Atatürk için yaptırılan tabancayı Bülent Türker satın aldı

Atatürk için yaptırılan tabancayı Bülent Türker satın aldı

Atatürk için yaptırılan tabancayı Bülent Türker satın aldı

Atatürk için yaptırılan tabancayı Bülent Türker satın aldı

Atatürk için yaptırılan tabancayı Bülent Türker satın aldı
28 Eylül 2012 - 12:30









* Kırklareli’nin Vize ilçesinden olan ve Hollanda’da yaşayan Bülent Türker, tarih ve anlam açısından büyük öneme sahip Arjantin Cumhurbaşkanı tarafından  Mustafa Kemal Atatürk için 1920 yılında yapılan özel altın yazılı tabancayı Londra’da düzenlenen müzayede de satın aldı.






HABER MERKEZİ


Dünya’nın en büyük Açık Arttırma Salonu olan Londra’daki  Cristies  Salonu’nda Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk  için 1920 yıllarında zamanın Arjantin Cumhurbaşkanı  Marclo Torcuato De Alveare tarafından  özel olarak yaptırılan ve  Atatürk e gönderilen fakat kayıtlarda gözükmeyen daha sonra  1960 yılına kadar nerede olduğu bilinmeyen  Altın yazılı Browning marka tabanca  1960 yıllarında  tekrar Arjantin Cumhurbaşkanı tarafından bir aile dostuna hediye edilmiş. Ardından 1990 yılında Şilili bir koleksiyoncu tarafından alınan silah 22 sene saklandıktan sonra 2012 yılında Londra’daki en ünlü müzeye  satış için verilmiş. 


26 Eylül 20121 Çarşamba günü yapılan müzayedeye; direkt olarak 51, internet üzerinden 19 ve telefonla da 11 kişi olmak üzere toplam 81 kişi katıldı. Müzayedeye Hollanda’dan katılan Kırklareli’nin Vize ilçesinden iş olan adamlarımızdan Bülent Türker 15 bin Paund ile başlayan açık arttırmada en son 20 bin Paund ödeyerek  tabancayı satın aldı. Masrafları ile birlikte 26 bin Paund’a mal olan  altın işlemeli tabancanın Bülent Türker 75 bin TL’ye Türkiye’de kalmasını sağladı.


Bülent Türker yaptığı açıklamasında; “Bu tabancayı görünce çok heyecanlandım. Arkadaşım Ümit Erdem’i de alarak 3 gün önceden Londra’ya gittik. Zaten kayıt olmamız 1 hafta sürdü. Pasaporttan, oturduğumuz eve ve kredi kartlarıma kadar her şeyi verdik. Araştırmalar sonucu müzayedeye girmemiz  kabul edildi. Tabancayı görünce çok etkilendim. Bu silahın en büyük özelliği 1920 yıllarda Arjantin Cumhurbaşkanı özgürlük yanlısı ve çok başarılı bir kişiymiş. Atatürkümüzün Çanakkale ve Kurtuluş Savaşlarımızdaki başarılarını takip etmiş ve tabancanın bir yanına “General Mustafa Kemal  diğer yanına kendi adı olan “Marcelo Torcuato De Alveare”yı Altın ile yazdırmış. Dünya da tek olan tabancayı bir Türk olarak ben almam beni çok mutlu etti. 81 kişi gibi dünyanın sayılı ülkelerinden gelen milyoner insanlar arasında benim almam  beni çok mutlu etti. Bu tabancayı aziz şehitlerimizin anısına aldım. Türkiye’miz bir bütün dur paylaşılamaz. Vatanımızın kıymetini bilelim ve Türkiye ye sahip çıkalım. Başka Türkiye yok. Bu tabancayı ne yapıp almaya karar vermiştim. 150 milyara kadar çıkacaktım. Ama yarı fiyatına aldım. Aldıktan sonra salonda ki tüm müzayedeye giren iş adamları beni ayakta alkışladı. Çok gururlandım. Her İngiliz Atatürk’ü  o kadar güzel biliyorlar ki  inanılmayacak şekilde iyi. Ayrıca tabancanın  özel temizleme aletleri özel kutusu, kurşunlar, özel kitapçığı ve o zamanki Cumhurbaşkanın altın resimli bir madalyonu var.  Bence bu tabancaya paha biçilmez.


Gönül isterdi ki bunu Kültür Bakanlığımız veya Müzeler Müdürlüğü, Başbakanlık alsın ve Türkiye de güzel bir müzede kalsın. Hiç  bir Türk işadamının da gelmemesi beni çok üzdü. Hollanda da Çanakkale müzem var. En büyük idealim Türkiye’de de büyük Çanakkale Koleksiyonum ile hem Çanakkale de kalıcı müze birde Gezici Çanakkale Müzesi açarak  halkımıza vatan sevgisini anlatmak ve geçilmez Çanakkale’yi öğretmek istiyorum.”


* Bülent Türker kimdir? 


Bülent Türker Hollanda da organizatör ve şirketleri yanında yalnız yaşıyor. Rotterdam’daki evi adeta bir müze gibidir. Amerika da okuyan bir oğlu bulunuyor. Aslen Vize Kırklarelili olan Bülent Türker eski milli sporculardan olup 2001 yılında Hollanda Kraliçesi’nden Kraliyet Madalyası, TSK Mehmetçik Vakfı’ndan 3 Altın Madalya ve 2005 yılında da Halk Oylaması ile “Hollanda’nın En İyi Kalpli İnsanı” seçildi. (Savaş Eskici)