“100.Yılında Balkan Savaşları” Paneli yarın Babaeski’de düzenlenecek

“100.Yılında Balkan Savaşları” Paneli yarın Babaeski’de düzenlenecek

“100.Yılında Balkan Savaşları” Paneli yarın Babaeski’de düzenlenecek

“100.Yılında Balkan Savaşları” Paneli yarın Babaeski’de düzenlenecek

 “100.Yılında Balkan Savaşları” Paneli yarın Babaeski’de düzenlenecek
04 Mayıs 2013 - 09:17

Kırklareli’nin Babaeski Belediye Başkanlığı Kültür-Sanat Etkinlikleri kapsamında yarın saat 13.30’da Tansa Düğün Salonu’nda “100.Yılında Balkan Savaşları ve Bugünkü Balkanlar” adlı panel organize edilecek.




HABER MERKEZİ





Konuşmacı olarak Doç. Dr. Mahmut Güler, Araştırmacı Tarihçi Ali Arslan, Emekli Büyükelçi Onur Öymen, Doç. Dr. Mehmet Ö. Alkan’ın katılacağı panelde “Balkan Savaşları Öncesi ve Sonrası Türkiye”, “100.Yılında Balkan Savaşları ve Bugünkü Balkanlar” konuları görüşülecek. Panel öncesi Bulgar ve Türk taraflarının savaş fotoğrafları katılımcılara sergilenecek.


Babaeski Belediye Başkanı Av. Abdullah Hacı; “Babaeski Belediye Başkanlığı her alanda faaliyetler düzenlemeye devam etmekteyiz” diyerek etkinlik hakkında şunları söyledi:


“To Balkanize” bir bölgede karışıklık çıktığını ve devletlerarasında problemlerin olduğunu ifade etmektedir. Balkanizasyon, uluslararası siyaset dilinde, bir bölgeyi çeşitli parçalara bölmek ve ayrı ayrı milli varlıklar ortaya çıkarmak anlamında kullanılmaktadır. Osmanlı’nın parçalanma sürecinde Balkanlar bölgesinin çok milletli ve çok devletli yapısı önemli rol oynamaktadır. Balkan Savaşları Sonucunda Osmanlı Devleti;


Tüm Makedonya’yı, Batı Trakya’yı, İmroz (Gökceada) ve Bozcaada dışındaki Ege Adalarını kaybetti, Arnavutluk Osmanlı Devleti’nden ayrılarak bağımsızlığını ilan etti, Osmanlı Devleti’nin Balkanlar’daki varlığı Doğu Trakya ile sınırlandı, Osmanlı Devleti’nin, kendisinden ayrılan bu küçük devletlerle bile başa çıkamayacak kadar güçsüz olduğu ortaya çıktı. İttihat ve Terakki Cemiyeti, yönetimi tamamen ele geçirdi ve orduda ıslahata girişti. Almanya’dan subaylar getirerek Osmanlı Ordusu’nun yeniden yapılandırılmasına gidildi, Osmanlı Devleti ile Almanya arasında yakınlaşma başladı. Osmanlı Devleti Balkanlar’daki hâkimiyetini kaybetti. Balkanlar’daki Türkler azınlık durumuna düştü ve Balkan Türkleri sorunu ortaya çıktı,Ege Denizi’ndeki Osmanlı üstünlüğü sona erdi ve Ege Adaları sorununun ortaya çıkmasına neden oldu.


Balkan Savaşlarında Yaşanan savaş sadece Osmanlı Devletine zarar vermemiş, sınırları değiştirmekle kalmamış “Balkan devletleri arasındaki karşılıklı nefret ve kıskançlıkları iyice körüklemiştir. Balkan ülkelerinin ekonomik ve kültürel gelişmesinin, emperyalist emellerden bağımsızlaşmasının yegâne yolu, aralarında sağlam bir ittifak ve nihayetinde bir federasyon kurulmasına bağlıydı. Oysa bu ülkeler arasında düşmanca ilişkilerin pekişmesi, onları kaçınılmaz bir şekilde çatışan Büyük Devletler kamplarından birine girmeye zorlamaktaydı. Avrupa’nın Balkanlar’a yönelik politikası yağmacılıktan ibarettir. Neticede bu savaşlarla Balkanlar’ın gelişmesini engelleyen tek bir temel sorun çözülmüş değildir. Balkanlar’ın üzerine bir lanet gibi ağırlığı çöken şey, buradaki ulusal çeşitlilik değil, yarımadanın pek çok devlete bölünmüş olmasıdır. Savaş bu istikamette bir adım teşkil etmemiş aksine Balkan devletleri “karşılıklı nefretle dolu bir havayı” solumakta ve “bundan hiç de aşağı kalmayan bir nefret ise, aynı devletlerin sınırları içinde kalan ulusal azınlıkların yüreklerini” doldurmaktadır. Neredeyse yarım milyon insanı yutan bir savaş sonunda hiçbir şey çözülmemiştir. Savaşlar hiçbir zaman çözüm olmamıştır. Bizde yaptığımız bu panel ile Balkan Savaşlarının önemini, nedenlerini ve sonuçlarını gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Tüm vatandaşlarımızı panelimize bekliyoruz.” (Savaş Eskici)