Artık Çobanlar sürü yöneticisi olacak

Artık Çobanlar sürü yöneticisi olacak

Artık Çobanlar sürü yöneticisi olacak

Artık Çobanlar sürü yöneticisi olacak

 Artık Çobanlar sürü yöneticisi olacak
03 Kasım 2014 - 10:21

okuyorum

 


         Küçük Baş Hayvan yetiştiriciliği, değişik olumsuz sebeplerden dolayı günden güne azalıyor.


         Sürü sahipleri, sürülerini otlatacak gerçek çobanı bulamıyor. Yüksek ücretle tutulan çaban da çobanlığı pek bilmiyor ya da önemsemiyor.


         Sürüler eskisi gibi meralarda gecelemiyor, Köy veya köy civarındaki ağılda barındırılıyor. Zamanında meraya salınmıyor. Köy kenarlarında gezdirilip erkenden ağıla getiriliyor. Ve uzun süre meralarda gezinip yeteri kadar çeşitli otlardan ve güneşten de yararlanamıyor.


         Küçükbaş hayvanın aslında mera hayvanı olduğunu ve bu yüzden eti ve sütü lezzetli olduğunu herkes biliyor. Hatta bazı gıda uzmanları ve Prof. Doktorların bu konuda Televizyon ve gazetelere verdikleri demeçlerde, meralarda dolaşıp beslenen havanların ürünleri pek zararlı olmadığını hatta yararlı olduğunu belirtiyorlar.


         Yukarıda belirttiğimiz gibi hayvanlar meralarda yeteri kadar gezdirilip doyurulmadığı için kapalı yerlerde çeşitli yemlerle beslendiğinden dolayı hem maliyet artıyor hem de o doğal lezzetinde olmuyor. İşte bu yüzden eti de pek aranmıyor. Dolayısıyla küçükbaş hayvan yetiştiriciliği özelliğini kaybediyor.


         Hayvan yetiştiricileri, çoban ücretleri, yem ve veteriner masrafları yüzünden hayvancılığın yapılamaz hale geldiğini belirterek; “Paraya sıkışınca sıkıntımızı gidermek için de hayvanları 3 yıl önceki fiyata bile satamıyoruz! Amma kasap çengelindeki etin fiyatı yüzde 50 arttı!”diyorlar.


                      Bu konuda Bakanlığın çalışması


         Bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerince, küçükbaş hayvancılığı cazip hale getirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla bazı çalışmalar yapılmaktadır. Örneğin çobanlar eğitilecek ve “sürü yöneticiliği” adıyla çobanlık özendirilecek.  


         Sosyal güvence altına alınması planlanan çobanın  (yeni adıyla sürü yöneticisinin) maaşının bir kısmı da devlet tarafından karşılanacak. Böylece sosyal güvence altına alınacak olan sürü yöneticileri eğitilerek yetiştirilecek ve sürü sahipleri, küçükbaş havan yetiştiriciliğine özendirilerek ve hayvan sayısının yılda yüzde 10/15 artırılması hedefleniyor.