“Amaç işvereni yaşatmak, işçinin de hakkını korumak”

“Amaç işvereni yaşatmak, işçinin de hakkını korumak”

“Amaç işvereni yaşatmak, işçinin de hakkını korumak”

“Amaç işvereni yaşatmak, işçinin de hakkını korumak”

“Amaç işvereni yaşatmak, işçinin de hakkını korumak”
07 Şubat 2011 - 09:29

SGK Kırklareli İl Müdürü Bayram 2010 yılı değerlendirme toplantısında
“Kurumumuzun amacı işvereni yaşatmak, işçinin de hakkını korumak” dedi.
İl Müdürü Bayram; 2010 yılı ile ilgili bazı önemli rakamsal verileri de
açıkladı.



HABER MERKEZİ
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Kırklareli il Müdürlüğü Eğitim Salonunda 04 Şubat 2011 Cuma günü 2010 yılı çalışmalarını ve son 3 yıl değerlendirdi.
SGK Kırklareli İl Müdürü Mehmet Bayram, değerlendirme toplantısının bir nevi yapılan işleri sorgulamak olduğunu ifade ederek, insanların yaptıkları işleri sorgulaması nerede olduklarını bilmelerine yardımcı olduğunu belirtti.
Bayram, Türkiye'de 3 milyon işsiz olduğunu ve ülke nüfusunun yüzde 43.5'inin de kayıt dışı çalıştırıldığını ifade ederek;
“Kurumumuz vatandaşların doğumundan ölümüne kadar, hatta ölümünden sonra da hak sahiplerine sağlık, sigorta ve sosyal yardım alanlarında sunduğu tüm hizmetlerde bürokrasiden uzak, teknolojinin tüm imkânlarını kullanan, fırsat eşliğinde dayanan ve tümüyle vatandaş odaklı bir anlayışı benimsemiştir.
Bu anlayış içerisinde son 3 yılda sosyal güvenlik sisteminin etkililiğini artırmak amacıyla aktüeryal yapının güçlendirilmesi, bürokrasinin azaltılması, işlemlerin hızlandırılması, işlem maliyetinin düşürülmesi, yapısal ve kurumsal çabanın artırılması, çalışma ortamlarının iyileştirilmesi, kurumlar arası iş birliği ve denetimlerin artırılarak kayıt dışı ile mücadele edilmesi, hizmet kalitesinin ve verimliliğin artırılması, hizmet verdiğimiz kesimler arasında toplumsal diyalogun geliştirilmesi başlıca hedefimiz olmuş bu hedeflerin hayata geçirilmesi noktasında ilimizde ciddi adımlar atılarak gözle görülür bir mesafe kat etmiştir.
İlimizde 2010 yılı 10 ay sigortalı portföyünde aktif sigortalı olarak 4/A’da 49 bin 466 kişi, 4/B’de 19 bin 583, 4/C’de 10 bin 734 kişidir. Pasif sigortalı olarak 4/A 31 bin 371, 4/B18 bin 808, 4/C 12 bin 34 kişidir.
SGDP’ye tabii bin 230, yeşil kartlı 21 bin 799, 2bin22’ye tabii 5 bin 640 kişi olurken, 3 bin 54 kişi isteğe bağlı sigortalı ve 6 bin 941 tarım sigortalısı var” dedi.
Bayram, kurum olarak vatandaşa odaklı hizmet olarak yoğun çalışmalar gerçekleştirdiklerini, vatandaş odaklı hizmetlerin merkez müdürlükleri olduğunu, il müdürlüğünde kurulan ön masa uygulaması olduğunu, alo 170 sosyal güvenlik iletişim merkezi ve diğer ihbar hatları olduğunu, ilçe ve beldelerdeki paylaşım toplantıları olduğunu, vatandaşların iş ve işlemlerini kolaylaştıran hizmetlerin olduğunu, KADİM çalışmaları olduğunu, kurum tarafından düzenlenen toplantı, vatandaşa yönelik ve kurum personeline yönelik hizmet içi eğitimlerin olduğunu kaydetti.
Sigortalıların hak ve yükümlülüğünü koruma, işveren açısından haksız rekabeti önleme, devlet açısından da aktüeryal dengenin korunmasını ve gelir kaybının önlenmesi açısından 2010 yılı içerisinde kayıt dışı istihdam (KADİM) çalışmalarını arttırdıklarını, amacın işvereni yaşatmak, işçinin de hakkını korumak olduğunu belirten Bayram;
“Kurum olarak vatandaşa hitap etmekte eksikliğimiz var ise bilmek isteriz. Kurum olarak vatandaşa yerinde, zamanında kaliteli hizmet vermeyi istiyoruz. Vatandaşımızın birçoğu kuruma gelmeden internet üzerinden hizmet alabiliyor. Vize ve Lüleburgaz İlçelerimizde SGK merkezlerimizi kurarak hizmete girmesi sağladık. Bu yıl içerisinde Babaeski ilçemizde de Merkezimizi kuracağız. 2010 yılı içerisinde KADİM çalışmaları kapsamında 35 tescilsiz iş yerinde 172 kişinin sigortasız çalıştırıldığı gerekçesiyle 767 bin 54 TL para cezası uygulandı. Ayrıca 2 naylon iş yeri,7 sahte sigortalı, 64 haksız yere maaş alan sahte belge düzenleyen bir sivil toplum kuruluşu yakalanarak haklarında yasal işlem başlatıldı. Türkiye'de 3 milyon işsiz var, ülke nüfusunun yüzde 43.5'de kayıt dışı çalıştırılıyor. Biz yaptırımdan değil eğitimden yanayız” dedi. (ue)