“Akciğer kanserlerinin 1/3’ü pasif içicilerden oluşuyor”

“Akciğer kanserlerinin 1/3’ü pasif içicilerden oluşuyor”

“Akciğer kanserlerinin 1/3’ü pasif içicilerden oluşuyor”

“Akciğer kanserlerinin 1/3’ü pasif içicilerden oluşuyor”

“Akciğer kanserlerinin 1/3’ü pasif içicilerden oluşuyor”
04 Şubat 2010 - 09:29

Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Bilgin “4 Şubat Dünya Kanser Günü” ile ilgili bir açıklama yaptı.


HABER MERKEZİ
Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Bilgin “4 Şubat Dünya Kanser Günü” ile ilgili bir açıklama yaptı. Kanserin üzerinde sigaranın etkisinin çok fazla olduğuna dikkat çeken Bilgin, Akciğer kanserlerinin ise 1/3’ünün pasif içiciler olduğunu belirterek, yanında sigara içilen kişilerin dahi risk altında olduğunu kaydetti. Dr. Bilgin’in açıklaması şu şekilde oldu; “Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) nün başlattığı 4 Şubat Dünya Kanser Günü vesilesiyle halkın kanser konusuna dikkatinin çekilmesi, konunun uzmanı olan kişiler aracılığıyla halkın bilgi düzeyinin yükseltilmesine yönelik aktivitelere, her özel gün ve haftalarda olduğu gibi bu günde de yer verilecektir.
Kanser dünyada olduğu gibi ülkemizde de öldürücülüğü yanında, bıraktığı sakatlıklar ve ortaya çıkardığı ekonomik kayıplar nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunudur. Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarında sonra ikinci sırada yer alan kanserle mücadelede hedef; 
2020 Yılına kadar ülkemizde 65 yaş altı nüfusta tüm vücut kanserlerini %10, 2030 Yılına kadar da akciğer kanserlerini %25, Tüm vücut kanserlerini ise %15 oranında azaltmaktır.
Toplumun kanser konusunda farkındalığını eğitim yoluyla arttırmak, kanserde erken teşhis ve taramayı yaygınlaştırmak, kanser kontrolünde yeni modeller oluşturmak, önlenebilir kanserleri toplumdan yok etmek, taranabilir kanserlerin mortalitesini azaltmak amacıyla, 1995 Yılından itibaren bu güne kadar 81 ilde (83 KETEM) Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi kurulmuştur.
İlimizde de Kırklareli Devlet Hastanesi bünyesinde bulunan KETEM’de kanser erken teşhis, tarama ve eğitim faaliyetleri sürdürülmektedir.
Bu günün başka bir hedefi de; Dünyada 700 milyon çocuğun sigara dumanıyla kirlenmiş hava soluduğuna dikkat çekilerek yetişkinleri ve ebeveynleri çocuklarla birlikte bulundukları ortamları sigaradan arındırma sorumluluğuna yönlendirmek olacaktır.  
“Sigara İle Hem Kendinizi Hem Geleceğinizi Yok Etmeyin”
Sigara hem kendinizin hem de pasif içici konumundaki çocuklarınız için öldürücü bir tehlikedir. Ne yazık ki, çocukların akciğerleri henüz gelişmektedir ve onlar yetişkinlerden daha fazla ve hızlı nefes alıp verirler. Sigara dumanına maruz bırakılarak, pasif içici durumuna düşürülen çocuklarda kulak ve boğaz enfeksiyonları, bronşit, zatürre sıklıkla görülen hastalıklardır. Astıma zemin hazırlar, astımın tedavisini zorlaştırır, ciddi astım krizlerine yol açar. Hamilelerde ise erken doğum ve düşük doğum ağırlığı risklerini de beraberinde getirmektedir.
Erken doğum riski 2 kat fazladır, Ölü doğum riski 1/3 kez fazladır, Düşük yapma riski 1/4 kez fazladır, Bebeğin gelişme geriliği, zeka geriliği riski artmaktadır, Sigara içmeyen akciğer kanserli hastaların 1/3’ü sigara içen bir kişi ile yaşamaktadır, yani pasif içicidir. Sigara içmeyenlerde görülen akciğer kanserlerinin %17’sinin nedeni çocukluk çağı veya erişkin dönemdeki pasif içiciliktir.
Ev içinde sigara içiliyorsa, Çocuklar ortalama günde 5 sigara içmiş olmakta, Bebekler hastaneye 3 kat daha fazla başvurmakta, Ani bebek ölümü riski 2.5 kat artmakta, Bebeklerde kolik tarzı karın ağrısı 2 kat artmakta, Çocuklarda astım ve solunumsal enfeksiyon riski 2 kat artmakta, Çocuklarda akciğer kanseri, kronik bronşit sıklığı artmakta, Eşi sigara içen kadınlarda akciğer kanserinden ölüm 2-3 kat artmaktadır. Kendinize ve çevrenize bir iyilik yapın ve sigarayı hayatınızdan sonsuza kadar çıkarın” (yy)