Başkan Mustafa Özırmak’tan iddialara cevap

Başkan Mustafa Özırmak’tan iddialara cevap

Başkan Mustafa Özırmak’tan iddialara cevap

Başkan Mustafa Özırmak’tan iddialara cevap

Başkan Mustafa Özırmak’tan iddialara cevap
19 Kasım 2014 - 08:21

S.S. 250 Sayılı Kırklareli Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özırmak, 22 Kasım 2014 Cumartesi günü yapılacak olan Olağan Genel Kurul öncesi haklarında çıkan iddialara cevap verdi. 




S.S. 250 Sayılı Kırklareli Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özırmak, 22 Kasım 2014 Cumartesi günü yapılacak olan Olağan Genel Kurul öncesi haklarında çıkan iddialara cevap verdi.  18 Kasım 2014 Salı günü düzenlenen basın toplantısında iddialara cevap veren Özırmak, kendilerine karşı haksız eleştiriler yapıldığını, sorulan sorulara cevap vermek için bir basın açıklaması yapmaya karar verdiklerini söyledi. 


Özırmak, ‘Ayçiçeği alım fiyatı neden hasat başladıktan sonra açıklanıyor’ sorusuna şu cevabı verdi. Ayçiçeği alım fiyatını etkileyen 10’dan fazla unsur vardır. (İthal ayçiçeği fiyatı, İthal ham ayçiçeği yağı fiyatı, İç piyasa hamyağ maliyeti, Döviz kuru, Mevcut gümrük vergileri ve olabilecek değişiklikler, Dünya ve Türkiye rekoltesi, Türkiye'deki enflasyon, Buğday/Ayçiçeği paritesi, Ayçiçeği üretim maliyeti, Destekleme ve pirim ödemeleri, Diğer bitkisel yağ fiyatları ve üretici beklentileri vb.) bu unsurlar bazen haftalık bazen günlük bazen saatlik değişmektedir. Çiftçinin alın terini daha iyi değerlendirmek ve daha iyi fiyat verebilmek için tüm ciddi kurum ve kuruluşlarda olduğu gibi fiyat tespiti hasat başlangıcında yapılmakta ve malumları olduğu üzere piyasalarda bir gelişme olduğunda aradaki fark üreticilerimize ödenmektedir ve bu işlem kurulduğu günden beri aynı şekilde devam etmektedir. Bu günkü ekonomik sistemde de doğru olan budur.” dedi. 


*“Buğdayda ve ayçiçeğinde rekabetçi fiyatlar ile piyasaları regüle etmeye çalışmaktadır.”


Birlik Tohum üretim merkezi neden oluşturulmuyor sorusuna Özırmak şu cevabı verdi; “Trakya Birlik 1983 yılından beri tohum sektöründe vardır, ve dünya tohum üretiminde ve satışında ilk 3’te olan bir tohum ıslah şirketinin Türkiye bölümünün yaklaşık 1/3 ortağıdır. Ve bu şirket Türkiye'de ihtiyaç duyulan ayçiçeği tohumunun yarısına yakınını üretip pazarlamaktadır. Ayrıca bununla da yetinilmeyip 16.04.2009 tarihinde Birlik ve Kooperatiflerin ortaklığı ile %100 Trakya Birlik sermayeli ve sahipli bir tohum ıslah şirketi kurulmuş ve halen Hight oleik ve Orabanja dayanıklı ayçiçeği tohumlarını ortaklarımıza diğer firmalardan %30 oranında ucuz ve kredili olarak sunmaktadır. Diğer taraftan şirketimiz yeni kurulmuş olmasına rağmen gerek ayçiçeğinde gerek buğday, arpa, tritıkale, yulaf ve pirinç tohumluklarında da piyasada vardır. Ve piyasada umulanın üzerinde Pazar payına sahiptir. Özellikle buğdayda ve ayçiçeğinde rekabetçi fiyatlar ile piyasaları regüle etmeye çalışmaktadır.” 


“Trakya Birlik'in faiz oranlarını sözle değil reel işlemler ile karşılaştırmak gerekir.”


Özırmak, ortakların gübre, yem, tohum ve ilaç gibi girdileri ne kadar ve nasıl regüle ediliyor sorusuna verdiği cevapta şunları kaydetti; “Trakya Birlik ana faaliyet konusu olmamasına rağmen ortakların girdi ihtiyaçlarını temin etmek ve üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak için faaliyet bölgesindeki ortakların gübre ihtiyaçlarının %40 a yakınını yem ihtiyaçlarının % 50 ye yakınını tohum ihtiyacının % 60 ını ilaç ihtiyacının da yarısına yakınını uygun fiyatlar ile ve en öznemlisi uzun vadeli kredi ile ortaklarına sunmaktadır. Bu oranların faaliyet bölgesindeki çiftçiler ile ortakları karşılaştırıldığında nekadar yüksek olduğu açıkça görülecektir. Trakya Birlik fiyatlarının kaptı kaçtıcı peşin fiyatlarla değil, benzer kuruluşlarla uzun vedeli satışlarla karşılaştırılması halinde ne kadar uygun fiyat ve şartlarda satıldığı açıkça görülecektir. Trakya Birlik'in faiz oranlarını sözle değil reel işlemler ile karşılaştırmak gerekir. Şu andaki banka faizlerine göre %50 ucuzdur. Bunu en iyi bankalardan veya benzer kuruluşlardan kredi kullananlar bilirler.”  


*“İnşallah meclisten geçecek ilk torba yasasında da bu konudaki talebimiz gerçekleşecektir”


Özırmak, Ortaklar rekolteyi dolduramadığında, alış veriş yapmadığında %5 sermaye payı kesiliyor. Ortaklar ortaklıktan ayrılmak istediğinde en az 3 iş yılı geçsin diyenler yeni uygulamada sermaye payı ödemesini 5 yıla çıkartıyor. Sermaye payı altında kesilen %3-%5 oran TL bazında değerlendiriliyor, sermeye payları ayçiçeği kg bazında neden değerlendirilmiyor iddialarına şu cevabı verdi; “Daha öncede hatırlatıldığı üzere Trakya Birlik Yönetim Kurulunun keyfi kararlan ile değil 4572 sayılı kanun ve ona bağlı olarak çıkarılan Ana Sözleşme ve Birlik Genel Kurul kararları doğrultusunda Yönetim Kurulunca yönetilmektedir. Ortaklardan yapılacak sermaye kesintisi oranları, çıkan ortaklara sermaye ödeme şekli ve sermayenin TL bazında değerlendirilmesi şekli kanuna bağlı olarak çıkarılan Ana Sözleşmede açık ve net olarak belirtilmiştir. Birlik bunlara uymak zorundadır. Kaldı ki Trakya Birlik tarihinde Ana Sözleşme cevap vermesine rağmen çıkan ortak alacağı ilgili Kooperatif Genel Kurulunun yapılmasını müteakip asla 1 ayı geçmeksizin çıkan ortaklara ödenmiştir.


Trakya birlik tarihi boyunca borsalarda oluşan fiyatların altında fiyat vermemiştir. Verse bile bunu mutlaka kesin fiyatla telafi etmiştir, ayrıca elde ettiği kazançları da ristum olarak Kooperatife ve dolayısıyla ortakların sermayelerine aktarmıştır. Ancak bunlar fiili ödeme gibi görünmediğinden fark edilmemiştir. Fiilen ortaklara kar payı dağıtımı konusunda bakanlık ve hükümet nezdinde gerekli kanun değişikliği yapılması için yoğun bir şekilde Ankara'da girişimlerimiz sürmektedir. İnşallah meclisten geçecek ilk torba yasasında da bu konudaki talebimiz gerçekleşecektir.”


*“Üreticimiz mağdur edilmemiştir “


Ayçiçeği borsa fiyatları geçmiş yıllarda 1.100 TL-1.150 olurken neye göre 0.810 TL fiyat açıklandı sorusuna Özırmak şu cevabı verdi; “Adı geçen 810 TL/Ton avans fiyat 2010-2011 işyılı avans fiyatıdır, o yıl borsalarda %40 bazlı ayçiçeği; Edirne borsasında 905 TL/Ton, Uzunköprü Borsasında 900 TL/Ton, Adana Borsasında 895TL/Ton iken Birliğimiz kesin alım fiyatı borsa ortalamalarının üzerinde 920TL/Ton fiyat belirlenmiştir. Borsa fiyatlarının 1.100-1.150 TL/Ton olduğu yıl 2011/2012 işyılıdır. O yıl da Birliğimizce 1.185 TL/Ton olarak piyasaların üzerinde kesin fiyat verilerek üreticimiz mağdur edilmemiştir.” 


*“Teknik sınıflar ve mühendisler sınavla ve başarılı olanlar alınmıştır”


Birlik ve kooperatiflerde istihdam edilecek personelin hangi şartlarda alınıp çalıştırılacağı yine kanun,ana sözleşme ve birlik genel kurulundan geçen personel yönetmeliğinde açıkça belirtilmiştir. Ve bu alımlar bu çerçevede teknik sınıflar ve mühendisler sınavla ve başarılı olanlar alınmıştır. Diğer alımların tamamı ortak ve bölgemiz çocuklarındandır.” (kadir Sinici)