Anneler, Köylü Kadınları unutmadı

Anneler, Köylü Kadınları unutmadı

Anneler, Köylü Kadınları unutmadı

Anneler, Köylü Kadınları unutmadı

Anneler, Köylü Kadınları unutmadı
09 Mart 2015 - 08:21

Türkiye’de İlk Defa, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlamaları Köylü Kadınlarla Yapıldı.

HABER MERKEZİ


Kırklareli Anneler Derneği Kırklareli Merkez Kayalı Köyü’nde “8 Mart Dünya Kadınlar Günü”nü kutladı. Köylü Kadınlar ile iç içe Bayram havasında geçen kutlama, Kayalı Köyü İlkokulu önünde bulanan Atatürk Büstü’ne çelenk sunulması ile başladı.


Köylü Kadınlar, Misafirlerine, kendi elleri ile hazırladıkları yiyeceklerden ikram ettiler.  Davul-zurna eşliğinde geçen kutlamaya Anneler Derneği Üyeleri, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Kırklareli Kadın Kolları Başkanı Hazel Yolgiden ve üyeleri ile Kayalı Köyü bayanları katıldı. 


Samimi Ortamda davul zurna ile eğlenen misafirler ve Köylüler, ikramların ardından Davul Zurna Eşliğinde Oyunlar oynadılar, halay çektiler. Köylüler, Kadınlar Gününde kendilerinin hatırlanmasından memnun kalarak;


“Biz Köylü kadınları böyle günlerden pek haberimiz olmaz. Biz bayram, eğlence gün bilmeden çalışırız sabah kalkar tüm işlerimizi yaparız. Bu yıl ilk defa böyle bir şey yapıldı ve bize değer verildi. Bunu düzenleyenlere çok teşekkür ediyoruz” dediler.


Kırklareli Anneler Derneği Başkanı Aynur Yadalı, Kayılı Köyü’nde bu etkinliği yapmaktan onur duyduğunu ve Köylü Kadınları’nın da her hakka sahip olduğunu dile getirerek açıklamalarda bulundu.


Yadalı açıklamasında şunları kaydetti;


“Türkiye’de İlk Defa bir köyde köylü kadınlarla birlikte Dünya Kadınlar Günü kutlanıyor. Bizlerin ne kadar kadın haklarımız varsa onlarında var hatta onların bizden daha da çok hakları var. Köylü kadınlarımız sabahtan akşama kadar çalışıyor ve böyle etkinliklerden, günlerden haberi bile olmuyor. Bizde bunun hatırlanması ve köylü kadınlarımıza öğretmek için köylerde bu tür etkinlikler yapmaya başladık. Bu Türkiye genelinde ilk defa yapılıyor ve bunu Kırklareli Anneler Derneği olarak biz yaptık bundan sonra her kadın haklarını bilecek ve savunacak.  Türkiye'de her 3 kadından biri hayatının bir döneminde şiddet görüyor. Türkiye'de kadınların üzerine kayıtlı tapu oranı ise 11 oyla fedakârlıkta sınır tanımayan hep kadınlar. Kanaatkâr olma, sabretme, kadının en önemli özelliği kendini affetmesi. Affede affede bu hale geldi. Tarih boyunca sabır gösteren kadın küllerinden ne zaman doğacak. Aile içinde şiddet üreten ve örtbas eden sistemin içinden kendini nasıl kurtaracak. Kadının bir adım ileri atabilmesi için önünde çok eşik var. Her eşikten atlarken de ödediği bedellerde var. Ama şu da bir gerçek ki haklar verilmez alınır. Kadın toplumu olarak sadece aile içinde görmeye tarif etmeye devam edersek yasalarla bunu pekiştirirsek kadının bende varım diyebilmesi imkânsız hale gelir. Kadına yönelik şiddet başta olmak üzere kadınların sorunları acilen ele alınması gereken sorunlar lüks değil. Kadının adının olabilmesi için kadın ve erkeğin birbirini tamamlayan iki varlık olarak ele alıp sorunlarını eşitlemeliyiz.”


Program Misafirlerin Köylü Kadınlara çiçek hediye etmeleri, Davul-zurna eşliğinde oynan oyunlar, halaylar ve Hatıra Fotoğrafları çekimi ile sona erdi.(Selçuk Vurucu)