6 oy farkı ile Hasan Çetin Başkan

6 oy farkı ile Hasan Çetin Başkan

6 oy farkı ile Hasan Çetin Başkan

6 oy farkı ile Hasan Çetin Başkan

6 oy farkı ile Hasan Çetin Başkan
07 Şubat 2011 - 09:32

Kırklareli Ziraat Odası, 5 Şubat’ta 19. Genel Kurulunu gerçekleştirdi ve
Başkanlık seçimi yapıldı. Seçim öncesi yapılan konuşmalarda aday adayı
Mustafa Minsolmaz, Necmi Koyuncu’nun bazı konularda eksik yönlerini dile
getirdi ve Koyuncu da cevabında gecikmedi. Çekişmeli geçen seçimlerde
Hasan Çetin 6 oy farkla 35 oy alarak Kırklareli Ziraat Odası’nın yeni
başkanı oldu.



HABER MERKEZİ
Kırklareli Ziraat Odası Başkanlığı 19. Genel Kurulu 5 Şubat 2011 Cumartesi günü Halk Eğitim Müdürlüğü Salonu’nda yapıldı. Saat 10.30’da başlayan genel kurula Kırklareli İl Tarım Müdürü Hasan Çebi, Müdür Yardımcısı Mehmet Özcan, Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Necmi Koyuncu, Meclis Üyesi Behçet Şen, İl Mahalli İdareler Müdürü Alaattin İkican, MHP Milletvekili Aday Adayı Av. Cemal Terzi ile delegeler katıldı.
Oda Başkanı Necmi Koyuncu divan üyelerinin seçilmesi için verilen önergeyi okuyarak Divan Başkanılığına Mehmet Hacıoğlu, Başkan Vekiliğine Mehmet Kaygısız, kâtip üyeliğine Sabri Güncel, Serkan Köken getirilmek istendiğini ifade etti. Önerge oy birliği ile kabul edilerek divan oluşturuldu.
Divan Başkanı Mehmet Hacıoğlu genel kurula katılanlara hoş geldiniz diyerek bu göreve uygun görüldüğü için delegelere teşekkürlerini sundu.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan genel kurulda Gündem maddeleri okunarak oy birliği ile kabul edildi.

-Koyuncu; “387 bin TL’lik sermayemiz, 652 bin’e ulaştı”
Oda Başkanı Necmi Koyuncu, Ziraat Odası’nın çalışma raporunu okudu.
Koyuncu, oda olarak yapılan faaliyetlerin içeriği hakkında bilgiler verdiği raporda mazot ve gübre fiyatlarına yapılan zamlar tarım sektörünü bitirme noktasına geldiğini, hayvancılık sektöründeki kısır döngü nedeni ile bugün bir kargaşa ortamını oluştuğunu, et ve süt üretiminin yetersiz kalınca piyasalardaki et ve süt fiyatlarında artışlar meydana geldiğini belirtti. Bu artışları engellemek için hayvan ithalinin önünün açıldığını ifade eden Koyuncu,
Konu ile ilgili teşfik kredileri açılmasına rağmen yaşanan krizin halen aşılamadığını belirtti. Orman köylüsünün her geçen gün artan sorunları nedeni ile yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirten Koyuncu, tüm bu zorluklara rağmen inadına üretmeye çalışan Kırklareli çiftçisinin ülkesini en çok seven ve en cefakar kesimi olduğunu vurguladı.
Başkan Koyuncu, Kırklareli Ziraat Odası’nın bu sorunlara çözüm üretmek için sürekli olarak gayret içinde olduğunu belirterek; “Kırklareli Ziraat Odasında 7443 kayıtlı üye vardır. Odamızın mali gücü üyelerimizden alınan bağışlar ve aidatlardan oluşmaktadır. Bir önceki genel kurulda kabul ettiğimiz tahmini bütçeye uygun olarak çalışmalar yapılmıştır. Odamızın gelirleri ve sermayesi 4 yıl içerisinde kayda değer artışlar göstermiştir. 4 yıl içerisinde gelirler tahmin edilenin üzerinde, giderler ise tahmin edilenin gerisinde kalmıştır. 2006 yılında 387 Bin 416 TL olan sermayemiz 2010 yılında 652 Bin 124 TL’ye ulaşmıştır. Rakamlardan anlaşıldığı gibi odamızın sermeyesi 4 yıl içinde ciddi bir şekilde ilerlemiş, buna rağmen odamızın mali düzeyi sınırlı kalmaktadır.” dedi. Çiftçi kesiminin ancak bir arada olarak bir güç olduğunu ortaya koyarak hedeflerine varabileceğini belirten Koyuncu, 2011 yılının çiftçilere hayırlar getirmesi dileği ile saygılar sunup sözlerine son verdi.

Minsolmaz’dan eleştiriler; “Odamız bugüne kadar aidat toplamaktan başka ne yaptı?”
Divan Başkanı Mehmet Hacıoğlu rapor ile ilgili söz almak isteyen olu olmadığını sordu. Başkan adayı Mustafa Minsolmaz, söz almak istediğini belirterek kürsüye çıktı.
Çalışma raporu ile ilgili düşünce ve duygularını salondakiler ile paylaşmak istediğini belirten Başkan Adayı Mustafa Minsolmaz, yıllardır bu genel kurullara geldiğini, kendilerine okunan faaliyet raporunda teorik olar bir şeyler olduğu kendilerine anlatıldığını ama pratikte gördükleri hiçbir şey olmadığını ifade etti. “Ben burada okunan raporu 4 yıl öncede dinledim. Aynısı, üzerinde hiçbir değişiklik yok. Bizler bunları dinlemek yerine gönlümüzün istediği gibi odamızın daha aktif olmasını beklemekteyiz. “Geçen yıl bunları yaptık, 4 yıl zarfında ilaveten bunlar oldu” gibi oda yönetimi tarafından yeni faaliyetlerin olmasını isterdik. Önemli olanda genel kurulda bunların açıklanmasıdır. Başkanımız şimdiye kadar hükümetlerin uygulamış olduğu politikaları söyledi. Bizlere çiftçinin zor durumda olduğunu ima etti. Bizlerin oda yönetimine talip olmamızın yegâne sebebi 4 yılda bir yapılacak olan genel kurullarda yeni yapılacak olan, bu başı yazın güneşin altında, ayağı da hayvan tezeği içinde olan insanlarımıza bir şeyler vermektir. Odamızın yegâne kuruluş sebebi çiftçinin temel girdi ve ihtiyaçlarını karşılamaktır.” şeklinde konuşan Minsolmaz, Ziraat Odalarının, hükümetlerin uygulamış oldukları tarım politikalarını, çiftçinin lehine olan uygulamaları raporlar halinde düzenleyip bir üst birliğe, üst birlik vasıtasıyla da bakanlığa, yetkililere iletmek olduğunu belirterek; “Acaba bunlar odamızda oluyor mu?” dedi.
Kendi hedeflerinin 4 yılda bir yapılacak olan genel kurullarda her yıl yeni ilave bir hizmet katmak olduğunu belirten Minsolmaz; “Sizlere soruyorum; odamız bugüne kadar aidat toplamaktan başka ne yaptı? İnsanlarımız normalde odamızdan alış veriş yapar, ama bizim odamız istenilen faaliyeti göstermiyor. Ben araştırdım, Manisa Ziraat Odası vadeli gübre satıyor. Eskişehir Ziraat Odası vadeli yem satıyor. Edirne Ziraat Odası 5 ay faizsiz Ayçiçeği ve Mısır tohumu satıyor. Bizim odamızda bu sermaye birikimi neden oluşmadı? İnsanlarımız menfaatine bakar. Düşük kar ile odadan alış verişini yapar. Kar amacı güdülmeden satış yapılması lazım. Bir ürün piyasada 10 ise odamızda 9 lira olması lazım. Biz geçen dönem delege seçildik. Sadece genel kurula geldik oy kullandık. Ondan sonra ne arayan nede soran oldu.” dedi.
Motive oldukları takdirde 64 tane delege arkadaş ile temaslarının hiçbir zaman kopmayacağını belirten Minsolmaz, kendilerine oy verip vermemesinin önemli olmadığını, çiftçinin yoğun çalışma dönemlerinde onların arz ve taleplerini resmi belge ile köyün ihtiyaçları neyse liste halinde isteyeceklerini, odanında bunu tedarik etmek mecburiyetinde olduğunu ifade etti.
“Bana ‘Bizim o kadar sermayemiz yok’ şeklinde cevap verilecektir. Bunu başka odalar nasıl yapmış bunun araştırılması lazım. Ben ve arkadaşlarım kendimize güveniyoruz. Hiçbir arkadaşımız şimdiye kadar yönetim kurulunda yer almadık. Hepimiz tertemiz, yeniyiz ve değişimden yanayız. Lütfen bunlara dikkat edelim, oy kullanacak arkadaşlarımızdan bunu rica ediyorum.” şeklide konuşan Minsolmaz, tarımda eski düzen yok olduğunu, “At gübreyi biç malı” devrinin bittiğini, toprakta bazı şeylerin yıllar geçtikçe yok odlunu belirterek; “Oda binamızda çok sayıda kullanılmayan oda var, bu odalardan biri laboratuar olarak yapılır, çiftçimiz toprak numunesi ile buraya gelir, burada görevli olacak arkadaşlara toprak analizini yaptırır.” Diyerek yönetime getirildikleri taktirde ilk hedeflerinin bu olduğunu belirtti.
Pancar şirketlerinde şubeleri iki kişi idare ederek, yaptıkları faaliyetlerin trilyonları aştığını belirten Minsolmaz; “Bizim odamız ticari anlamda bu kadar ileri derecede olmasın ama birazda faaliyet göstersin. Çiftçiye; “bu üründen kalmadı, bu gün git yarın gel” denmesin. Bizim amacımız budur. Odadan eskiden cıvata alınıyordu. Ama artık cıvata bile yok. Bir oda 5 tane cıvatayı temin edemiyorsa yazıktır.” dedi.
Başkan Koyuncu’ya bugüne kadar yapmış olduğu hizmetler için teşekkür eden Minsolmaz; “Delege arkadaşlarım gelin bu odanın hizmet anlayışını değiştirelim. Biz tüm kamu kurum ve kuruluşlar ile çiftçimizin arasında köprü olacağız.” Şeklinde konuşarak kongrenin hayırlı ve uğurlu olması temennisinde bulundu.

Nemci Koyuncu’dan Minsolmaz’a yanıt gecikmedi
Başkan Adayı Minsolmaz’a cevaben söz alan Necmi Koyuncu, kendisine eleştirilerinden dolayı teşekkür ederek şunları kaydetti; “Kendisi bazı konularda bize haksızlık etti. Ziraat Odası çiftçilere ayçiçeği tohumundan tutun ilacı ve birçok şeyi veresiye verdi ve halende veriyor. Cıvatası var mı yok mu? Konusu ise, her halde odaya fazla gelinmiyor. 64 delegeden ricamdır; hangi yönetim gelirse gelsin kaybeden yönetim odaya bir daha hiç uğramıyor. 64 delege seçilsin seçilmesin ziraat odasının delegesidir. Mustafa kardeşime geçe dönem delege olduğunda kendisine odaya gelip beraber çalışma teklifinde bulunmuştum. Bizler buraya atamayla değil seçim ile geliyoruz. Bizim odamız Türkiye’de sayılı odaların arasındadır. Her türlü hizmeti vermekteyiz. Bizi bilenler biliyor zaten.”

Delege Ferhatoğlu; “Kırklareli Ziraat Odası 15 yıldır kış uykusunda”
Genel Kurulun devamında Oda Meclisi ve Oda Yönetim Kurulu oy birliği ile ibra edildi. Kesim hesapları oylamaya sunularak oy birliği ile kabul edildi. 2011-2012-2013-2014 yılları çalışma programları okunarak oy birliği ile kabul edildi. 2011-2012-2013-2014 yılları tahmini gelir ve gider bütçeleri okunarak oy birliği ile kabul edildi.
Dilek ve temennilerde söz alan Delege Ferhat Daloğlu konuşmasında Kırklareli Ziraat Odası’nın 15 yıldır kış uykusunda olduğunu, bu uykudan uyandırılması gerektiğini ifade etti.

Çetin; “Ziraat Odası köylünün ayağına gidecek”
Başkan Adayı Hasan Çetin söz alarak yaptığı konuşmada 1960 yılında Kavakdere Köyü’nde doğduğunu, İlköğrenimini Kavakdere Köyünde bitirdiğini. Orta ve lise öğrenimini Kırklareli’de bitirdiğini belirtti.
1989 yılında KÖY KOOP’ta 6 yıl başkanlık yaptığını belirten Hasan Çetin, 1995 yılında Kırklareli’de kurulan Damızlık Sığır Birliği ile hayvancılık hareketi başlattıklarını, Türkiye’de Kırklareli’ni hayvancılıkta göz bebeği haline getirdiklerini kaydetti. Bir defa siyasi bir deneğimim olduğunu belirten Hasan Çetin, Siyaset adamı olmadığını anladığını, yaklaşık 11 yıldan beridir Ziraat Odası yönetiminde görev yaptığını belirtti.
“Ben Hasan Çetin olarak kendime güveniyor ve sizlere söz veriyorum.” şeklinde konuşan Hasan Çetin başkanlığa seçilir ise Ziraat Odası’nın köylünün ayağına gideceğini, Her başkanın kendi döneminde üzerine ekleyerek bir şeyler yapmak isteğini, Ziraat Odası’nın elemanlarının köylünün danışmanı olacağını ifade etti. 1989’dan bu yana sivil toplum örgütlerinin içinde yer aldığını yineleyen Hasan Çetin; “Ben kendime ve arkadaşlarıma güveniyorum. Ben Kırklareli’nin Trakya’nın, Türkiye’nin sevdalısıyım. Başkanımızın görevi bitiyor, ona saygılarımı sunuyorum.” diyerek genel kurulun hayırlı olmasını temennisinde bulundu.

Çetin, 6 oy farkıyla başkan
Yapılan konuşmaların ardından oda meclisini teşkil edecek 21 asil 21 yedek üyenin belirlenmesi ve asil üyeler arasından oda idari heyetini teşkil edecek 7 asil, 7 yedek belirlenmesi yapıldı.
Yapılan seçim 64 delegenin oy kullanması sonucunda Başkan adaylarından Mustafa Minsolmaz 29 alırken, Hasan Çetin 35 oy alarak 6 oy fark ile Kırklareli Ziraat Odası Başkanı oldu. asil üyeler arsında yapılan seçimde Ziraat Odası Yönetimi asil üyeliğine 21 oy ile Hasan Çetin, 21 oy ile Ekrem Şaylan, 18 oy ile Mehmet Çango, 18 oy ile Recai Çete, 17 oy ile Mehmet Akgül, 17 oy ile Ali Keskin, 16 oy ile Remzi Balcı, yedek üyeliğe 3 oy ile Mustafa Birkan Teke, 2 oy ile Levent Güzelyel, 2 oy ile Bahattin Temur, 2 oy ile Mahir Kayat seçildi. Kırklareli Ziraat Odası Yeni Başkanı Hasan Çetin delegeler tarafından tebrik edildi. (cs)