“2010 yılı içinde 80 Milyon 100 Bin TL destekleme ödemesi yapıldı”

“2010 yılı içinde 80 Milyon 100 Bin TL destekleme ödemesi yapıldı”

“2010 yılı içinde 80 Milyon 100 Bin TL destekleme ödemesi yapıldı”

“2010 yılı içinde 80 Milyon 100 Bin TL destekleme ödemesi yapıldı”

“2010 yılı içinde 80 Milyon 100 Bin TL destekleme ödemesi yapıldı”
23 Şubat 2011 - 09:34

Kırklareli Tarım Platformu, 2010 yılında Kırklareli tarımı hakkında
yapılanlar 2011 yılında yapılması planlanalar hakkında Kırklareli Tarım
İl Müdürü Hasan Çebi’den bilgi aldı.


HABER MERKEZİ
Kırklareli Tarım Platformu, Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel’in başkanlık yaptığı toplantı ile bir araya geldi. Toplantıya Kırklareli Tarım İl Müdürü Hasan Çebi, Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanı Behçet Şen, tarım ile ilgili sivil ve resmi kurum müdürleri ile dernek ve oda temsilcileri katıldı.
21 Şubat 2011 Pazartesi günü saat 17.00’da Kırklareli Ticaret Borsası Salonu’nda yapılan toplantıda Borsa Başkanı Altıntel, toplantıya katılanlara teşekkür etti. 2011 yılı içinde Tarım Platformu olarak muntazam olarak bir araya gelip istişare edeceklerini belirten Başkan Altıntel, toprakların eksikliği olan kireç miktarının ayarlanması, tarım festivali, bağcılık ve fidancılığın geliştirilmesi, toprak analizi ile ilgili teçhizatın yenilenmesi ile ilgili konulara titizlikle değinilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Toplantıya herkes ilk olarak kendini tanıttı.
Daha sonra Kırklareli Tarım İl Müdürü Hasan Çebi 2010 yılındaki Kırklareli tarımında yapılanlar ve 2011 yılında yapılması isteneler hakkında salondakilere bilgiler aktardı.
İlk olarak kendini tanıtan Müdür Çebi, 1981’de devlet memurluğuna başladığını, Samsun’da başlayan görev hayatının Aydın’da Tarım İl Müdür Yardımcılığı, Kırıkkale’de Tarım İl Müdürlüğü, Mardin’de Tarım İl Müdürlüğü, şimdide Kırklareli’de Tarım İl Müdürlüğü olarak devam ettiğini belirti.
Toplantıda, Kırklareli’nin farklı bir özelliği olduğunu belirten Müdür Çebi, iklimi, toprağı ve insanları ile Kırklareli’nin değişik bir bölge olduğunu ifade edip, bu bölgeye çok farklı hayaller ile geldiğini belirterek; “Kırklareli’de herkes bilinçli tarım yapıyor ve tarım il müdürlüğü personeli tam istediğim gibi çalışıyor hayali ile Kırklareli’ne geldim. Ama geldiğimde beklediğim gibi olmadığını gördüm. Kırklareli 270 bin hektarlık tarımsal arazi potansiyeline sahip bir bölge, ancak 49 Bin hektarlık bir alanı sulanıyor. Personel durumuna baktığımızda il genelinde 208 personelimizin olduğu görülüyor. Bizlere destek sağlayan sayın valimize, il genel meclisimize, borsa başkanımıza ve il özel idaresine teşekkür ediyorum. Bizim kullanımda olan sadece 5 aracımız var. Bizlere verilen destek ile 200 Bin TL’lik araç alımı yapılacak. Bizler bu sayede hizmetimizi daha kaliteli ve daha hızlı bir şekilde yerine getireceğiz.” şeklinde konuştu.

“Modern tarımda damla sulama şekli çok önemlidir”
49 Bin hektar civarında tarımsal alanın sulandığını belirten Müdür Çebi, 215 Bin civarında da sulanabilir tarımsal alanın bulunduğunu, bu konuda tarım camiasına çok büyük görevler düştüğünü kaydetti. Müdür Çebi, damlama sulamanın bölgede kullanılmadığını, bu konuya bir ağırlık verilmesi gerektiğini ifade ederek; “Bu konu ile ilgili toplantılarımızı devam ettireceğiz. Modern tarımda damla sulama şekli çok önemlidir. Damla sulamayı muhakkak arttırmalıyız. Bahçe sulama metodu tarım için etkili ve faydalı bir metot değildir.” dedi.

“Çiftçinin gelir düzeyini arttırıcı ürünlere yönelmesi için çalışmalar yapılması gerek”
“35 Bin hektar mera alanımız var. Bunların tahsis çalışmaları bitmiş durumdadır. Bu alanlar ile ilgili ıslah amaçlı 9 adet proje uygulamaktayız. 147 Bin hektar tahıl alanımız var. Yaklaşık %55’lik tahıl alanı anlamına geliyor. 1000 hektar endüstri bitki alanı, yağlı tohumlar için 77 Bin hektarlık bir alanımız var. 6 Bin hektarlıkta yem bitki alanı bulunuyor. 147 Bin hektarlık alanın 123 bin hektarlık kısmını buğday oluşturuyor.” diyen Müdür Çebi, kuruda yapılan buğdayın veriminin oldukça düşük olduğunu, bu konuda neler yapılması gerektiği ile ilgili bir beyin fırtınası gerektiğini, buğdayın yerini alabilecek daha uygun, toprağı ıslah edici, çiftçinin gelir düzeyini arttırıcı ürünlere yönelmesi için çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.
Bağcılık alanının çok az olduğunu belirten Müdür Çebi, 600 hektarlık bir bağcılık alanının bulunduğunu, eskiden Kırklareli’nin bağ diyarı olduğunu, fakat son yıllarda bağcılık miktarının çok az durumda olduğunu, bağcılık ile ilgili destekler aldıklarını. bu konuda çalışmalarına hız kattıklarını ifade etti.

“Yem bitkisi ekimi çok düşük seviyede”
“4 Bin 700 hektar civarında bir mısır alanı bulunuyor. Silajlık mısırda 6 Bin 500 hektar civarında bir alan var.” şeklinde konuşan Müdür Çebi, Trakya’nın hayvancılık üssü yapılacağı ile ilgili söylemlerin olduğunu, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın bu konuda bir kararlılığının bulunduğunu belirtti. Bölgede hayvancılığın artması ile birlikte yem bitkisi ekimininde artması gerektiğini ifade eden Müdür Çebi; “Şuanda yem bitkisi ekimi çok düşük seviyede bulunuyor. 250’nin üzerinde girişimci sıfır faizli hayvancılık kredisine başvurmuş bulunuyor. Bundan dolayı bölgeye çok fazla sayıda büyükbaş hayvan girişi olacak. Bunların yem tüketimleri yüksek olduğundan dolayı yem bitkisi ihtiyacı oldukça fazla olacak. Bu konuda Tarım Platformunun fikir paylaşımı ve tartışma yapması gerekiyor.” dedi.

“236 Bin Ton yıllık süt üretimi elde ediliyor”
Kırklareli’deki hayvan varlığının %100’e yakınının kültür veya kültür melezi olduğunu belirten Müdür Çebi, 4 Bin Büyükbaş civarında yerli hayvanın bulunduğunu, bunun çok iyi bir rakam olduğunu, bir miktar Manda’nın mevcut olduğunu, 160 Bin civarında Koyun bulunduğunu, 40 Bin Arıkovanının bulunduğunu kaydetti. Müdür Çebi, Kırklareli’de 18 Bin 500 civarında Büyükbaş işletmesi bulunduğunu 1600 civarında da Küçükbaş işletmesinin bulunduğunu, 537 civarında da Arıkovanı işletme sayısının bulunduğunu kaydetti. “Bu mevcut rakamlardan 236 Bin Ton yıllık süt üretimi elde ediliyor. 1700 Ton civarında et üretimi, 550 Ton civarında bal üretimi elde ediliyor.” şeklinde konuşan Müdür Çebi, bununla birlikte Kırklareli’de yılda 26 Milyon adet yumurta elde edildiğini söyledi.

“Kırklareli hayvancılık üssü oma yolunda sağlam adımlar atıyor”
“Hayvancılık çalışmalarımızda ön soy ve soy kütüğü projesi var. Ön soy kütüğünde işletme sayısı 11 Bin civarında, buna 40 Bin hayvan kayıtlı bulunuyor. Soy kütüğünde işletme sayısı 2 Bin civarında, buna da 26 Bin 600 baş hayvan kayıtlı bulunuyor. Bu çalışmalar ile ilgili işlemler devam ediyor. 2010 yılı içinde 71 Bin 155 adet suni tohumlama gerçekleştirilmiş, bu rakam gerçekten büyük bir rakam.” diyen Müdür Çebi, Kırklareli’nin gerçekten hayvancılık üssü olma yolunda sağlam adımlar attığını, bunun gerçekten takdir etmesi gerektiğini vurguladı.

“3 Milyon 895 Bin adet fidan üretimi yapılıyor”
Meyvecilik ile ilgili fidan üretimlerinin devam ettiğini belirten Müdür Çebi, özel olarak 122 Bin civarında fidan üretimi olduğunu, bunun içinde orman ağacı fidanlarının bulunduğunu, orman ağacı üretiminin 3 Milyon 709 Bin civarında olduğunu, meyve fidanı üretiminin 129 bin, süs bitkileri fidanı üretiminin 56 bin, toplamda 3 Milyon 895 Bin adet fidan üretimi yapıldığını kaydetti. Müdür Çebi, Kırklareli’de 48 adet bitki koruma ürünleri bayii bulunduğunu, bu bayiilerin yoğunluklu olarak Lüleburgaz’da bulunduğunu, Merkezde 9, Babaeski’de 11, Lüleburgaz’da 20 tane bayii bulunduğunu söyledi. Ürün kontrol çalışmaları kapsamında 114 Bin 500 Ton ürünün kontrol edildiğini belirten Müdür Çebi, bunlar için 1100 civarında sağlık sertifikası düzenlediklerini söyledi.

“Yetiştiriciler yakın gelecekte Anadolu’ya damızlık düve ihraç edecek bir konuma gelecektir.”
Müdür Çebi, Kırklareli tarım alanında 74 kooperatif, 41 tane hayvancılık kooperatifi olduğunu, toplamda 115 tane kooperatif bulunduğunu belirterek; “Bunun yanında üretici birlikleri var. Kırklareli hoştayn damızlık süt sığırı yetiştiricileri birliği, Kırklareli koyun keçi yetiştiricileri birliği, Kırklareli Arı yetiştiricileri birliği var. Kırklareli hoştayn damızlık süt sığırı yetiştiricileri üzerinde özellikle duruyoruz. Bu bizim için çok önemli, benim gördüğüm bu yetiştiriciler yakın gelecekte Anadolu’ya damızlık düve ihraç edecek bir konuma gelecektir.” dedi. Hayvan sağlığı olarak aşılama çalışmalarının sürdüğünü belirten Müdür Çebi, yaklaşık olarak 747 Bin doz aşılama yapıldığını, 1 Milyon civarında hayvanın sağlık taramasından geçirildiğini kaydetti.

“20 Bin çiftçiye birebir ulaşıldı”
Müdür Çebi Kırklareli’deki Kooperatiflerin 113 Bin 80 üyesi olduğunu belirterek; “Kırklareli nüfusu 330 Bin civarında, bu nüfusun 113 bin kişisi kooperatife üye ise bu çok güzel bir rakamdır.” diyerek, bugüne kadar 15 kooperatife destek verildiğini, 20 Bin çiftçiye birebir ulaşıldığını, eğitim çalışmalarının da halen devam ettiğini kaydetti. Çiftçi eğitim çalışmalarında köylerde birebir çiftçiler ile toplantı yaptıklarını ifade eden Müdür Çebi, bu toplantıların halen devam ettiğini, çiftçiler için kurslar düzenlediklerini, bu hafta içinde Cuma günü “Kadın Çiftçiler Yarışıyor” yarışması olacağını, Kırklareli il birincisinin seçileceğini söyledi. 19 Nisan 2011’de bölge finalinin Kırklareli’de olacağını belirten Müdür Çebi; “9 il birincisi Kırklareli’de yarışacak ve bölge birincisi belirlenecek. İlimiz bu şekilde tanıtılmış olacak. Bölge finalinde bakanlık tarafından birinciye 3 bin TL, ikinciye 2 bin TL üçüncüye bin TL ödül verilecek. Tüm katılımcılara Kırklareli’nin misafirperverliğini göstermek için hediye paketleri sunacağız.” şeklinde konuştu.

“2010 yılı içinde 80 Milyon 100 Bin TL destekleme ödemesi yapıldı”
2010 yılında yapılan desteklemeler hakkında da bilgiler veren Müdür Çebi; “2010 yılı içinde 80 Milyon 100 Bin TL destekleme ödemesi yapıldı. Alan bazlı desteklerde 15 Milyon 710 Bin TL ödeme yapıldı, 40 Milyon TL fark ödemesi yapıldı, 22 Milyon TL hayvancılık destekleri ödemesi yapıldı, 1 Milyon 900 Bin TL’lik yem bitkisi destekleme ödemesi yapıldı, bu desteklemeler halen devam ediyor.” dedi.

“3 Bin 800 dekarlık fidan tahsisi tesis edilecek”
Özel İdare tarafından meyveciliğin geliştirilmesi için 1 Milyon 650 Bin TL’lik destekleme alındığını kaydeden Müdür Çebi, bu desteklemenin 200 Bin TL’si ile araç alımı yapacaklarını, 3 Bin 800 dekarlık fidan tahsisi tesis edilerek %50 hibe desteği ile 10 dönüm üzeri olan tüm başvurular değerlendireceklerini belirtti. “2 Bin dekarlık Ceviz, 200 dekarlık Badem, 300 dekarlık Elma, 300 dekarlık Armut, 200 dekarlık Kiraz, 300 dekarlık Japon Eriği, 400 dekarlık Bağ, 100 dekarlık diğer meyve türleri için destekleme sağlanacak.” şeklinde konuşan Müdür Çebi; “Desteklemeleri yapmaya devam ettikçe, sizlerinde katkıları, fikirleri ile biz tarımı Kırklareli’de yerel imkanlar ile beraber belli bir yöne doğru çekmeye çalışacağız.” dedi. (cs)