18 yaşından küçük çocuklardan mendil alınamayacak

18 yaşından küçük çocuklardan mendil alınamayacak

18 yaşından küçük çocuklardan mendil alınamayacak

18 yaşından küçük çocuklardan mendil alınamayacak

18 yaşından küçük çocuklardan mendil alınamayacak
29 Nisan 2010 - 09:33

Çocukların korunması için etkin tedbirler alındı




* Son dönemde artan çocuklara yönelik şiddetin önlenmesi için Kırklareli İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü bir dizi karar aldı. “Sokakta çalışan çocukları topluma faydalı birey haline getirmek” genel tabirinin yer aldığı kararların içinde “Sokakta çalışan çocuktan bir şey satın alma” gibi uygulamalar da var.
HABER MERKEZİ
Kırklareli İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi tarafından “Sokağın Tehlikelerine Maruz Kalan Çocukların Korunması, Eğitim-Öğretimin Sağlıklı Devamı ve Kamu Esenliğinin Sağlanması” ile ilgili olarak ilimizde uygulanacak olan bir takım kararlar alındı.
Alınan kararlarla ilgili olarak Kırklareli Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:
“Kırklareli ili ve mülhakatında sokakta yaşamak, çalıştırılmak ve dilenmek zorunda bırakılan çocukların beden, ruh ve ahlaki gelişmelerini, güvenli ve huzurlu bir ortamda yaşamalarını sağlayarak gerekli eğitimi aldırıp, topluma faydalı birer birey haline getirmek. Ayrıca çocukları, alkollü içki, yaralama, öldürme vb. sokakta olabilecek muhtemel suç ve tehlikelerden uzak tutmak; okullardaki eğitim-öğretimin düzenli olarak devamını sağlayarak, öğrenci ve eğitim ortamlarının huzur ve sükununu temin etmek.
Bu karar Kırklareli il sınırları içinde 18 yaşından küçüklere tütün ve tütün mamulleri ile alkollü içeceklerin, uçucu, çözücü ve yapıştırıcı nitelikli  sentetik maddelerin satışını yapmak isteyen veya çocukları fuhuş, cinsel istismar, hırsızlık, yaralama, öldürme vb. olaylarda kullanan ve dilendirilen, çalıştıranlara, bunlardan mal veya hizmet alan veya satan; öğrenci ve eğitim ortamlarının esenliğini tehdit eden gerçek/tüzel kişileri kapsamaktadır.
Anayasanın 58. maddesi , b) 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/c maddesi, c) 4207 sayılı Tütün Mamullerinin  Zararlarını Önlenmesine Dair Kanun, d) 5395 sayılı Çocuk Koruma  Kanunu , e) TCK 194. Madde “ Sağlık İçin Tehlikeli Madde Temini”, f) 5326 Sayılı Kabahatler Kanunun 32. Maddesi, g)İçişleri Bakanlığının 20/12/2004 ve 2004/157 Sayılı Genelgesi,  i) İçişleri ve Milli Eğitim Bakanlıkları arasında imzalanan 20.09.2007 tarihli Okul Güvenli Eğitim Sağlanmasına Yönelik Koruyucu ve Önleyici Tedbirlerin Artırılmasına İlişkin İşbirliği Protokolü hükümlerine dayanılarak bu kararlar alınmıştır.
Sokak, cadde, meydan, gar, otogar, durak, tarihi ve kültürel mekanlar, ibadethane ve müştemilatı, terk edilmiş yapılar, inşaatlar, bankaların ATM’leri, köprü altları gibi yerler barınmak amacıyla kullanılmayacak ve kullandırılmayacaktır.
18 yaşın altındaki çocuklar toplu taşıma araçlarında, mezarlıklarda, nikâh salonlarında, cadde-sokaklarda, akan trafik içinde; bar, diskotek sauna vb. umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinde çalıştırılmayacaktır. İlköğretim çağındaki çocuklar yukarıda belirtilen yerlerde çalıştırılmak yerine okula devamları sağlanacaktır.
Her ne surette olursa olsun 18 yaşından küçüklere; uçucu madde olarak tanımlanan (bally, tiner gibi) yapıştırıcı veya boya çözücü olarak kullanılan kimyevi uyuşturucu ve psikotrop maddeler ile her nevi tütün-tütün mamulleri ve alkollü içeceklerin satışı ve kullandırılması yasaktır.
18 yaşından küçüklerin sattıkları mal ve hizmetler (kağıt mendil, çiçek, su, tartıcılık, ayakkabı boyacılığı vb.) satın alınmayacaktır.
Okul, dershane, etüt merkezi, yurt gibi eğitim-öğretim mekânlarıyla ilgisi olmayan şahısların, bu yerler etrafında bekleme yaparak, eğitim ve öğretimi doğrudan /dolaylı etkiyerek ve böylece, öğrenci veya idareyi rahatsız edecek hal ve hareketlerin önüne geçilmesi, Okullarda, Öğretmenin izinli veya mazeretli olması durumlarında  boş geçen derslerde, Öğrencilerin, Okul dışına çıkmasına izin verilmemesi, Öğrencinin dışarıda karışabileceği suç olaylarının önlenmesinde etkili olacağı, eğitim-öğretimin huzur ve sükûn içinde devamının sağlanması yoluyla; muhtemel risk grupları ve gruplaşmanın önüne geçilecektir.
Oyun ve eğlence amacına yönelik olan internet kafe ve oyun salonlarına, kafe, kafeterya ve kahvehanelere, öğrenciler Okul ders saatlerinde Okul Üniformalı olarak alınmayacaktır.
Çocukların internet kafelerde, fiziksel ve ruhsal gelişimlerini bozacak mahiyette oyun oynamaları ve ahlaki yapılarına zarar verecek sitelere girmeleri yasaktır. Bunun denetimi başta okul idareleri olmak üzere aile ve kolluk işbirliği ile sağlanacaktır.
Devam etmekte olan eğitim ve öğretim faaliyetlerini sekteye uğratacak, toplumda panik ve korkuya sebep olacak tarzda malzeme ve kesici, delici alet vb.(6136 SKM’ ye girmese dahi) üzerinde taşıyan kişiler, idari yaptırım kapsamında ele alınacaktır.
Bu karara uymayanlar hakkında eylemleri ayrı bir suç teşkil etmediği takdirde, 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunun 66. Maddesi uyarınca alınmış ve kanunlarının verdiği yetkiye istinaden ittihaz edilen ve yukarıda belirlenen kararın uygulanmasına ve  yerine getirilmesine aykırı davranışlara, tatbik ve icrasına muhalefet eden ve zorluk çıkaranlar veya uymayanlar hakkında 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32. Maddesi uyarınca idari işlem uygulanacaktır.” (s)