“7’den 70’e Gökbilim” anlatıldı

“7’den 70’e Gökbilim” anlatıldı

“7’den 70’e Gökbilim” anlatıldı

“7’den 70’e Gökbilim” anlatıldı

“7’den 70’e Gökbilim” anlatıldı
05 Ekim 2011 - 21:21

3. Uluslararası Kırklareli Yayla Bolluk Bereket Hasat ve Bağ Bozumu
Şenliği münasebeti ile 3 Ekim 2011 Pazartesi günü “7’den 70’e Gökbilim”
konulu bir panel düzenlendi.

HABER MERKEZİ
Saat 15.00’da Rektörlük Kültür Merkezi Salonu’nda yapılan panelde Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ethem Derman panelin sunumu gerçekleştirdi. Gökbilimci İlhan Vardar ve Nurcan Örtügen Gök’ün de panelist olarak katıldığı panelde gökbilim yani İtalyanca adıyla Astronomi geniş bir şekilde panele katılan öğrencilere aktarıldı.
Panelde güneşin ve yıldızların dünyamıza ne kadar uzak olduğu, gökyüzünde ne tür şekiller ve cisimler bulunduğu, tüm evrende her şeyin yıldız tozundan meydana geldiği öğrencilere anlatıldı. Paneli Prof. Dr. Derman’ın ağzından can kulağı ile dinleyen öğrenciler dünyamızın da içine bulunduğu evrenin ne denli ilginç olduğunu görünce hayretler içinde kaldılar.
Prof. Dr. Derman sunumunda eski zamanlarda yaşayan insanların yıldızları bir takım şeylere benzetmesi ile yıldızların isimlerinin bu şekilde günümüze kadar geldiğini belirtti.
“Evren’in ilk oluştuğunda sadece hidrojen ve helyum vardır. Daha sonra yıldızların çekirdeklerinden meydana gelen nükleer tepkimeler sonucunda oksijen, karbon v.b. elementler oluştu. Bu elementler yıldızların çekirdeklerinden meydana geldi. Birçok yıldız diğer yıldızların tozlarından oluştu.” şeklinde konuşan Prof. Dr. Derman, dünyamızın ve güneşimizde bu gaz ve tozdan oluştuğunu, bu gaz ve tozun içindeki tüm elementlerin yıldızların çekirdeklerinden meydana geldiğini, insan vücudundaki kalsiyum, demir ve bu tür elementlerin hepsinin yıldız tozundan meydana geldiğini belirterek, insanların bir anlamda uzaylı olduklarını ifade etti.
Prof. Dr. Derman yıldızların birçoğunun uzaklığının üç buçuk dört milyon ışık yılı uzaklıkta olduğundan yıldızların geçmişinden yansıyan ışıkların günümüze geldiğini ifade edeek, aslında parlayan yıldızların büyük bir bölümünün sönük olduğunu belirtti. (cs)