“Anız yangınları hem doğaya hem de ekonomiye zarar veriyor”

“Anız yangınları hem doğaya hem de ekonomiye zarar veriyor”

“Anız yangınları hem doğaya hem de ekonomiye zarar veriyor”

“Anız yangınları hem doğaya hem de ekonomiye zarar veriyor”

“Anız yangınları hem doğaya hem de ekonomiye zarar veriyor”
27 Ağustos 2013 - 09:41

Kırklareli İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, ilimizin önemli bir hububat ekilişine sahip olması, dolayısıyla bu ürünlerin hasadı ile birlikte geniş alanlarda


HABER MERKEZİ
Kırklareli İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, ilimizin önemli bir hububat ekilişine sahip olması, dolayısıyla bu ürünlerin hasadı ile birlikte geniş alanlarda anızlar oluştuğu, özellikle yaz sıcaklarının da artmasıyla birlikte gerekli tedbirler alınmadığı takdirde yangın olayları ile karşı karşıya kalındığı belirtilerek şunlar kaydedildi:
“Hem doğada yaşayan canlılar zarar görmekte bunun yanında da ekonomik zararlara neden olabilmektedir. Son yıllarda hayvan sayısındaki artışla birlikte oluşan kaba yem açığı saman balyalarını daha da değerli kılmaktadır.
 İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak hasat öncesi eğitim, hasat kontrolleri ve anızların yakılmasının önlenmesi konularında gerekli çalışmalar yapılmış olup her türlü tedbir alınarak uygulamaya konulmuştur. 24.05.2013 tarih ve 2013/01 no.lu Kırklareli Valiliği Hasat Tebliği ile 26.06.2013 tarih ve 2013/02 no.lu Anız Yakılmasının Önlenmesi Tebliği yayımlanarak yürürlüğe girmiş, ayrıca ilgililere tebliğ edilmesi amacıyla Kaymakamlıklara, İlgili Kamu Kurum ve Kuruluşlarına, Belediye Başkanlıklarına, Köy ve Mahalle muhtarlıklarına gönderilmiştir.
İlimizde 2013 yılı hasat sezonu arpa ürünü ile başladı ve halen buğday ürünü ile devam etmektedir. Sıcakların artması ve bütün alanların kurumasıyla olası yangın riskleri daha da artacaktır. Özellikle açık alanlar ve anızlarda çıkacak bir yangın rüzgarın etkisiyle de kısa zamanda büyük alanlara yayılabilmektedir. Biçilmeyen alanlarda büyük maddi kayıpların yanında doğada yaşayan diğer canlılara da büyük zararlar vermektedirler. Bu nedenle başta biçerdöver ve balya makinesi sahipleri olmak üzere, tarlalarını biçtiren ürün sahipleri de gerekli önlemleri almaları gerekmektedir.
Ürün sahipleri; Ürünü biçilirken mutlaka tarlasının başında bulunmalı. Biçim esnasında olası yangınlara karşı dikkatli olunmalı, biçerdöver ile biçilen yerler mutlaka kontrol edilmeli, biçerdöverden ya da başka nedenlerden çıkabilecek kıvılcım olabileceğini düşünerek dikkatli olmalı. Yangın çıktığında yayılmasını önlemek amacıyla, tarlada, yakın bir alanda ya da köyde mutlaka pulluk takılı bir traktör hazır bulundurulmalı. Olası yangında yayılma riski yüksek olan yerlerde tarla sahipleri, tarla sınırlarına ya da uygun yerlere pulluk ile en az beş sıra çekilerek gerekli önlemleri almaları olası yangınların yayılmasının önlenmesi açısından yararlı olacaktır. Olası Yangınlarda en yakın itfaiye kuruluşlarına haber vereceklerdir.
Biçerdöver Sahipleri ve Biçerdöver Operatörleri; Biçerdöver sahipleri biçerdöverlerinin bakım ve ayarlarını zamanında ve teknik özelliklerine göre yaptıracaklar. Biçerdöverlerini “Biçerdöver Operatörü Yetiştirme Kurslarına” katılmış operatörlere kullandıracaklar. Yangın söndürücü (yangın çıkacağı dikkate alınarak biçerdöverlerde kullanmaya hazır en az 6 Kg.’lık iki adet yangın söndürme cihazı, 15 M2 lık tutuşmaya dayanıklı malzemeden yapılmış branda ile yangını haber vermek için ses ve ışıklı ikaz cihazları ve ecza dolabı bulunduracaklar. Her ürün ve tarla için biçerdöver ayarlarını gözden geçirecekler. Kısa zamanda fazla alan biçmek için ilerleme hızını artırmayacaklar. Biçerdöverlerinin bütün parçalarının tam ve eksiksiz olması ve aynı zamanda teknik ölçülere uygun, kendilerinden beklenen görevleri yapar vaziyette olmasını sağlayacaklardır.
Hasat sezonu boyunca İl ve İlçe Müdürlüklerimizde görevli yetkili kontrolörler gerekli denetimleri yapacaklardır. Valilik Emirlerine uymayanlara gerekli yasal işlem yapılacaktır. Ancak denetimlerin dışında da gerek ürün sahipleri ve gerekse duyarlı vatandaşlar aşağıdaki İl ve İlçe Müdürlüklerimize ait telefon numaralarına da her türlü ihbar ve şikâyetlerini bildirebilirler.
Kurumu Telefon No:
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Santral: 214 35 47
Babaeski İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü: 512 10 22-512 10 88
Demirköy İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü: 681 50 32-681 50 30
Kofçaz İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü: 762 20 11
Lüleburgaz İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü: 415 25 99-415 46 39
Pehlivanköy İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü: 714 10 21-714 10 24
Pınarhisar İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü: 615 10 34-615 10 39
Vize İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü: 318 10 15-318 10 68” (Savaş Eskici)