“Ahilik Haftası” Kırklareli’de çeşitli etkinliklerle kutlanacak

“Ahilik Haftası” Kırklareli’de çeşitli etkinliklerle kutlanacak

“Ahilik Haftası” Kırklareli’de çeşitli etkinliklerle kutlanacak

“Ahilik Haftası” Kırklareli’de çeşitli etkinliklerle kutlanacak

“Ahilik Haftası” Kırklareli’de çeşitli etkinliklerle kutlanacak
22 Eylül 2014 - 07:21

T.C. Kırklareli Valiliği tarafından hazırlanan program kapsamında “Ahilik Haftası” bu yıl 22-27 Eylül 2014 tarihleri arasında çeşitli etkinlikleri ile kutlanacak.




HABER MERKEZİ


T.C. Kırklareli Valiliği tarafından hazırlanan program kapsamında “Ahilik Haftası” bu yıl 22-27 Eylül 2014 tarihleri arasında çeşitli etkinlikleri ile kutlanacak.


Bugün başlayacak olan “Ahilik Haftası” kutlamalarında ilk olarak saat 09.00’da Vilayet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreni gerçekleştirilecek. Çelenkler Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanlığı, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanlığı ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı tarafından sunulacak. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından çelenk sunma töreni sona erecek.


Saat 09.30’da Esnaf ve Sanatkârlar kuruluş temsilcileri Valilik Makamı’nı ziyaret edecekler. Saat 10.30’da Esnaf ve Sanatkârlar kuruluş temsilcilerinin Belediye Başkanlığı’nı ziyaret edecekler. Saat 11.30’da ise Kırklareli Üniversitesi Rektörlüğü’nü ziyaret edecekler. Aynı gün, saat 14.00’da Kırklareli Halk Eğitim Merkezi’nde etkinlikler düzenlenecek. Bu etkinlikler kapsamında çeşitli Meslek Grupları’na ait Yöresel El Sanatları ile ilgili Sergi Açılışı yapılacak. Bu sergi 22-27 Eylül tarihleri arasında Kırklareli Halk Eğitim Merkezi’nde açık kalacak. Kırklareli Belediyesi Halk Oyunları Ekibi Yöresel Halk Oyunları Gösterisi yapacaklar. Saat 14.30’da Kırklareli Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayacak programda, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Başkanı Fuat Şeker konuşma yapacak. Konuşmanın ardından Atatürk Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Koray Şerbetçi “Halkı Hakk’a Bağlayan Yol: Ahilik” konulu bir sunum gerçekleştirecek. Sunumun ardından Kırklareli Valisi bir konuşma yapacak. “Ahilik’te Şed Kuşanması” ile ilgili sinevizyon gösterisi sunumu ile program sona erecek.


23 Eylül 2014 Salı günü saat 10.00’da Kırklareli Üniversitesi Rektörlüğü Kültür Merkezi’nde düzenlenecek olan program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayacak. Ardından Ney Sanatçısı Hakan Konyar tarafından Doğaçlama Ney Dinletisi sunulacak. Kırklareli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Raşit Gündoğdu tarafından “Toplum Dinamiklerinden Olan Ahilik” konulu bir Konferans verilecek. “İlin Ahisi” ve “Eski Ustalara Ödül” ile “Yeni Ustalara” Belgeleri verilecek. 


24 Eylül 2014 Çarşamba günü saat 14.00’da Kırklareli Berberler ve Kuaförler Odası tarafından Kırklareli Merkez Huzurevi ziyareti gerçekleştirilecek. Ziyarette Huzurevi sakinlerinin saç kesimleri ve bakımları yapılacak.


25 Eylül 2014 Perşembe günü saat 14.00’da Pınarhisar ilçesine bağlı Poyralı Köyü ile Lüleburgaz İlçesi’ne bağlı Ertuğrul Köyleri’ndeki Kültür Evleri Ziyareti yapılacak. Buralardaki Dokumacılık Sanatı yerinde görülecek.


26 Eylül 2014 Cuma günü saat 11.00’da Arasta Esnafı ziyaret edilecek. Saat 12.30’da Ahmet Cevdet Paşa Camii’nde Mevlid-i Şerif okutulacak. Mevlid’in ardından Ahmet Cevdet Paşa Camii karşısı Paşa Kafe’de saat 13.30’da Kırklareli Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği tarafından katılımcılara Esnaf Pilavı ve Helva ikramı yapılacak.   


* Ahilik nedir?


Ahiliğin, Türklerin İslâmiyet'i toplu olarak kabul ettikleri 10.-11. yüzyıldan itibaren Türk örf ve adetleri ile İslam inancını kaynaştırmak amacıyla geliştirilen bir düşünce sistemi ve yaşama tarzı olduğu söylenebilir. Bu düşünceyi ve yaşama tarzını benimseyenlere de "Ahi" denmektedir. Ahi birlikleri ise Ahiler tarafından kurulup geliştirilen bir sivil toplum kuruluşudur.


* Ahiliğin Kurucusu Ahi Evran kimdir?


1176 yılında Horasan'da doğmuş olan Ahi Evran'dır. Kösedağ Savaşı'ndan sonra Moğol baskısı ile Anadolu'ya göç eden Oğuz Türkleri arasında Ahi Evran'ın ailesi de bulunuyordu. Ailesi ile birlikte önce Konya'ya yerleşen Ahi Evran, oradan Denizli ve Kayseri'ye gitmiş, son olarak ta Kırşehir'e yerleşmiştir. Fakir bir ailenin çocuğu olan Ahi Evran, önce bir demircinin yanında çalışmaya başlamış, daha sonra debbağlık (deri işlemeciliği) sanatına girerek bu meslekte, çalışkanlığı ve kabiliyeti sayesinde 2 yılda kalfalığa yükselmiştir. Ahi Evran usta olduktan sonra teşkilatta Ahi Şeyhi olarak görev almış, Kırşehir'de debbağlık mesleğini geliştirip yaygınlaştırmıştır. Osmanlı Devletinin kuruluşunda önemli rol oynayan binlerce Ahi yetiştiren Ahi Evran, 1269 yılında 93 yaşındayken ölmüştür. Mezarı Kırşehir'dedir. (Savaş Eskici)