Alparslan; “DSİ XI. Edirne Bölge Müdürlüğü'ne sonsuz teşekkürler”

Alparslan; “DSİ XI. Edirne Bölge Müdürlüğü'ne sonsuz teşekkürler”

Alparslan; “DSİ XI. Edirne Bölge Müdürlüğü'ne sonsuz teşekkürler”

Alparslan; “DSİ XI. Edirne Bölge Müdürlüğü'ne sonsuz teşekkürler”

Alparslan; “DSİ XI. Edirne Bölge Müdürlüğü'ne sonsuz teşekkürler”
01 Şubat 2010 - 09:44

Büyükmandıra Sulama Kooperatifi ve Tarımsal (SÜT) Kalkınma Kooperatifi Başkanı Vedat Alparslan Kırklareli ili, Babaeski İlçesi Büyükmandıra Beldesi’nin yaşam şekline can veren başta Edirne DSİ XI. Bölge Müdürümüz Yakup Başoğlu'na sonsuz minnet ve şükranlarımızı sunarım” diyerek açılan su kuyularından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

 



HABER MERKEZİ
Büyükmandıra Sulama Kooperatifi ve Tarımsal (SÜT) Kalkınma Kooperatifi Başkanı Vedat Alparslan bir açıklama yaparak Büyükmandıra Beldesi’nde açılan su kuyularından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Alparslan; “Beldemizin geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Tarım arazimizin büyük bir bölümü taban (OVA) ve Ağırköy mevkiinde kumsal arazilerden oluşmaktadır. Ovamızın bir bölümü 1977 yılında Devletimiz B.Mandıra Kooperatifi adı altında 10 adet DSİ tarafından derin sondaj kuyusu açarak sulu tarım sahası yaratmıştır. Köylümüzün kalkınmasında yıllarca önemli rol oynamıştır. Yıllar geçtikçe (2009 yılına kadar ) bu kuyular yok olma derecesine gelmişti.
Tarım arazimizin bir bölümü de Malkara Karademir Barajı’ndan gelen su ile sulanmaktadır. Ağırköy Mevkiindeki arazilerimiz sulanamamaktadır. Tarım arazilerimizin toplamı 18.000 bin dekardır. Nüfusumuz 5 bin 500 dür. Kişi başına yaklaşık 3 dekar 200 metrekare tarla düşmektedir. Nüfusumuz çok, arazimiz çok azdır. Az yerden çok mahsul elde edemezsek köyümüzün durumu hiç de iç açıcı olmamaktadır. Sulu tarım muhakkak önemlidir. Topraklarımızda pirinç ve diğer tarım ürünleri DSİ Kuyularından ve barajdan gelen tertemiz sanayi artığı olmayan sularımızla üretilecektir.
Ancak; son yıllarda Karademir Barajı’na düşen yağışların azlığı ve kuyularımızın hepsinin çalışamaz hale gelmesiyle Büyükmandıra çiftçisi olarak arazimizin 7000 dekarı (2008 ve 2009 )susuzluk yüzünden ekilemedi. Çözüm üretmek için ilk önce özel bir sondaj firmasına 20 bin TL. karşılığı 2 adet DSİ kuyusuna dalgıç pompa alarak ilk yıl bir çeltik sahası oluşturdum. Daha sonra DSİ XI. Edirne Bölge Müdürlüğü ne giderek Sayın Bölge Müdürümüz Yakup Başoğlu'na sorunlarımızı anlattım. Beni bir baba gibi karşılayarak derhal sorunlarımızın devletimizin imkanları doğrultusunda karşılanacağını söyledi. Çok kısa zamanda 5 adet çalışmayan DSİ kuyularımızı tamir ve çalışır, 3 adet yenileme sıfır yeni derin sondaj kuyuları açarak 2 bin 500 dekarlık çeltik sahası yaratmışlardır. Toplam çalışır kuyu adedimiz 10 adet olmuştur. Köyümüze 3.000.000 TL girdi sağlanmıştır” dedi.
* “Herkese teşekkür, Arma Market hariç”
Kuyuların kazılmasında katkısı bulunan herkese gönülden teşekkür eden Alparslan; “Bu arada Lüleburgaz DSİ Şube Müdürlüğü’ne de özverili çalışmalarından dolayı Sayın; Müdür Mustafa Öğretmenoğlu ve Semih Cuguoğlu’na, ustalarına ve işçilerine sonsuz şükranlarımızı sunarız. Köyüme DSİ’ye ait 2 adet sondaj makinesiyle girerek 7 gün gibi kısa sürede 3 adet yenileme sıfır yeni derin sondaj kuyusu açılmış olup dalgıç pompalarla denemeleri yapılmıştır.
Yine Büyükmandıra Esnaflarımıza; Hasan Erdal, Bahadır Kısa, Recep Sezer, İbrahim Çölgeçen, Tanju Sezer, Yaşar Koşucu, Sevim Cengiz, Sunay Karakoç, Mahmut Bilgin, Giray Sert, Manav Galip Kula ve Ethem Bayraktar, Hüseyin Sert, K.Mustafa Güldiken, Enver Batmaz, B.Mandıra Yıldız Ekmek ve Kastamonulu Fırıncılarımıza, Bilek Hüseyin'e, Muhtar Göç
Lokantasına, Büyükmandıra Belediyesine, tüm çiftçilerimize bana vermiş oldukları maddi ve manevi desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. (Büyükmandıra’da ki Arma Marketi Hariç)
Büyükmandıramın ovası bir elmanın iki yarısı gibidir. Doğusundan kör dere yatağı, batısından Hayrabolu su kanalı geçmektedir. Asıl büyük projem; Yöremize olası yapılacak olan barajdan Bu elmanın (OVA) ortasından bir su kanalı geçirerek ovanın tamamının sulu tarıma dönüştürülmesidir. Çalışmalarım bu yönde hızla devam etmektedir.
Büyükmandıra Ağırköy Mevkiine de yapılabilecek bir barajın Tekirdağ İline bağlı Çıkrıkçı, Lahana, Temrezli, Karakavak ve Kırklareli İline bağlı Büyükmandıra, Kadriye, Akarca, Hedeyli Köyleri ve batıya doğru Pehlivanköy Uzunköprü yöresine de hitap edebilecek bir baraj sahamız bulunmaktadır. Bununla ilgili çalışmamı da Edirne DSİ XI. Bölge Planlama ve Şube Müdürü Sayın Bahattin Yılmaz Bey ilgilenmektedir. Sahamıza gelerek Bölgenin uygun olduğunu dile getirmiştir. Çalışmalar sürdürülmektedir.
Türkiye'de rüzgâr enerjisine en verimli yöre Trakya'dır. Sayın eski Enerji Bakanımız Hilmi Güler Kırklareli'ni ziyarete geldiğinde o toplantıya katılmıştım. Türkiye’de Trakya'nın rüzgâr zengini bir bölge olduğunu belgelerle anlatmıştı. Bu konuda da Hayrabolu su kanalımızın üzerine bir rüzgâr enerjili sistem ile kör derelere su devri yapılabilir. Kendi enerjimizi üretebiliriz.
DSİ Kuyularımızın su kanalları kullanılamaz hale gelmişti. Kırklareli Köy Hizmetlerine B.Mandıra Sulama Kooperatifi olarak dilekçe ile müracaat ettim. Malzemeleri karşılandığı takdirde işçiliğimizi kooperatif olarak su kanallarımızı yapacağımızı ilettim. Derhal Sayın K.Eli
Köy Hizmetleri ( Hasan GÖKSU ) bizlere ellerindeki imkânlar doğrultusunda yardımcı olacaklarını ilettiler.    
Yine 10 km.lik kör dere yatağı temizleme işlemi için Kırklareli DSİ Şube Md. Yrd. Sayın Yavuz Genç Bey'e verdiğim dilekçeme istinaden köyüme gelip gerekli incelemeleri yapmıştır. En kısa zamanda temizleme işlemine başlanacağı bir dilekçe ile kooperatifimize cevap vermişlerdir. Temizlenecek olan dere yatağına Karademir Barajından gelen su Hayrabolu büyük su kanalından devire edilerek sulama sahamız genişletilecek ve taşkın sahadan (sel baskınından ) kurtulmuş olacağız. Hayrabolu su kanalı daha önce DSİ tarafından temizlendiği için bu yıl ki yağan yağmurlardan sel felaketinden kurtulduk. Yöremiz köylerimiz hiç zarar görmemişlerdir. B.Mandıra Tarımsal Kalkınma (SÜT) Kooperatifimiz 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren 0,85 kuruştan süt alımına başlamıştır. Süt ödemeleri 15 günde bir yapılacaktır. Bir aylık teminat mektubu verilecektir. Civar köylerden ve Kooperatiflerden süt alımı için görüşmeler yapılmaktadır. Kooperatiflerin veya özel firmaların işçi, elektrik vs. masrafları görüşme neticesinde sağlanacaktır.” şeklinde konuştu
* “Siyasetçiler göbekli olduğu için zayıfı düşünmezler”
Beldelerine faydalı birer birey olmak için siyaseti arka planda tutmak gerektiğini ifade eden Alparslan; “Sonuç olarak; devletimizden istemesini ve saygılı olmayı kuru muhalefet yapmaktansa beldemiz ve yörelerimiz için neler yapabiliriz? Mantığı ile hareket etmeliyiz. Daha sonra siyasetini yine yap. Siyasetçilerin çoğunun göbekleri olduğu için, zayıf insanları düşünmezler”  dedi. (yy)