Ahilik Haftası kutlama programı belli oldu

Ahilik Haftası kutlama programı belli oldu

Ahilik Haftası kutlama programı belli oldu

Ahilik Haftası kutlama programı belli oldu

Ahilik Haftası kutlama programı belli oldu
23 Eylül 2013 - 09:35

Her yıl yapılan Ahilik Haftası’nın kutlama programı belli oldu. Ahilik Haftası kutlamaları bu yıl Kırklareli Valiliği, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından 23-28 Eylül 2013 tarihleri arasında çeşitli etkinlikleri ile kutlanacak.







HABER MERKEZİ


Ahilik Haftası etkinliklerinin ilk günü olan 23 Eylül 2013 Pazartesi günü saat 09.00’da Vilayet Meydanı’nda Atatürk Anıtına çelenk sunma töreni gerçekleştirilecek. Çelenkler Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığı, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanlığı ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı tarafından sunulacak. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından çelenk sunma töreni sona erecek.


Saat 09.30’da Esnaf ve Sanatkârlar kuruluş temsilcileri Valilik Makamı’nı ziyaret edecekler.


Saat 10.30’da Esnaf ve Sanatkârlar kuruluş temsilcilerinin Belediye Başkanlığını ziyaret edecekler.


Saat 11.30’da Esnaf ve Sanatkârlar kuruluş temsilcilerinin Kırklareli Üniversitesi Rektörlüğünü ziyaret edecekler.


Aynı gün, saat 14.00’da Kırklareli Halk Eğitim Merkezi ASO Müdürlüğü Salonu’nda etkinlikler düzenlenecek. Bu etkinlikler kapsamında çeşitli Meslek Grupları’na ait Yöresel El Sanatları ile ilgili Sergi Açılışı yapılacak. Sergi 23-28 Eylül tarihleri arasında Kırklareli Halk Eğitim Merkezi ve ASO Müdürlüğü Salonu’nda açık kalacak. Kırklareli Belediyesi Halk Oyunları Ekibi Yöresel Halk Oyunları Gösterisi yapacaklar.


Saat 14.30’da Kırklareli Halk Eğitim Merkezi ASO Müdürlüğü Salonu’nda Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayacak programda, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Başkanı Fuat Şeker, Kırklareli Valisi Mustafa Yaman bir konuşma yapacak. Ardından Teknik Endüstri Meslek Lisesi Tarih Öğretmeni Şevket Sezer “Halkı Hakk’a Bağlayan Yol: Ahilik” konulu bir sunum gerçekleştirecek. “Ahilik’te Şed Kuşanması” ile ilgili sine vizyon gösterisi sunulacak.


24 Eylül 2013 Salı günü saat 10.00’da Kırklareli Üniversitesi Rektörlüğü Kültür Merkezi’nde düzenlenecek olan program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayacak. Ardından Ney Sanatçısı Hakan Konyar tarafından Doğaçlama Ney Dinletisi sunulacak. Kırklareli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Raşit Gündoğdu tarafından “Geçmişten Günümüze Ahilik” konulu bir Konferans verilecek. “İlin Ahisi” ve “Eski Ustalara Ödül” ile “Yeni Ustalara” Belgeleri verilecek. 


25 Eylül 2013 Çarşamba günü saat 14.00’da Kırklareli Merkez Huzur evi ziyaret edilecek. Kırklareli Berberler ve Kuaförler odası tarafından huzurevi sakinlerine saç kesimi ve bakım yapılacak.  


26 Eylül 2013 Perşembe günü saat 14.00’te Pınarhisar ilçesine bağlı Poyralı Köyü ile Lüleburgaz ilçesine bağlı Ertuğrul Köyleri’ndeki Kültür Evleri Ziyareti yapılacak. Buralardaki Dokumacılık Sanatı yerinde görülecek. 


27 Eylül 2012 Cuma günü saat 11.00’de Arasta Esnafı ziyaret edilecek. Saat 12.30’da Ahmet Cevdet Paşa Camii’nde Mevlid-i Şerif okutulacak. Mevlidin ardından Kırklareli Belediyesi tarafından katılımcılara Esnaf Pilavı ve Helva ikramı yapılacak.   


*Ahilik nedir?


Ahiliğin, Türklerin İslâmiyet'i toplu olarak kabul ettikleri 10.-11. yüzyıldan itibaren Türk örf ve adetleri ile İslam inancını kaynaştırmak amacıyla geliştirilen bir düşünce sistemi ve yaşama tarzı olduğu söylenebilir. Bu düşünceyi ve yaşama tarzını benimseyenlere de "Ahi" denmektedir. Ahi birlikleri ise Ahiler tarafından kurulup geliştirilen bir sivil toplum kuruluşudur.


*Ahiliğin Kurucusu Ahi Evran kimdir?


1176 yılında Horasan'da doğmuş olan Ahi Evran'dır. Kösedağ Savaşı'ndan sonra Moğol baskısı ile Anadolu'ya göç eden Oğuz Türkleri arasında Ahi Evran'ın ailesi de bulunuyordu. Ailesi ile birlikte önce Konya'ya yerleşen Ahi Evran, oradan Denizli ve Kayseri'ye gitmiş, son olarak ta Kırşehir'e yerleşmiştir. Fakir bir ailenin çocuğu olan Ahi Evran, önce bir demircinin yanında çalışmaya başlamış, daha sonra debbağlık (deri işlemeciliği) sanatına girerek bu meslekte, çalışkanlığı ve kabiliyeti sayesinde 2 yılda kalfalığa yükselmiştir. Ahi Evran usta olduktan sonra teşkilatta Ahi Şeyhi olarak görev almış, Kırşehir'de debbağlık mesleğini geliştirip yaygınlaştırmıştır. Osmanlı Devletinin kuruluşunda önemli rol oynayan binlerce Ahi yetiştiren Ahi Evran, 1269 yılında 93 yaşındayken ölmüştür. Mezarı Kırşehir'dedir.


*Ahilikte 3 kapalı, 3 açık kural vardı.


Bu kurallardan kapalı olanlar; Eline dikkat etmelidir. (Hırsızlık, barbarlık ve kötülük etmemesi için) Diline dikkat etmelidir. (Yalan söylememek, dedikodu, küfür ve hakaret etmemek için) Beline dikkat etmelidir. (Başkalarının namusuna ve onuruna dokunmamak için) Bu kurallardan açık olanlar; Eli açık olmalıdır. (Düşkünlere yardım için) Kapısı açık olmalıdır. (Konuk veya bir şey istemeye gelenler için) Sofrası açık olmalıdır. (Yoksullara, muhtaçlara yemek yedirmeleri için) Ahiler kız çocuklarına da şu 3 öğüdü verirler ve benîmsetîrlerdi. İşine dikkatli olmalıdır. (Evinin, ailesinin işini ihmal etmemesi için) Aşına dikkatli olmalıdır. (İyi yemek pişirmesi için) Eşine dikkatli olmalıdır. (İdareli olup kocana sahip olmasını bilmesi için) Ahilikte öncelikli amaç üstün insan yetiştirmektir. Bu hem ahlâkî yönden, hem de meslekî yöndendir. Dolayısıyla öncelikli amaç ahlâklı, dürüst ve faziletli bir meslek kişisi yetiştirmektir. Mesleki dereceler üç tanedir: Yamak ve çırak, Kalfa, Usta


Ülke düzeyinde bütün esnaf birlikleri Kırşehir'de bulunan Ahi Evran Zaviyesi'ne bağlıydı. Bu zaviyenin başında bulunan Ahi baba, bütün sanatkârların pîri kabul edilen Ahi Evran Veli'nin halifesiydi ve bütün esnaf birlikleri ona bağlıydı. Böylece Ahi birlikleri bir merkeze bağlanmakta ve Ahi Evran Zaviyesi de bu birliklerin genel merkezi olmaktaydı. Ahi birliklerinin en önemli özelliklerinden biri de Ahilik düşünce ve felsefesine uygun şekilde iktisadi hayatın düzenlenmesi için bir araç olarak kullanılmak üzere kurulan ve işletilen orta sandıklarıdır. (Bu sandıkların yerini günümüzdeki hayır kurumlarından hemen hemen hepsi ve Sosyal Güvenlik Kurumları almıştır.)


* “Ahilik denince esnaf, esnaf denilince de Ahilik akla gelir”


Ahi birliklerinde kurulan denetim ve ceza sistemi ile de, Ahi ahlak ve kurallarının korunması amacıyla bütün şikayet kapıları herkese açık bırakılmıştır. Ahi birlikleri köklü kültür değişimlerinin yaşandığı bir dönemde kurulmuş, esas itibariyle herkese açık bir teşkilat olmakla beraber, daha ziyade esnaf-sanatkârlar arasında taraftar bulmuştur. Bu bakımdan Ahilik denince esnaf, esnaf denilince de Ahilik akla gelmektedir. Ahiliğin esnaf ve sanatkârlar arasında gelişmesi tesadüf değildir. El işçiliği sahibini soygun ve vurgun peşinde koşturmadığı, dilencilikle yüzünü yere getirmediği için Ahilikçe en övülmeye değer geçim yolu olarak kabul edilmiştir.


Ahilerin Anadolu'nun hemen hemen her şehir, kasaba ve hatta köylerine kadar inen yaygın bir teşkilatı vardı. Yerleşim yerlerinde her sanat kolu için ayrı birlikler kurulmuştu. Bir meslekte ayrı birlikler meydana getirecek kadar esnaf ve sanatkârın bulunmadığı yerleşme merkezlerinde birbirine yakın meslek mensupları aynı birlikte toplanıyordu. Daha küçük yerlerde ise bütün meslek mensupları aynı birlikte toplanmıştı. Yerleşme biriminde kurulan Ahi birlikleri arasındaki ilişkileri büyük meclis sağlardı. (Büyük Meclislerin yerini günümüzde bu günkü "Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanlığı" almıştır.) Günümüzdeki esnaf teşkilatlanması da Ahi Teşkilatına benzer bir teşkilatlanma göstermektedir. (Serkan Koçtürk)