“Ayçiçeği üreticisine üvey evlat muamelesi yapılıyor”

“Ayçiçeği üreticisine üvey evlat muamelesi yapılıyor”

“Ayçiçeği üreticisine üvey evlat muamelesi yapılıyor”

“Ayçiçeği üreticisine üvey evlat muamelesi yapılıyor”

“Ayçiçeği üreticisine üvey evlat muamelesi yapılıyor”
27 Ağustos 2013 - 09:39

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Tekirdağ Milletvekili Bülent Belen; “AKP Hükümetine ve Sayın Başbakan’a sesleniyorum. Eğer ayçiçeği üreticisinin ayçiçeğini ekmeye devam etmesini ve ithalata milyarlarca dolar para verilmesini önlemek istiyorsanız ayçiçeği politikanızı gözden geçirip hemen gerekli tedbirleri almalısınız” dedi.



HABER MERKEZİ
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Tekirdağ Milletvekili Bülent Belen, yaptığı basın toplantısında, AKP Hükümetinin yemeklik yağlık bitkilere verdiği desteklemelerde Ayçiçek üreticisine üvey evlat muamelesi yaptığını belirterek şunları söyleyerek şunları kaydetti:
“AKP Hükümeti 11.yılında yine rutin bir alışkanlığını yapmaktadır. Ülkemizde ayçiçeği hasadı başladı ama hala ayçiçeği fiyatı ile ilgili çiftçiyi memnun edecek bir gelişme yok ve ayçiçeği üreticisi endişe içindedir. Ayçiçeği piyasasında üretimin yaklaşık yüzde 25’ini satın alan ve piyasada fiyat belirleyici konumunda olan Trakya Birlik’te (Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Birliği) bir hareket yoktur, bu da ithalata bağlı olarak piyasada, fiyatın geçen yılki fiyatın çok altında gerçekleşmesine sebep olmaktadır. Ayçiçeği hasatının başladığı günden bugüne kadar gerçekleşen fiyat 90 kuruş ile 1 TL arasındadır. Bu da geçen yılın fiyatı olan 1.50 TL’nin çok altındadır. Ülkemizin yemeklik bitkisel yağ ihtiyacı için yıllık 2 milyon ton civarında üretime ihtiyaç vardır. Geçmiş yıllarda 57. DSP-MHP-ANAP Hükümeti zamanında tarıma verilen desteklemeler neticesinde ayçiçeği üretimi 900 bin tondan 1,5 milyon tona ulaşmıştır, fakat AKP Hükümetinin rantiyeciliği sebebi ile bu gidişle ekilen alanlar çiftçimizin geçimini sağlayabilecek parayı kazanamaması ve hatta zarar etmesi sebebiyle hızla azalacak, ithalata verilecek paralar ekonomiyi daha da çıkmaza sokacaktır. AKP Hükümeti çiftçilerin kullandığı kredilerin 2002 yılında 529 milyon TL’den 2012 yılında 23 milyar TL’ye çıkmasıyla övünmektedir. Çiftçimizin geliri ihtiyaçlarını karşılamaya yetmiş olsa neden kredi kullansın? Bu düşünce sakattır. Bakın 2002 yılı ile bu günü bir karşılaştıralım. Bu tabloya bakarak Türk tarım sektörü ve Türk çiftçisinin iyi durumda olduğunu söylemek mümkün değildir. Ayçiçeği üreticimiz, bilhassa Trakya Bölgesi’nde, önümüzde haftada hızla ürününü hasat edecek, fakat başı iki elinin arasında kara kara düşünmektedir. Ayçiçeği maliyetleriyle ilgili hesaplara bakarsak bugün itibari ile oluşan fiyatın çiftçimize para kazandırmadığını ve hatta zararına yol açtığını görürsünüz. Bu yılın maliyeti kendi tarlasını işleyenlerde 150 TL/ dekar, kira ile tarla işleyenlerde 200 TL/ dekar olarak en ekonomik işleme şartlarında gerçekleşmiştir. Bu yılın ortalama ürün verimi 175-200 kg. arasındadır. Brüt 90 kuruş-1 TL arasında ürününü satacak olursa ayçiçeği üreticisi nasıl kar etsin? Geçimini nasıl sağlasın?
Buradan AKP Hükümetine ve Sayın Başbakan’a sesleniyorum. Eğer ayçiçeği üreticisinin ayçiçeğini ekmeye devam etmesini ve ithalata milyarlarca dolar para verilmesini önlemek istiyorsanız ayçiçeği politikanızı gözden geçirip hemen gerekli tedbirleri almalısınız. Türk tarım sektörünü ithalatçılara ( Candaş ve yandaşlara) teslim ederek ülkemizi bataklığa sürüklemekten derhal vazgeçin ve ithal maliyetini arttırarak, iç piyasada fiyatın geçen yılki fiyat olan 1,50 TL’ye en azından enflasyon farkı da ekleyerek 1,60 TL/ kg olacak şekilde tedbirleri almalısınız. Bunun için geçmiş yıllarda uygulaması yapılan Referans Fiyat Uygulaması’nı ve ayrıca ithalat için tespit edilecek gümrük kapılarının Irak-Suriye gibi ülkelere olan kapılar olarak belirlemeli ve ancak bu ülkelerden Türkiye’ye giriş yapılan gümrük kapılarından ithalat izni verilmelidir. Bu tedbirlerin yanında AKP Hükümeti yemeklik yağlık bitkilere verdiği desteklemelerde Ayçiçek üreticisine üvey evlat muamelesi yapmaktadır. Son yılda yağlık zeytine 60 kr/kg, pamukta 50 kr/kg, aspire 45 kr/ kg, kanolaya 40 kr/kg destekleme verilirken, ayçiçeğine 24 kr/kg destek verilmektedir. Bu destek 50 kr/kg’ma çıkarılmalı ve Ayçiçek üreticisinin zararı önlenmelidir.
Son olarak ülkemizin ayçiçeği üretiminin ¼’ünü ortaklarından satın alan ve piyasada fiyat belirleyici konumunda olan Trakya Birlik üst yeöneticilerine seslenmek istiyorum. Sizler 48 kooperatifte yaklaşık 60 bin faal ortağı temsil ediyorsunuz ve göreviniz olan ortaklarınızın çıkarlarını koruma noktasında derhal 48 üye kooperatifin yöneticileriyle bir toplantı yaparak ve Sayın Başbakandan randevu alarak durumu anlatmalı, ortaklarınızın sesini, çektikleri sıkıntıları ve siz yöneticilerin şu anda çektiğiniz sıkıntıları kamuoyu ile paylaşmalı, bunun sonucunda da gereğini yapmalısınız.” (Faruk Ceylan)