7'de 1 şans umut oldu

7'de 1 şans umut oldu

7'de 1 şans umut oldu

7'de 1 şans umut oldu

7'de 1 şans umut oldu
23 Aralık 2010 - 08:47

Geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybeden hastadan alınan böbrek,
böbrek bekleyen 7 hasta için umut oldu. Kan gurubu tutan 7 hasta şimdi
doku uyum testinin sonuçlarını bekliyor.

 

İstanbul'da geçirdiği trafik kazası nedeniyle hayatını kaybeden geç kızın böbreği Edirne'deki böbrek hastaları için umut oldu. Ailesinin de rızasıyla genç kızdan alınan böbrek Yrd. Doç. Dr. Tamer Sağıroğlu başkanlığındaki uzman bir ekip tarafından Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne getirildi.
Kadavradan alınan böbrekle kan gurupları uyan diyaliz hastası ve 14 yıldır börek nakli bekleyen Osman Akman, 7,5 yıldır nakil bekleyen Ertem Palalı, 6 yıldır nakil bekleyen Havva Dirik, 4 yıldır nakil bekleyen Nail Güngör ve 1'er yıldır nakil bekleyen Cumasiye Kovankaya, Kamuran Konyalı ile Hüseyin Topallar'ın heyecanlı ve umutlu bekleyişi sürüyor.
Böbrek nakli bekleyenlerden Dirik, çok sevinçli olduğunu belirterek, ''Böbrek bulunduğu için çok sevinçliyim. 6 yıldır bu hastalığı çekiyorum. Çok zor bir hastalık. İnşallah bugün birbirimize böbrek uyacak. Kime olursa olsun önemli değil. Önemli olan bir hastanın daha kurtulmasıdır'' dedi.
Böbrek bekleyen hastalardan biri olan Hüseyin Topallı ise kendisinin 50 yaşında olduğunu bu nedenle nakledilecek böbreğin kendisinden daha genç birisine uymasını istediğini söyledi.
İnsanların organ bağışı konusunda duygusallığı bırakması gerektiğini anlatan Topallı, bu durumun herkesin başına gelebileceğini insanların bu nedenle duyarlı olması gerektiğini kaydetti.
* ''En şanslı ve en uygun olana böbrek naklini yapacağız''
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Üstündağ, ilk kez hastanelerinde kadavradan alınan böbreğin bir hastaya nakledileceğini belirtti.
Bulunan böbreğin hastanede bulunan 7 hasta içinde büyük bir şans olduğunu anlatan Üstündağ, şunları söyledi:
''Aynı kan grubunda olan ve böbrek nakli olmak için müracaat eden hastaları araştırdık. Araştırmamızın sonucunda 7 hastamızın kan grubu böbrek bağışlayan kişiyle aynı çıktı. Kendilerini hastanemize davet ettik, hazırlıklar başladı. Hastalarımıza neler yapması gerektiğini anlattık. Hepsine doku uyum testi yapıldı. Şimdi o test sonuçlarına göre hangi hastaya böbrek nakli yapılacağı belli olacak. Hastalar arasında en şanslı ve en uygun olana böbrek naklini yapacağız''
Üstündağ, Türkiye'de kadavradan böbrek naklinin canlandırılması gerektiğini, bunun başarılması halinde çok sayıda diyaliz hastasının kurulacağını belirtti.
Türkiye'de kadavradan yapılan organ bağışlarının çok az olduğunu ifade eden Üstündağ, ''Türkiye'de kadavradan bağış maalesef çok fazla değil. Geçen sene 160 -170 kişi böbreğini bağışlamış ve geri kalan kullanılabilir böbrekler heba oldu gitti, toprak oldu. Kadavradan böbrek bağışını canlandırabilirsek bu böbrekleri toprak altında çürümekten kurtarırsak Türkiye'de 5 - 6 yıl içinde hiç diyaliz olmak zorunda kalan hasta olmayacak. Ayrıca ülke ekonomisi açısından da önemli bir kaynak harcanmayacak'' dedi. aa