Aşağıpınar Arkeolojik Kazı çalışmaları başladı

Aşağıpınar Arkeolojik Kazı çalışmaları başladı

Aşağıpınar Arkeolojik Kazı çalışmaları başladı

Aşağıpınar Arkeolojik Kazı çalışmaları başladı

Aşağıpınar Arkeolojik Kazı çalışmaları başladı
22 Temmuz 2010 - 09:24

* Kırklareli'nde 17 yıldır devam eden Aşağıpınar Arkeolojik Kazı çalışmaları yeniden başladı.


İstanbul Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Prehistorik Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Sorumlusu Dr. Eylem Özdoğan, yaptığı açıklamasında merkeze bağlı Pınar Mahallesi'nde 1993 yılından beri devam eden, Aşağıpınar Arkeolojik Kazı Çalışmaları’nda 65 işçi ve 25 arkeologun görev aldığını söyledi.
Kazılara 1993 yılında İstanbul Üniversitesi ile Alman Arkeoloji Enstitüsünün ortak çalışmamalarıyla başlandığını ifade eden Özdoğan, bu kazılarda Trakya'nın kültür tarihi sürecine ilişkin önemli bilgilerin gün yüzüne çıkarıldığını ifade etti.
Kazı yaptıkları bölgenin Anadolu ve Balkan ilişkileri konumunda önemli bir yerleşim yeri olduğunu anlatan Özdoğan, şöyle devam etti:
''Kazılarda M.Ö 7 bin yıl öncesi tarihi gün yüzüne çıkarmaya çalışıyoruz. Kırklareli bölgesinde sürdürdüğümüz kazı çalışmaları iki farklı alanda gerçekleşiyor. Bunların biri Aşağıpınar mevki. Burada neolitik ve kalkolitik dönemlere ait 8 tabaka tespit ettik. Dolayısıyla, burada yaptığımız kazıların insanlık tarihi açısından 2 önemli aşamaya tanıklık ettiğini söyleyebiliriz. Bunun ilki köy yaşamı, diğeri de bu bölgede ilk kent yaşamının başlangıcını temsil ediyor.''
* Yılın ilk eseri ''İnsan Figürü''
Özdoğan, kazıya başladıklarından birkaç gün sonra, yılın ilk eseri olan kalkolitik dönemine ait M.Ö. 6 bin yıl öncesine dayanan kilden yapılmış ''insan figürü'' heykelciği bulduklarını ifade etti. Özdoğan, şunları söyledi:
''Bu figür bizim kazıda sıkça bulduğumuz figürlerden ama bunun farklı bir özelliği var. Burada figürlerin büyük kısmı parçalanmış olarak bulunuyor. Bu figürün bacakları ve gövdesi birleşik. Bunun için figürün bizim için önemli buluntu olduğunu söyleyebilirim.''
Özdoğan, kazı çalışmalarında çoğunlukla insan figürleri, boncuklar, yassı baltalar, kemikten yapılmış mühür, kilden yapılmış sapan taneleri, öğütme taşları, çanak, çömleklerin çıktığını kaydetti.
* Samanlık’tan Müze
Kazılarda, bugüne kadar elde edilen eserlerin bir kısmının Kırklareli Müzesi'nde sergilendiğine işaret eden Özdoğan, bu eserlerin fotoğrafları ve kazı planları ile kazı alanındaki Neolitik döneme ait ev ve yaşam tarzının maketleri, kazı alanı yakınında kurulan iki samanlıkta sergilendiğini bildirdi.
Kazı alanından çıkarılan eserleri, samanlıktan oluşturulan müzelerde vatandaşların anlayabileceği şekilde sergilediklerini belirten Özdoğan; ''Buraya gelenler ilk yaşamda, kullanılan teknolojiyi canlandıran sergiyi görecekler. Müzelerin yanı sıra Kanlıgeçit'te de açık hava müzesi çalışmaları başladı. Kanlıgeçit ilk kentlerin ortaya çıktığı ve Anadolu kent modelinin batıya aktarımını sağlayan bir yer. Kanlıgeçit Kazıları’nı geçen yıl tamamladık'' diye konuştu.
Özdoğan, kazı çalışmalarının 15 Eylül 2010 tarihinde sona ereceğini bildirdi. aa