“3. Keşkek Şenliği” Ataköy’de yapıldı

“3. Keşkek Şenliği” Ataköy’de yapıldı

“3. Keşkek Şenliği” Ataköy’de yapıldı

“3. Keşkek Şenliği” Ataköy’de yapıldı

“3. Keşkek Şenliği” Ataköy’de yapıldı
17 Haziran 2014 - 09:41

*Ataköy 3. Keşkek Şenliğine Klasik Türk Müziği’nin efsane ismi, sanatçı ve Bestekâr, Tıp Doktoru, Dr. Alaaddin Yavaşça ve eşi Ayten Yavaşça’da katıldı. Kazanlarla Keşkek ikramı yapılan şenlikte, davetliler İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Mehter Takımı’nın konserini ayakta alkışladılar







HABER MERKEZİ 


Ataköylüler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ATADER)  ve Ataköy Muhtarlığı işbirliğiyle "3. Keşkek Şenliği" düzenlendi. 


13 Haziran 2014 Cuma günü Keşkek Ateşi’nin yakılması ile başlayan geleneksel Keşkek Şenliğinin ilk gününde davul zurna eşliğinde Keşkek karıştırması yapıldı. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Mehter Takımı Pınarhisar İlçesi’nde bir gösteri yaparak halkı Keşkek Şenliği(ne davet etti.


14 Haziran 2014 Cumartesi günü Şenliğin açılışı yapıldı. Ataköy’de ki Şenlik Alanı’nda muhteşem bir gösteri yapan İstanbul Büyük Şehir Mehter Takımı davetlilerin büyük beğenisini kazandı.


Davetlilere kazanlarla Keşkek ve tatlı ikramının yapıldığı Ataköy 3. Keşkek Şenliği’ne; Pınarhisar Belediye Başkanı Mustafa Cingöz, Demirköy Belediye Başkanı Muhlis Yavuz, Demirköy Kaymakamı Musa Aydemir, Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Elmas Cankurt,  Pınarhisar CHP İlçe Başkanı Volkan Ertan, Pınarhisar Emniyet Müdürü Salim Alemdar, CHP Kırklareli İl Genel Meclis üyesi Çetin Şinikoğlu ve AK Parti Kırklareli İl Genel Meclis Üyesi Serdar Dura, Klasik Türk Müziği’nin efsane ismi, sanatçı ve Bestekâr, Tıp Doktoru, Dr. Alaaddin Yavaşça, eşi Ayten Yavaşça ile birlikte Lüleburgaz ve Pınarhisar’dan gelen çok sayıda davetli katıldı.  


Şenlik alanında ilk konuşmayı Ataköylüler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ATADER)  Başkanı Özder Kıyak yaptı. Başkan Kıyak 3. Keşkek Şenlikleri ile ilgili şunları söyledi;


“3.sünü düzenlediğimiz Ataköy Keşkek Şenliğine katılan tüm misafirlerimize hoş geldiniz diyor, hepinize Dernek yönetimimiz adına saygılarımızı sunuyoruz. Derneğimiz İki yıl önce Ataköy Muhtarlığı ile müştereken yaptığı çalışmalarla bu şenliği başlattı. Bu yıl üçüncüsünü yapmanın gururunu yaşıyoruz. Şenliğimiz artık geleneksel hale geldi. Bu şenliğin temel amacı yüz yıllar öncesinden günümüze gelen bu geleneğimizi yaşatmak ve bizden sonra ki kuşaklara bırakmaktır. Bu etkinliğin başlaması ve devamında payı olan herkese teşekkürlerimi sunar, hepinize iyi eğlenceler dilerim.”


Başkan Kıyak’ın konuşmasından sonra söz alan Ataköy Muhtarı Recep Tufan’da davete katılanlara teşekkür ederek sözlerine şöyle devam etti;


“ 3.sünü düzenlediğimiz Keşkek Şenliğinin temel mantığı geleneklerimizi, göreneklerimizi devam ettirmektir. Toplumlar, Tarihleri, örf, adet ve gelenekleri, kahramanları ile yaşarlar. Bizler dedelerimizden, babalarımızdan gelen bu kültürü üç yıl önce geleneksel hale getirdik ve devam ediyoruz. İstiyoruz ki bizden sonra ki nesillerde bu geleneğimizi devam ettirsinler.  Ben bu şenliğin kurulması, yaşaması ve geleneksel olarak devam etmesinde bizlere büyük katkılar sağlayan Valimiz Mustafa Yaman, Pınarhisar Kaymakamımız Cemal Demiryürek ve Pınarhisar Belediye Başkanımız Mustafa Cingöz’e Köyüm ve ATADER adına candan teşekkürlerimi sunarım. Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesine katkılarından, Mehter takımlarına da şenliğimizde verdikleri muhteşem konserinden dolayı teşekkür ederim.”


Muhtar Recep Tufan’ın konuşmasından sonra Klasik Türk Müziği sanatçısı ve Bestekâr Dr. Alaaddin Yavaşça mikrofona davet edildi. 88 yaşındaki Efsane sanatçı Yavaşça, mikrofona büyük bir alkış ve tezahüratla geldi. Ataköy’de bir evi olduğunu ve tatilini genellikle Ataköy’de geçirdiğini ifade eden Bestekâr Alaaddin Yavaşça şunları söyledi;


“Ataköy’ü ve Ataköy insanını çok seviyorum. Burası çok nezih bir yer. İnsanları kültürlü ve geleneklerine bağlı. Uzun yıllardır tatilimi burada geçiriyorum. Artık bende bir Ataköylü oldum. Ataköylülerle olmak beni çok mutlu ediyor. Muhtar Recep Tufan ve ATADER Yönetim Kurulu Başkanı Özder Kıyak Ataköy için çok güzel şeyler yapıyorlar. Bu şenlikle Ataköy’ün adını tüm Türkiye’ye duyurdular. Köklerimize sahip çıkarak geleneklerimizi yaşatma gayretlerini taktire şayan buluyor, kendilerini candan kutluyorum.”


* Keşkek nasıl yapılır?


Peygamber efendimize, Cebrail  Aleyhisselam tarafından öğretildiği rivayet edilen Tarihi yemek Keşkek, yapılmadan bir gün önce yemeğin ana maddesi buğday ıslatılır, ertesi gün bu buğday büyük kazanlar içinde kaynatılmaya başlanır. Kaynatılan buğdaylar ve etler büyük kazanlar içine alınıp tokmaklarla kazanın içine vurarak malzemenin iyice erimesi sağlanır. Bu işleme keşkek dövmek denilir. Yorucu bir iş olan keşkek dövme işlemi sonucu etler ve buğday eriyerek özdeşleşir. Et, buğdayla iç içe geçmiş, neredeyse tamamen yemeğin içinde erimiş durumdadır. Ne kadar uzun süre ve kuvvetle dövülürse o kadar iyi olduğu söylenir. Genellikle kemikli etten yapılan keşkeğin üzerine tereyağından hazırlanmış sos da dökülür.