçekleştirerek tarihe imza attı.




HABER MERKEZİ


Babaeski Ticaret Borsası Türkiye'de 3 adet Avrupa Birliği Projesi devam eden tek kurum olarak, yine bir ilk gerçekleştirerek tarihe imza attı.


Başkan Özün gazetemize yaptığı açıklamasında; “Babaeski Ticaret Borsası Yönetim Kurulu ve şahsım adına göreve geldiğimiz günden bu yana daima projeler ürettik ve de üreteceğiz. Biz boş laftan yana değil üretimden yana, ülkemize ve Babaeski’mize hizmet getirmekten taraf olduk. Şuanda da Türkiye’de, Avrupa Birliği Projelerinin 3 tanesi birden devam eden tek kurumuz. Bundan da gurur ve onur duymaktayız.


Babaeski Ticaret Borsası’nın 7. Projesi olan IBM Projesi, yani Bilgi ve Yatırım İş Danışmanlığı Projesi ortak sınır ötesi bir ağ ve organizasyon yapısının oluşturulmasıdır. Bu yapıda girişimciler, meslek kuruluşları, işverenler, yatırımcılar, sosyo-ekonomik ve bölgesel kalkınma alanında çalışan kurum ve kuruluşların turizm alanında ve ilgili sektörlerin kalkınmasını, geliştirmektir.


Aynı zamanda da doğal mirasın zenginliğinin korunması ve sınır ötesi bölgesini benzersiz bir hedef olarak gelişmesini teşvik etmek bu alanda da yatırım ve yatırımcıları çekmek için çalışmalarda bulunmaktır.


Diğer taraftan karşılıklı güven, saygı ve yardımlaşmaya dayalı yakınlaşmayı sağlamak, aynı zamanda en iyi iş uygulamalarını tanıtmakla, destek vermektir. Aynı zamanda da uzmanlık potansiyeli transferlerini ve turizm yatırımlarını çekmektir.


Turizm ile ilgili sektörlerin kalkınma koşullarını oluşturmak doğal mirasın eşsizliğini göstermek, kültürel mirasın zenginliğinin korunması, girişimciler ile sınır ötesi bölgesindeki kamu kurumlarında iş ortamlarında kilit pozisyonlarda ve bu mevkilerde bulunan uzmanlar arasındaki iletişim, danışma, bilgi ve deneyim alışverişlerini işletmelerin mevcut durumunu, potansiyelini, imkân ve ihtiyaçlarını belirlemektir.


Bu düşüncelerden hareketle Avrupa Birliği Ortak Politikası önceliklerine göre bölgenin dengeli bir sosyo ekonomik gelişim organizasyonunu, bilgilendirme ile yasal ve yöntemsel araçların geliştirilmesi ve uygulanması için “İş-Yatırım-Danışmanlık” Bürosu kurulmasıdır.


Ayrıca Avrupa'nın genişlemesi ve dünya küreselleşme bağlamında ortaklıklar kurmak için sınır ötesi bölgesindeki insanlara belirli beceriler kazandırmak için ortaya çıkan bir projedir. Bu projenin halka duyurulması konusunda proje kapsamında Babaeski Ticaret Borsası ve Bulgaristan Yambol Ticaret ve Sanayi Odası iş birliği ile şuana kadar Bulgaristan ve Türkiye’de projenin tanıtımı için basın toplantıları düzenlenmiştir. Proje konusu hakkında röportaj yapılmıştır. Yine proje ile ilgili görselleştirmeye de dayalı bilgilendirici hem Bulgarca hem de Türkçe broşür ve malzemeler hazırlanarak promosyonlarla birlikte dağıtılmıştır. Ayrıca İki sınır bölgedeki hedef kitlenin karşı dilleri öğrenme şansıda olmuştur. Bu konuyla ilgili olarak Bulgaristan’daki proje partnerleri olan Yambol Ticaret ve Sanayi Odası proje kapsamındaki hedef gruplarından seçmiş 15 kişiliye Türkçe dil eğitimi yaptırmış. Kurs sonunda Seviye A2, Europass Sertifikaları’nı aldılar.


Babaeski Ticaret Borsasında proje kapsamında hedef gruptan 15 kişiyi seçmiş 01 Eylül 2014 tarihinde Bulgarca kursu başlamış 20 gün boyunca 5 ser saat olarak toplam 100 saat sürmüştür. Kurs bitiminde de Bulgar grubu gibi Babaeski’ den kursa katılanlar katılımcılar seviye A2 , EUROPASS sertifikalarını proje kapsamında Bulgaristan’dan gelen Bulgar misafirlerinin de katıldığı 10 Ekim 2014 tarihinde sertifikalarını aldılar. Bundan sonraki projelerde Bulgarca kursunun seviyesi ve kursa katılımcı sayısının artması hedefleniyor.


İki sınır bölgede kendi ülkelerindeki, yaygın doğal mirasın eşsizliğini, biyolojik ve kültürel mirasın zenginliğini hedef kitleye tanıtmak için proje kapsamında 18 -21 Temmuz tarihlerinde Babaeski ilçesinin seçkin iş adamlarından oluşturulmuş 40 kişilik grupla Bulgaristan, Yambol ilindeki proje partnerinin bulunduğu Yambol Ticaret ve Sanayi Odasına gidildi. Proje partneri olan Yambol Ticaret ve Sanayi Odası grubu şehir merkezindeki camileri, kiliseleri, tiyatroları eski tarihi evleri ve daha birkaç tarihi yerleri gezdirmiş. Ayrıca Gruba bir Türk firması olan tütün sarma ve lavanta yağı üreten gerçekten görülmeye değer bir işletmeye gidildi. Ve gruba kaldıkları 2 gün boyunca Bulgaristan ülkesinin kendine özgü eşsiz yemek lezzetleri sunuldu. Bu gezi ülkemizden giden grup için çok faydalı oldu. En önemlisi gruba proje kapsamında Bulgaristan vizesi alındığı için grup üyeleri istedikleri zaman tekrar Bulgaristan ülkesine turistik ve ticari amaçla sorunsuzca gidebilmektedir. Proje kapsamındaki diğer ziyarette 10-11 Ekim tarihlerinde 40 kişilik Bulgar proje grubuyla Kırklareli iline oldu.


Proje gurubuna öncelikle proje ortakları yetkilileri proje ile ilgili sunum yapıldı. Arkasından Babaeski Ticaret Borsası ve Yambol Sanayi ve TicaretBorsası Başkanları konuşma yaptılar. Daha sonra Bulgarca kursunda başarı gösteren 16 kursiyerin sertifikalar Babaeski Kaymakamı Mustafa Asım Alkan,  Belediye Başkan Yardımcısı ve KOSGEB müdürününde katıldığı törenle kursiyerlere dağıtıldı. Sertifika töreninden sonra Kırklareli tanıtım gezisine başlandı. Öncelikle Kırklareli ilinin yayla parkı ziyaret edildi. Arkasından restore edilmiş tarihi papazın yeri ve Atatürk in kaldığı ev gezildi. Son olarakta mükemmel şarapların yapıldığı Ahmetçe Köyü’nde şarap üretim tesisleri gezildi.  Misafirler otellerine yerleştikten sonrada Kırklareli nin yine tarihi yerlerinden biri olan mükemmel şekilde restore edilmiş, Kırklareli nin güzel bir restaurantı olan 288 Restaurantta Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, CHP Kırklareli İl Başkanı Recep Zengin,  CHP Babaeski İlçe Başkanı Fikri Karaca, Kırklareli Ticaret Borsa Başkanı Turhan Altıntel, Lüleburgaz Borsa Başkanın ve Babaeski ilçesinin seçkin iş adamlarınızda katılmış olduğu ve yerel basınında katıldığı, Babaeski Ticaret Borsanın proje kapsamındaki açılış yemeği gerçekleşti. Ertesi gün proje kapsamında gelen Bulgar misafirlerle birlikte görülmeye değer bir güzelliği olan Dupnisa mağarası gezildi. Son olarak tekrar Kırklareli’ye dönüldü ve misafirler Kırklareli’ den Dingiloğlu Parkı önünden ülkelerine uğurlandı.” (Özkan Başaran)