“Alo 182 ile herkese eşit ve adaletli hizmet verilmesi hedefleniyor”

“Alo 182 ile herkese eşit ve adaletli hizmet verilmesi hedefleniyor”

“Alo 182 ile herkese eşit ve adaletli hizmet verilmesi hedefleniyor”

“Alo 182 ile herkese eşit ve adaletli hizmet verilmesi hedefleniyor”

“Alo 182 ile herkese eşit ve adaletli hizmet verilmesi hedefleniyor”
21 Ocak 2011 - 10:16

Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr. M. Mustafa Saymaz hastanelerde
kuyrukların azalması, vatandaşların memnuniyetinin arttırılması ve
sağlık hizmetleri sunumunda verim ve kalitenin yükseltilmesi için
uygulamaya sokulan “Alo 182” Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) ile
ilgili bilgiler verdi.

HABER MERKEZİ

Müdür Saymaz, Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) Alo 182’yi arayanlara şuanda Türkiye çapında Erzurum ve Kayseri’de bulunan 2 merkezdeki operatörlerin cevap verdiğini. Alo 182 ile başvuru yapıldığında bu merkezlerden ildeki uzman doktorların klinik durumlarının sistemden görülebildiğini, bu şekilde boş olan randevuları hastalara verilebildiğini belirtti. Randevusunu alan kişinin ilgili hastaneye geldiği zaman hastanedeki MHRS için bulunan bir MHRS birimine müracaat etmesi gerektiğini belirten Müdür Saymaz, buradan aldığı kayıt ile poliklinikte muayenesini randevu aldığı saatte rahatlıkla yapabileceğini söyledi.
Kırklareli’de de MHRS hizmetinin bu şekilde verildiğini belirten Müdür Saymaz şunları kaydetti;
“Alo 182’yi arayarak MHRS’den faydalanan hastalara normal polikliniğe gelen hastalara göre öncelik tanınıyor. Normal müracaatlarda bir yığılma zaten oluyor, fakat MHRS ile gelenlerin saati belli olduğu için randevu saatinde vatandaş muayenesini oluyor. Vatandaşlar randevu saatinden 15 dakika önce gelerek MHRS biriminde işlemlerini halleder ise 5 dakika bekledikten sonra randevu saatinde muayene olabilir. Hasta muayene olamazsa hastanede bulunana MHRS birimine randevu saatinde muayene olamadığı ile ilgili müracaat edebilir, konuyu hastanelerde bulunan Hasta Hakları Birimine taşıya bilir, ya da Yatakla Tedavi Bölümüne mağduriyetini bildirebilir, bizde gereği neyse onu yaparız.
* “Telefonlara bakan operatörler sadece randevu veriyor”
MHRS ile ilgili anket çalışması yaptıklarını belirten Müdür Saymaz şöyle devam etti;
“MHRS güzel bir randevu sistemi, vatandaşların rahatça muayenelerini olabilmelerini sağlayan bir randevu sistemi, geçtiğimiz günlerde MHRS ile ilgili hastanelerde bir anket çalışması yaptık. Vatandaşların büyük bir kısmı memnun olduklarını ifade etti. Memnun olmayan vatandaşlarımızda oldu. Memnun olmayan vatandaşlar hem bizden, hem de kendilerinden kaynaklanan eksiklikler nedeni ile memnun değiller. Buna örnek vermek gerekirse bazı vatandaşlar T.C. Kimlik numarasını yanlış verdiği için hastaneye gittiğinde muayene olamıyor, bazı vatandaşlar kendisi randevu alıp başka yakınını hastaneye muayene olmaya götürüyor muayene olamıyor, bazı yaşlı vatandaşlar Alo 182’yi aradıklarında hangi polikliniğe gideceklerini bilmedikleri için karşı taraftaki operatöre şikayetini anlatıp hangi polikliniğe gidebileceğini soruyor. Telefonlara bakan operatörler sadece randevu verme hizmeti verdiklerinden bu konuda aksaklıklar meydana geliyor ve bu vatandaşlarda MHRS’den memnun olmadıklarını belirtiyorlar. Vatandaş hastalığı gereği hangi polikliniğe muayene olmayacağını bilmeye bilir. Bu vatandaşlarımız doğrudan hastaneye gelerek hastalığı ile ilgili hastanede görevli personelden yardım alarak gerekli polikliniğe giderek muayene olabilirler.
* “MHRS sadece randevu sistemi olarak bir ayrıcalıktır”
“MHRS’de vatandaş SGK kapsamındaysa ona göre değerlendiriliyor. Sigorta ve Bağ-Kur primleri ödenmemiş kişiler MHRS’den randevu alınca ücretsiz muayene olacak diye bir şey yok. Alo 182 arandığında kişinin bilgisayar sisteminden provizyonu araştırılıp sorgulaması yapılıyor, provizyon alınırsa muayenesi yapılıyor, alınmazsa hasta ücretli muayene oluyor. MHRS sadece randevu sistemi olarak bir ayrıcalıktır. Kişiler doğru bilgilerini eksiksiz verip randevu alırlarsa memnun olacaklardır”.
* “Alo 182 ile herkese eşit ve adaletli hizmet verilmesi hedefleniyor”
“Önceleri vatandaşlar hastanede randevu alıp muayene olmak için kendileri bilgilerini bilgisayardan girip randevu alıyorlardı, ama aslında telefon daha efektif, bilgisayarı bilmeyen var. Bilgisayarı bilmeyen vatandaşlar için eskiden bir ayrıcalık söz konusu değildi. Bilgisayarı bilen arkadaşlar için bir ayrıcalık vardı. Kırklareli’nin kültür ve eğitim seviyesi yüksek olduğu için çok sayıda vatandaş bilgisayar ekranından randevu alıyordu. Doğu’da bulunan illerde bilgisayarı olmayanlar, bilgisayar kullanmayı bilmeyenler var. Bu konuya Sağlık Bakanlığı el atarak herkese eşit ve adaletli bir hizmet vermek adına çalışmalar yaptı ve “Alo 182” ile daha iyi bir hizmet sunma kararı aldı.”
* “Alo 182 yakın zamanda 81 ilde uygulamaya konulacak”
“MHRS Türkiye genelinde 9 pilot ilde uygulanıyor Kırklareli’de bu pilot illerden birisidir. Alo 182 yakın zamanda 81 ilde uygulamaya konulacak. MHRS’den faydalanmak isteyen Kırklarelili vatandaşlar Alo 182’yi aramadan önce T.C. kimlik numarası ve müracaat edecekleri poliklinik ile ilgili tüm bilgilerini hazır bulundurup Alo 182’yi bu şekilde aradıklarında sadece 1 dakikada işlemlerinin tamamlandığını görecekler.”