Altıntel; “TOBB Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı’nda Kırklareli’nin sorunlarını gündeme getirdik”

Altıntel; “TOBB Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı’nda Kırklareli’nin sorunlarını gündeme getirdik”

Altıntel; “TOBB Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı’nda Kırklareli’nin sorunlarını gündeme getirdik”

Altıntel; “TOBB Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı’nda Kırklareli’nin sorunlarını gündeme getirdik”

Altıntel; “TOBB Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı’nda Kırklareli’nin sorunlarını gündeme getirdik”
14 Ağustos 2014 - 09:36


TOBB Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı ile birlikte “VII. Ticaret ve Sanayi Şurası”na katılan Kırklareli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Altıntel, Konsey toplantısında Kırklareli’nin sorunları masaya yatıldığını söyledi.





HABER MERKEZİ


Kırklareli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Altıntel 07 Ağustos Perşembe Günü Ankara’da yapılan TOBB Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı’nın Kırklareli için çok faydalı geçtiğini söyledi. Tarım ve Hayvancılık Sorunu, Gümrük Sorunu, İstihdam Sorunu, Çevre, Teşvik ve Destekleme gibi konuların görüşüldüğü Ticaret ve Borsalar Konseyi’nde, önerilerde masaya yatırıldı. Tarım ve Havancılıkta Tarımsal Üretim Maliyetinin fazlalığı görüşüldü. Gübre, Mazot ve İlaç gibi temel giderlerde KDV Oranı’nın düşürülmesi önerisi sunuldu. Kırklareli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Altıntel, yapılan Konsey Toplantısı’nda Kırklareli için sorunların ve çözümlerinin şu şekilde olduğunu söyledi; 


“Tarım ve Hayvancılık Sorunu: Tarımsal üretim maliyetlerinin fazlalığı mazot, gübre ve ilaç gibi.


Öneri: Tarımda üretim maliyetinin düşürülmesi için girdi destekleri artırılmalı özellikle gübre, mazot ve ilaç gibi temel girdilerdeki KDV oranı düşürülmelidir.


Gümrük Surun: Şehrin Bulgaristan’a açılan Dereköy Gümrük kapısının kapalı olarak durması.


Öneri: Dereköy Gümrük Kapısı’nın TIR Trafiği’ne açılarak bölgenin canlandırılması. Kapı ile birlikte sanayi yatırımlarının arttırılması. Kapının Modernize edilerek trafiğe açılması şehrimizi ve ekonomimizi canlandıracaktır. Sanayicilerimize şehrin Avrupa’ya yakın bir konumda olmasının bilgiside verilerek yatırım fırsatları yaratılmalı değerlendirilmelidir.


İstihdam Sorunu: İşsizlik.


Öneri: Yetişmiş insan gücümüzü tarım, tarıma dayalı sanayi ve bu sanayi ürünlerinin ihracatında kullanabilmek için gerekli teşviklerin ve kredilendirmelerin yapılması


Çevre Sorunu: Orman alanlarının bütünüyle koruma altına alınması, tarıma elverişli arazilerin imara kapanması, geri dönüşümlü malzeme kullanımına önem verilmesi


Teşvik ve Destekler: Kırsal Kalkınma Programı İpard.


Kriterleri: Gayri safi Milli Hasıla-Göç Durumu-Şehrin Tarım Potansiyeli.


Daha önce yağlı tohumlardan aldığımız tescil ücretlerini alamadığımızdan dolayı tüm borsaların gelirleri düştü. Yağlı Tohumlardan alınan tescil ücretleri borsalarımızın gelirlerinin hemen hemen %30’unu oluşturmaktadır. Bu sebepten ötürü borsalarımız gelirleri etkilenmiştir. Dolayısıyla Yağlı Tohumlar Üyesi olan müstahsillerden tescil ücretlerinin tekrardan kesilip borsalarımıza ödenmesini istiyoruz. Borsalar arası tescil sınır ihlallerinin ortadan tamamen kalkması bunlara tüm borsaların riayet etmesi gerekir. Tescil oranlarının bütün olması için tüm borsalarda aynı olması ve meclis kararı ile değişmemesi gerekmektedir. Tek faturadan binde bir 200 TL. oluyor diğer borsalarda 400 TL. oluyor ama tescil oranlarını düşük yapıyorlar bir nevi aldatmaca oluyor. Bölgemizde İpard Kredileri uygulanmamaktadır. %65 hibe vermektedir. Türkiye’de 42 İl’de uygulanmakta ama Kırklareli- Tekirdağ ve Edirne de uygulanmamaktadır. Bu 3 ilin İpard kapsamına alınması gerekmektedir. Damızlık Gebe İhracatı ülkemizde ilk defa Kırklareli’de gerçekleştirilmiştir. Bunlarında desteklenmesi gerekmektedir.” 


* Ticaret ve Sanayi’nin temsilcileri sorunlarını ve çözüm önerilerini hükümetle paylaştı


Kırklareli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Altıntel, Konsey Toplantısı’nın yanı sıra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla TOBB Birlik Merkezi’nde gerçekleştirilen VII. Ticaret ve Sanayi Şurası’na katıldı. Ticaret ve Sanayi’nin Temsilcileri bütün sorunlarını ve çözüm önerilerini birinci ağızdan hükümetle paylaşma imkânı buldu. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, huzur, istikrar ve reform ateşinin yeniden canlandırılmasını istedi.?


VII. Ticaret ve Sanayi Şurası, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ilgili Bakanların da katılımıyla TOBB Birlik Merkezi’nde gerçekleştirildi. 7 bölge ve 3 büyük ilin ayrı ayrı sunum yaptığı şurada Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi, Ticaret Odaları Konseyi, Sanayi Odaları Konseyi, Ticaret Borsaları Konseyi ile Deniz Ticaret Odaları Konseyi de kendilerine ait sorunları ve çözüm önerilerini hükümetle paylaştılar.


 Şura’nın açılışında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu iş dünyası olarak huzur ve istikrardan yana olduklarını belirterek; “Ekonomide atılım yapmamızı sağlayan reform ateşi yeniden canlansın” dedi. İcracı ve reformcu anlayışın devam ettirilmesi gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Türk özel sektörünün bu anlayış ile büyük başarı hikayeleri yazdığına değindi.


 Şura için oda, borsa ve konseylerin kapsamlı bir çalışma yaptıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, özel sektörün mikro ve makro sorunlarının belirlendiğini sonra da çözüm önerilerinin hazırlandığını anlattı.


Başbakan Erdoğan’a da özel sektöre desteklerinden dolayı teşekkür eden Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu; “Belki de Başbakan olarak burada bizimle son defa bulunuyorsunuz. Ama bundan sonra da, hem kalben hem de fiziken, sizin bu camianın yanında olmaya devam edeceğinize, hepimiz yürekten inanıyoruz. Zira Başbakanlık görevini üstlendiğiniz andan itibaren sorunlarımızı, sıkıntılarımızı dinlediniz. Bizlerle istişare ettiniz ve çözüm aradınız. Pek çok reformu hayata geçirdiniz. Bize önderlik yaptınız. Birlikte çok sayıda yurtdışı temasta bulunduk. Ülkemizin ticaret ve yatırım hacmini geliştirdik. Bu sayede hem tüccar ve sanayicilerimiz kazandı, hem de ülkemiz kazandı. Bugün bizleri bir araya getiren bu platform da, esasında sizin ve hükümetinizin istişareye verdiği önemin bir sonucudur. Buna 2003 yılında başlamıştık. Sonrasında Hükümetimiz ile Özel sektörümüzü buluşturan bu platform, geleneksel hale geldi. Aslında ülkemizdeki zihniyet değişiminin en güzel örneklerinden birisi de, burasıdır.”


 * Kamu-özel sektör işbirliği


 Eskiden, kamu ile özel sektörün birbirini hasım olarak gördüğünü ifade eden Hisarcıklıoğlu, şimdi aynı masa etrafında bir araya gelindiğine dikkat çekti. “Ülkemiz için birlikte çalışıyoruz” diyen TOBB Başkanı şöyle konuştu: “Yine hepimizin bizzat yaşadığı ve şahit olduğu bir gerçek daha var. Başlattığınız reform ve istikrar adımlarıyla, Türkiye ve özel sektörümüz müthiş bir atılım yaptı. Birçok sektörde küresel başarı hikâyeleri yazdık. Bu coğrafyanın en güçlü, en gelişmiş özel sektörü haline geldik. Sadece son 1 senede özel sektörümüz 700 binden fazla istihdam sağladı. 164 milyar lira makine yatırımı yaptı. Tüm bunları işte bu salonda gördüğünüz insanlar ve temsil ettikleri kitle yaptı. Çünkü bu salondakiler, 81 il 160 ilçede Türk özel sektörünü temsil ediyorlar. Bu salondakiler, tüm Türkiye’de 1,5 milyon müteşebbisi temsil ediyorlar. İşte bu nedenle, bu salonu dolduran, Türk özel sektörünün temsilcisi olan Başkanlarımızı da kutluyor, her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Peki sıkıntılarımız yok mu? Tabi ki var. İşte bunları da arkadaşlarım sizlere sunacaklar. Bölgeler ve Konseyler bazında öne çıkan konulara değinecekler. Bu alanlarda da çözüm sağlayabilmek için, icracı ve reformcu anlayışı devam ettirmeliyiz. Bunun için de Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra, ülkemizde huzur ortamını güçlendirmeliyiz. Zira küresel risklerin hem iktisadi ve hem de coğrafi olarak yeniden artmaya başladığı bir dönemdeyiz. Böyle zamanlarda, ayakta kalabilmek için, kendimize daha sağlam bir zemin hazırlamalıyız.”


*Huzurun ve istikrarın değeri


TOBB camiasının, huzurun ve istikrarın değerini çok iyi bildiğini belirten Hisarcıklıoğlu, 90’larda yaşanan gelişmelere ve sıkıntılara değindi. Bu nedenle ülke ekonomisinde ve siyasetinde istikrarın ve huzurun devamını arzu ettiklerini açıklayan Hisarcıklıoğlu; “Huzur ve istikrar olsun ki, ekonomide atılım yapmamızı sağlayan reform ateşi yeniden canlansın. Sizin her ortamda, her platformda bizlere destek vermeniz, bizi cesaretlendiriyor. Tüm yurtdışı görüşmelerinizde Türk özel sektörünü öne çıkarmanız, moral desteği sağlıyor. Biz de, sizin bu desteğinizden güç aldık. Gittiğimiz her ülkeye daha fazla cesaret ve özgüvenle gittik. Yaptığımız her işi, daha iddialı yaptık” diye konuştu.


Türk özel sektörü olarak, dün olduğu gibi yarın da, ülkelerini daha güçlü, milletlerini daha zengin yapmak için koşacaklarını bildiren Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:


“Sosyal sorumluluklarımızı da ihmal etmeyeceğiz. İşte en son Soma felaketinde, tüm Oda/Borsa camiamız kanalıyla özel sektörümüz, tüm Türkiye’den yardım elini uzattı. Dün de, Irak’taki Türkmen ve Gazze’deki Filistin’li kardeşlerimize yönelik yardım tırlarını yola çıkardık. AFAD kanalıyla yardımlar 25 bin mağdur aileye ulaştırılacak. Ülkemiz, milletimiz, camiamız için çalışmaya devam edeceğiz. Ve inşallah elbirliğiyle ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokacağız.  Çünkü biz inanıyoruz ki: Allah hiçbir emeği zayi etmez” (Kadir Sinici)