Aracınızın yazlık bakımınızı yaptırdınız mı?

Aracınızın yazlık bakımınızı yaptırdınız mı?

Aracınızın yazlık bakımınızı yaptırdınız mı?

Aracınızın yazlık bakımınızı yaptırdınız mı?

Aracınızın yazlık bakımınızı yaptırdınız mı?
24 Haziran 2010 - 09:18

Kırklareli Küçük Sanayi Sitesi Tekser Teknik Rotbalans Bakım Onarım Servisi Usta Başı A. Türker Çelebi otomobil, kamyon ve kamyonetlerde yapılması gereken yazlık bakımının önemli olduğunu vurgulayarak yaptığı açıklamasında şunları kaydetti;

HABER MERKEZİ
Kırklareli Küçük Sanayi Sitesi Tekser Teknik Rotbalans Bakım Onarım Servisi Usta Başı A. Türker Çelebi otomobil, kamyon ve kamyonetlerde yapılması gereken yazlık bakımının önemli olduğunu vurgulayarak yaptığı açıklamasında şunları kaydetti;
“Baharın nasıl geçtiğini anlamadan karşı karşıya kaldığımız yaz mevsimiyle birlikte artan sıcaklıklar doğanın kabuğunu değiştirmesine neden olurken, bu değişime otomobillerimiz de hazır olmalı. Yol kenarında hararet yapan, lastiği patlayan veya çeşitli nedenlerden yolda kalan otomobil görüntüleriyle bu yaz yine karşılaşacağız. Bu görüntülerin en büyük nedenlerinden biri olan bakımsız araçlar, araç sahibi ve yolcularını mağdur ederken tıkanan trafik veya çevreye vereceği zararı da unutmamak gerekir.
Ayrıca bilinçli bir sürücünün aracında yapacağı kontroller, fazladan masraf ödemesinin önüne geçer. Bu kontrollerden biri olan yaz bakımımda araç, periyodik bakımlara ek olarak çeşitli noktalarıyla kontrol edilmelidir.
Özellikle bakımsız klima, araç içindekileri hasta bile ederken, içinde yetersiz sıvı dolaşan ve hortum bağlantılarında kaçak bulunan soğutma sistemi de motorun hararet yapmasına, dolayısıyla yolda kalmanın dışında çok ciddi masrafların çıkmasına da neden olabilir.
Klimayla birlikte görev yapan polen filtresi, değiştirilmesi gereken parçalar arasında önceliklidir. Ayrıca Avrupa standartlarını yakalayamayan yollarımız, lastiklerin hava basıncının azalmasına ve diş yapısının kısa sürede bozulmasına neden oluyor.
Aşınan lastikler, tekerlekteki yuvarlanma direncini arttırırken bu da rot ve balans ayarının bozulmasına neden olabilir. Azalan direksiyon hissi karşısında yol tutuş özellikleri de zayıflayan araçta, yakıt tüketimi artarken birçok parçanın da ömrü de kısalmaya başlar.
Periyodik bakımları düzenli yapılan otomobillerde kış bakımı veya yaz bakımına çok da fazla gerek yoktur. Ancak özellikle yaz mevsimine girmeden otomobilde birkaç noktayı kontrol ettirmekte büyük yarar var. Bu kontroller, araçlarda rutin yapılanlar ve yaz mevsimine yönelik gerekenlerin birleşmesidir.
* “Bakımlarda bunlara dikkat”
Otomobil için ihmal edilmemesi gereken periyodik bakımlarda ateşleme bujisi, motor yağı, hava, yağ ve yakıt filtreleri değişir. Lastik bakımı yapılır ve yolculuk öncesi lastik hava basıncı, farlar ve silecekler, klima, klima polen filtresi, akü bakımı ve soğutma sistemi kontrol edilir.
* “Klima”
Normal koşullarda sorun çıkarmayan bir sistem sıcak havada çalışmayabilir. Sistemi kalifiye bir teknisyene kontrol ettiriniz.
* “Soğutma Sistemi”
Yaz seyahatlerinin başta gelen sorunu motorun hararet yapmasıdır. Soğutma sistemi iki yılda bir tamamen boşaltılıp yıkanarak tekrar doldurulmalıdır. Soğutma sıvısının seviyesi, durumu ve konsantrasyonunu kontrol ediniz ve eksilmişse ilave ediniz. (Genellikle 50/50 antifriz/su karışımı önerilmektedir.) Motor tamamen soğumadan radyatör kapağını açmayınız! Kayışların, kelepçelerin ve hortumların sıkılık ve durumlarını kontrol ediniz veya ettiriniz.
* “Yağ”
Motorun yağını ve yağ filtresini katalogda belirtilen sürelerde (10 000...15 000 km de bir) değiştiriniz. Değişim tarihi yakınsa, değişimi seyahat öncesinde yapınız. Aracınız treyler çekiyor, bagaj yükünüz biraz abartılı veya seyahatiniz uzunca ise, yağ değişim süresini kısaltabilirsiniz. Bagajınızda, motorunuzun yağ eksiltmesine karşı mutlaka bir miktar yağ bulundurunuz
* “Motor Performansı”
Diğer filtreleri de (hava, yakıt, PCV, vb.) katalogda belirtilen sürelerde (tozlu koşullarda daha da kısa sürelerde) değiştiriniz. Motorun zor ilk hareket, bozuk rölanti ve avans ayarı, düşük güç gibi sürüş problemleri varsa iyi bir serviste ayarlattırınız.
* “Cam Silecekleri”
Yaz tatili hava koşulları bakımından da sürprizlerle doludur. Yağmurlu, çamurlu yollarda araç kullanmanız da gerekebilir. İyi silmeyen silecekler görüşünüzü bozarak gözünüzün yorulmasına ve güvenli sürüşünüzün de tehlikeye girmesine sebep olurlar. Aşınmış, sertleşmiş sileceklerinizi değiştirerek, yanınıza yeterli miktarda cam silecek suyu almayı da ihmal etmeyiniz.
* “Tekerlek, Lastikler ve Kriko”
Eski lastiklerle yola çıkmayınız. Yedek lastiğinizi de kontrol ederek iyi ve hazır durumda olmasını sağlayınız. Lastik basınçlarınızı ayda bir kontrol ediniz. 8 000...10 000 km' de bir öndekiler arkaya, arkadakiler öne olmak üzere lastiklerinizin yerlerini mutlaka değiştirmelisiniz. Değişim tarihi yakınsa, değişimi seyahat öncesinde yapınız. Rahat bir yolculuk için tekerlek balansı yaptırmayı da unutmayınız. Krikonuzun iyi durumda olduğundan emin olunuz.
“Frenle”r
Frenleri katalogda belirtilen sürelerde veya sarsıntılı, gürültülü ve uzun mesafede durma durumlarında dahi önce kontrol ettiriniz.
* “Akü”
Aküler yılın herhangi bir döneminde arızalanabilir. Yola çıkmadan önce akünüzü kontrol ettiriniz. Sizin yapabilecekleriniz, kutupları ve kablo başlarını tel fırça ile fırçalamak, tüm yüzeyleri temizlemek, bağlantıları sıkmak olabilir. Eğer kapakları açılıyorsa akünün içerisindeki sıvı seviyesini kontrol edebilir, eksikse saf su ekleyebilirsiniz. (Akü sıvısı asitlidir cildinize ve üzerinize sıçramamasına özen gösterin sıçraması halinde derhal bol su ile yıkayın. Akü yüzeyindeki artıklara dokunmayın, akü ile çalışırken gözlük ve lastik eldiven giyin.)
* “Lambalar”
Tüm lambaları kontrol ediniz. Kir ve böcek artıklarını ıslak bir bezle temizleyiniz. Farlarınızı ayarlattırınız.
Acil Durum - Aracınızda küçük bir tamir çantası, ilk yardım çantası, seyyar lamba, yedek ampul ve fener ile mümkünse bir cep telefonu ve pilli radyo bulundurunuz” dedi. (ue)