“14 Eylül Dünya İlk Yardım Günü”

“14 Eylül Dünya İlk Yardım Günü”

“14 Eylül Dünya İlk Yardım Günü”

“14 Eylül Dünya İlk Yardım Günü”

“14 Eylül Dünya İlk Yardım Günü”
14 Eylül 2013 - 09:27

Kırklareli Kızılay Şubesi 14 Eylül Dünya İlk Yardım günü sebebi ile basın bildirisi yayınladı basın bildirisinde şunları değinildi:”

HABER MERKEZİ


Kırklareli Kızılay Şubesi 14 Eylül Dünya İlk Yardım günü sebebi ile basın bildirisi yayınladı basın bildirisinde şunları değinildi:”


TRAFİK GÜVENLİĞİ VE İLK YARDIM


Dünya İlk Yardım Günü, her yıl Eylül ayının 2. Cumartesi günü, ülkelerin kendi koşullarına uygun olarak hazırlanan, ortak ilk yardım mesajlarını içeren, çeşitli kurum, kuruluş ve halkın katılımı ile gerçekleştirilen etkinliklerle kutlanıyor. Bu yılın teması “Trafik Güvenliği ve İlk Yardım” olarak belirlendi. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2013 raporuna göre kazalarda ölenlerin %59’u 15-44 yaş grubu arası kişiler olup bunların  %77’sini erkekler oluşturuyor.   2012 yılı verilerine göre Türkiye’de meydana gelen trafik kazaları sonucunda hayatını kaybedenlerin %7’si, yaralananların ise %11,8’i ise 0-14 yaş aralığındaki genç ve çocuklar. 


Dünyada genelindeki trafik kazalarında; her 3 dakikada 1 çocuk, 1 yılda yaklaşık 1,2 milyon kişi hayatını kaybediyor. 1 yılda 50 milyon kişi de yaralanıyor. Ülkemizdeki trafik kazalarında; her yıl 4.000 kişi hayatını kaybederken, 250.000 kişi de yaralanıyor. Bu yaralanmaların çoğu kalıcı engeller ve/veya uzun süreli sağlık sorunları ile sonuçlanıyor. Son 30 yılda yaklaşık 160.000 insanımız trafik kazalarında kaybedildi. 


Trafik Kazaları ve Sonuçları Önlenebilir


Trafikte alınacak tedbirlerle ölüm ve yaralanmalar engellenebilir. Uygun hızda araç kullanılması ve emniyet kemerinin hem ön hem de arka koltukta daima takılı tutulmasıyla kaza, ölüm ve yaralanma riskinden %100’e yakın oranda korunmak mümkün. 


İlk Yardımın Önemi 


Trafik kazaları veya acil durum sonrası ilk yardım müdahalesi ve bilinçli ilk yardımcıların olay yerinde bulunması hayat kurtarma zincirinin ilk adımlarının başlatılması açısından çok önemli. 


•Tüm sürücülerin sertifikalı Temel İlk Yardım Eğitimi almaları ve her 3 yılda bir güncelleme eğitimi almalarına ilişkin kanun çalışmaları olması gerekiyor. Ayrıca herkesin bu eğitimi alması sağlanmalı. 


•İlk yardım çantalarının ve koruyucu malzemelerin tüm araçlarda bulundurulması zorunlu olmalı.


•İlk yardım yapan kişileri koruyan yönetmelik veya ilgili mevzuatın geliştirilmesi gerekiyor. 


İlk Yardımcı Sayısı Artıyor 


Türk Kızılayı, bugüne kadar Kızılay ve gönüllü sağlık personelinden oluşan yaklaşık 1500 İlk Yardım Eğitimcisi yetiştirdi. Bu eğitimciler aracılığı ile ülke düzeyinde sertifikalı ilk yardım eğitimleri verilerek yaklaşık 100.000 kişinin ilk yardımcı olmaları sağlandı. Türk Kızıl ayı’nın ilk yardım eğitimleri, halen 21 ilde, Sağlık Bakanlığı İlk Yardım Yönetmeliği kapsamında Kızılay Şube Başkanlıklarına bağlı olarak faaliyette bulunan ilk yardım eğitim merkezlerinde görevli uzman eğitimciler tarafından sürdürülüyor. Toplumsal ilk yardım bilinci oluşturmak amacıyla eğitim hizmetinin ülke düzeyinde yaygınlaştırılması çalışmaları da devam ediyor. Detaylı bilgi için: www.kizilay.org.tr / www.ilkyardim.org.tr Kamuoyuna saygılarımızla duyurulur.  Serkan Koçtürk